RIAA TC-750 modaus – erinomaisesta erinomaisempaan

RIAA TC-750 modaus – erinomaisesta erinomaisempaan

Yksi maailman eniten myydystä erillisistä RIAA korjaimista on itseasiassa äänellisesti melko hyvä. TC-750 (ja monilla muilla leimoilla) myyty laite on kopio hyvinkin vanhasta transistori kytkennästä ja jopa toteutus on perin asiallinen. Kytkentä perustuu japanilaisille low noise transistoreille.

 

Olen jutellut monen hifi alan ammattilaisen kanssa eikä vielä kukaan ole lytännyt tämän laitteen äänenlaatua, päinvastoin, usein tätä verrataan huomattavasti kalliimpiin RIAA korjaimiin.

Halvalla hinnalla on kuitenkin se toinenkin puoli. Trankkuja lukuunottamatta muut osat on melko edullisia, tokin toimivia, mutta parantamisenkin varaa on. Vastuksien vaikutus on minimaalinen, samoin suotokondensaattorien, joten helpoin ja suurin parannus tulee signaalitien kondensaattoreista. Laitteeseen on valittu pennin elkoja, joiden vaihtaminen laadukkaisiin muovikonkkiin parantaa laitteen suorituskykyä varmasti.

Signaalitien kondensaattorien arvot ovat 10uF ja 2.2uF mutta pienemmätkin riittävät, sillä rajataajuus asettuu kuitenkin 20Hz alapuolelle. Itse käytin NOS polykarbonaattikondensaattoreita, joita pidetään loistavina hifi konkkina.

Toinen modaus paikka on sisäänmenon keraamiset kondensaattorit. Niiden arvo on melkoisen korkea, 220pf, mikä yhdessä johdon kapasitanssin kanssa on liian suuri. Suosittelen joko ottamaan kondensaattorit kokonaan pois tai sitten laittamaan pienempi arvoiset SILVER MICA konkat. Itse päädyin 100pF mica konkkiin. Jokaiselle äänirasialle ja levysoittimen kaapelille toimii hiukan eri arvo, mutta 100pf on hyvä kompromissa. Kokeilemalla ja kuuntelemalla selviää paras arvo.

 

Alla kuvakollaasi, josta selviää mitä vaihdettiin ja miten uudet osat asennettiin.

Tästä linkit modissa käytettyihin komponentteihin:

2kpl: Silver Mica 100pf kondensaattori

4kpl: ERO 1uF / 100V NOS kondensaattori

 

 

 

Aikaa modaukseen kului noin 30min ja rahaa alle 10€. Nautinnollisia kuunteluhetkiä. Testilevynä toimi tällä kertaa Dawid Bowien Blackstar.

2 Comments

  1. Mitäs mieltä nimimerkin OldPioVinyl täällä esittelemistä modauksista, alkaen 16-18 V virransyötöstä? Lähinnä tuo mainittu RF noise huolestuttaa kun sitä nykyäänkin tuppaa esim. kuulokkeisiin aina välillä kuulemaan, ei tuon preampin ja kajareiden kautta haluaisi samaa kuulla…

    https://www.superbestaudiofriends.org/index.php?threads/tc-750-phono-pre-amp-continued.150/page-5 (Sora linkki modattuun piiriin: https://pasteboard.co/IgBlY3Z.jpg9

  2. Hei,
    Jos käytät hyvälaatuista ulkoista virtalähdettä niin ei ole tarpeen, mutta toki kaikkea saa ja pitääkin kokeilla, jos tuntuu siltä:)

    Mikko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>