Putki-infoa

Putki-infoa

(päivitetty 1/2016)

Mitä putkia suosittelet vahvistimeeni?

Riippuu pitkälti vahvistimesta, budjetista ja omista mieltymyksistä. Mieti mitkä putket vahvistimessasi on nyt ja haluatko jotain muutosta soundiin. Onko kestävyydessä tai häiriöissä ollut ongelmia? Oletko valmis satsaamaan hyviin soundeihin hieman enemmän euroja vai tyydytkö perustavaraan?

Tässä kuitenkin muutamia omia suosikkejani kaikista parhaillaan tuotannossa olevista tai hyvin saatavilla olevista NOS putkista. Taulukko ei ole täysin kattava ja sitä päivitellään silloin tällöin. Tilanne muuttuu hieman jatkuvasti: uusia malleja tulee markkinoille, joitakin poistuu tuotannosta, laatuongelmia esiintyy, laatuongelmia saadaan ratkaistua jne.

Putkien valintaan vaikuttaa myös käyttökohde: vahvistin. Ammattitaitoinen huoltomies osa valita oikeat putket oikeaan vahvistimeen.

12AX7 / ECC83

Paras laatu – kitaravahvistimet: Tungsol 12AX7, TAD 12AX7A (RT001), TAD 7025 S (RT011)”mullard style”)
Paras laatu – hifi vahvistimet: Tungsol 12AX7 ja Genalex 12AX7
Paras laatu – high gain kitaravahvistimet V1 (ensimmäinen etuasteputki: 7025 WA TAD HIGHGRADE (RT080) tai 7025 HIGHGRADE TAD (RT030).
Hyvä laatu ja hinta: JJ ECC83S. Hieman tummempi / pehmeämpi sointinen verrattuna muihin. Laatu on pääosin hyvää, mutta ei ihan Tungsol / TAD tasolla.
Paras hinta/-laatusuhde: Tungsol 12AX7 / TAD 12AX7A (RT001)

Välttele: Kiinalaiset bulk putket. Vikayksilöiden määrä on niin suuri, että kiinalaiset putket pitää ostaa uudelleen brändättyinä ja toimittajan testaamana takuulla.

Huom. Tungsol 12AX7 ei sovellu paikkoihin, joissa on korkea hehku-katodi jännite. Tällaisia löytyy mm. joistakin Mesa Boogie ja Ampeg SVT vahvistimista. Suurimmassa osassa vahvistimista Tungsol toimii erittäin hyvin. En myöskään suosittele Tungsolia high gain laitteisiin,  TAD 12AX7A on parempi ja luotettavampi.

12AT7 / ECC81

Paras laatu – kitaravahvistimet: Tungsol 12AT7, TAD 12AT7, Philips NOS 12AT7
Paras laatu – hifi vahvistimet: Philips NOS 12AT7, Genalex 12AT7
Hyvä laatu ja hinta: JJ ECC81
Paras hinta-/laatusuhde: Tungsol 12AT7, TAD 12AT7

12AU7 / ECC82

Paras laatu – kitaravahvistimet: Tungsol 12AU7, TAD 12AU7
Paras laatu – hifi vahvistimet: Genalex 12AU7, JJ ECC802
Hyvä laatu ja hinta: JJ ECC82, Electro Harmonix 12AU7
Paras hinta-/laatusuhde: Tungsol 12AU7, TAD 12AU7

6L6GC

Paras laatu – kitaravahvistimet: Tungsol 6L6GC STR (kun haetaan matalampaa säröytymistä), JJ 6L6GC (eniten headroomia), TAD 6L6GC STR (TAD:n ylpeys, blackplate 6L6…)
Paras laatu – hifi vahvistimet: JJ 6L6GC
Halpa ja toimiva: ei ole, kaikki yllämainitut on kohtuuhintaisia.
Välttele: Kiinalaiset bulk pakatut 6L6:t.

EL34 (KT77, 6CA7)

Paras laatu – kitaravahvistimet: Tungsol EL34B (loistava esim. Marshalleihin), JJ EL34 (ällistyttävä hinta-/laatusuhde), TAD EL34B
Paras laatu – hifi vahvistimet: JJ EL34 (palautteen ja kokemuksen mukaan paras nyky EL34 hifiin!).

JJ EL34:ssa on siis todella hyvä hinta-/laatusuhde. JJ KT77 on hyvä soundillisesti, mutta luotettavuudessa on parantamisen varaa. Genalex KT77 on luotettavampi.

6550 / KT88

Paras laatu – kitaravahvistimet: Tungsol 6550. Esim. Ampeg:n loistava putki. TAD 6550.
Paras laatu – HIFI vahvistimet: Genalex KT88 ja TAD KT88, mutta tungsol 6550 ja TAD 6550 on myös toimiva.

Hifissä käytetään yleensä KT88:jä tarkemman äänenlaadun vuoksi. 6550 sopii paremmin soitinvahvistimiin, sillä ne kestävä normaalisti paljon paremmin keikkakäytössä.

5AR4 / GZ34

Kiinalaiset ovat osoittautuneet kestävimmiksi. JJ:ssä on enemmän laatuongelmia.
Paras laatu – kaikki vahvistimet: TAD GZ34/5AR4-STR

5Y3 

Monet 5Y3 (esim. sovtek) eivät ole NOS:a vastaavia jännitehäviön suhteen eli ne antavat korkeamman jännitteen.
Paras laatu – kaikki vahvistimet: TAD 5Y3WGTB (spekseiltään vastaa NOS putkia)

Monet firmat tarjoavat pääteputkia eri luokituksilla (rating), entä te?

Olemme alkaneet tarjota pääteputkia enemmissä määrin halutulla luokituksella. Valittavissa on low (1), Low medium (2),  Medium (3), High Medium (4) ja High (5) -luokat. Nimet viittaavat putkien biasoitumiseen tietyllä bias jännitteellä. Käytännössä siis luokat jaotellaan näin:
1. (Low) Säröytyy keskivertoa aikaisemmin ; matalampi headroom.
2. (Low medium) Säröytyy hieman keskivertoa aikaisemmin ; hieman matalampi headroom.
3. (Medium) keskiverto putki.
4. (Medium high) Säröytyy hieman keskivertoa myöhemmin ; hieman korkea headroom.
5. (high) Säröytyy keskivertoa myöhemmin ; korkea headroom.

Esim. jos vahvistimesi pääte alkaa säröytymään volumen ollessa vitosella high -luokan putkilla, alkaa se säröytymään esim. nelosella, jos käytät low -luokan putkia. Tämä pätee silloin kun vahvistimesi on ns fixed bias tyyppiä (melkein kaikki Marshall, peavey, fender yms yms vahvistimet) ja bias säädetään putkien vaihdon yhteydessä.

Tietyt katodibiasoidut vahvistimet (kuten esim. VOX AC-30) biasoivat pääteputket erittäin kuumiksi (katodibias vahvistimia ei yleensä biasoida). Näihin suosittelen valitsemaan low- tai low medium luokan putkia, jos putkien kestävyyden kanssa on ollut ongelmia. Joihinkin vahvistimiin (esim. Peavey Classic 30) tarjoamme luokitusta, jolla putket biasoituvat tehdas asetuksilla oikein ilman säätöä.

Mesan vahvistimiin suosittelemme valitsemaan medium -luokan putket jos biasta ei haluta säätää (säätö aina tietysti suositeltavaa).

Luokituksista on myös hyötyä silloin, kun haluat säästää biasointi kustannuksissa. Voit ostaa meiltä esim. medium (3) luokituksen putket, säädättää biaksen ja vaihtaa myöhemmin saman luokituksen omaavat putket ilman biaksen säätöä. Jos haluat käyttää tätä optiota, suosittelemme ostamaan medium luokan putket. Suosittelemme aina viemään vahvistimen ammattilaiselle putkien vaihtoon, mutta ymmärrettävästi tämä on joskus hankalaa tai liian kallista.

Luokka valitaan web kaupassa kunkin tuotelehtisen alosassa sijaitsevasta valikosta. Jos tuotteen kohdalla ei ole valintamahdollisuutta ei kyseinen putkityyppi ole “luokituksien piirissä”.
Huom. Järkevästi sunniteltuihin vahvistimiin käyvät hyvin kaikkien luokkien putket kun bias säädetään putkien vaihdon yhteydessä eli normaalioloissa valintaa ei ole välttämätöntä tehdä.

Jos haluttu luokitus on loppu, valitsemme lähimmän suoraan varastosta löytyvän.

Onko myymänne pääteputket sovitettuja?

On, ellei toisin selvästi tuotteen kuvauksessa mainita. Osa pääteputkista on omalla sovituksella, osa tehtaan tai toimittajan sovittamia. UralTone sovituksella myydyt putket pyritään sisään ajamaan 24h ajan, jonka jälkeen putket testataan huolellisesti. Testatuista putkista valitaan tarkkoja pareja ja nelikoita. Tarkkuus on niin hyvä mihin käytännössä voidaan päästä. Osassa putkista on valittavissa UralTone sovitus tai tehtaan sovitus. TAD pääteputket on myös sisäänajettu ja sovitettu erinomaisesti.

Onko myymänne etuasteputket sovitettuja, sisään ajettuja tai balansoituja?

Tarjoamme sovitusta tai parempaa testausta joihinkin etuasteputkiin. Normaalioloissa tehtaan testaus ja laadunvalvonta on riittävä eikä sovitusta tai balansointia tarvita. Esim. kitaravahvistimien vaiheenkääntäjiin suositellaan joskus balansoituja putkia. Tämä on kuitenkin useimmiten turhaa. Jos kuitenkin haluat tuplatestatut ja sisäänajetut putket voita valita lisämaksusta UralTone Special Quality putket. SQ putkista testataan Ia, gm ja mu ja niille annetaan pidenmpi, 3kk takuu. Osassa putkista on myös valittavissa sovitettuja tai balansoituja putkia esim. hi-fi sovelluksiin, studiolaitteisiin tai vaiheenkääntäjiin.

Onko putkillanne takuu?

Annamme kaikille putkille toimintatakuun. Takuu korvaa kuukauden sisällä hajonneet putket. Takuu korvaa vain putket joita on käytetty data lehtisten hyväksymissä rajoissa. Esimerkiksi putkien maksimi anodijännitteitä ei saa ylittää eikä pääteputkia biasoida niin kuumiksi että “max plate dissipation” ylittyy missään tapauksessa.

Lisämaksullisissa UralTone sovitetuissa putkissa on 3kk takuu. TAD putkilla on 6kk takuu.

Yleistä vahvistinputkista

Voinko itse vaihtaa putket vahvistimeeni?

Etuasteputket voi vaihtaa ilman mitään säätöjä, mutta pääteputkia vaihtaessa pitää yleensä säätää bias.

Mistä löydän infoa vahvistimeni biasoimiseen?

Osoitteista http://www.aikenamps.com http://www.geofex.com http://www.duncanamps.com ja uraltone.com sivuiltamme. Jos et halua itse säätää vahvistimen lepovirtaa, eli biasta, ota yhteyttä lähimpään asiansa osaavaan soitinlaitehuoltoon.

Mitä eroa on ECC83 ja 12AX7 putkissa?

Ei mitään eroa. ECC83 on Eurooppalainen nimitys tyypille ja 12AX7 taaseen Amerikkalainen. 7025 on käytännössä myös identtinen. Samalla systeemillä identtisiä ovat esim. ECC81 ja 12AT7 sekä ECC82 ja 12AU7.

Etuasteessa on ECC83 / 12AX7 putket voinko käyttää muita tyyppejä?

12AT7 / ECC81, 12AU7 / ECC82, 12AY7 ja 5751 ovat saman tyyppisiä putkia (sama hehku jännite, sama pinni järjestys jne.). Voit toki kokeilla näitäkin putkia ECC83:n tilalle mutta ne eivät toimi niin kuin ne on suunniteltu toimivaksi. Mutta jos soundi miellyttää niin muualla ei väliä… ECC82:lla on näistä pienin vahvistus kun taas ECC81 on vahvistukseltaan ECC83 :nja ECC82:n välissä.

Pääteasteessa on EL34 putket voinko käyttää niiden tilalla muita putkia?

Kunhan huolehdit biasoinnista voit yleensä käyttää tilalla esim. 6L6GC, KT66, KT77, 6CA7 ja 5881 putkia. Joskus myös KT88 ja 6550 putkia (varmista valmistajalta sopivuus!)

Pääteasteessa on 6L6GC putket voinko käyttää niiden tilalla muita putkia?

Kunhan huolehdit biasoinnista voit yleensä käyttää tilalla esim. 5881, KT66. Useimmiten pienellä muutoksella myös EL34:a  (varmista valmistajalta sopivuus!).

Pääteasteessa on 6V6 putket voinko käyttää niiden tilalla muita putkia?

Jotkut käyttävät Fenderin Deluxe vahvistimissa 6L6 putkia. Mutta kaikki vahvistimet eivät tätä kestä. Itse käyttäisin 6L6 “perheen” pienitehoisimpia putkia kuten 6L6GB, 6P3C, 6P3C-E ja 5881 (tungsol tai tad).

Mitä tarkoittaa lyhenne NOS?

Nos = New old stock eli kyseinen tavara on käyttämätöntä mutta vanhaa. Yleisesti ennen 80 -lukua valmistetuista putkista käytetään NOS -termiä. Huom. NOS ei ole laadun määre.

Onko putkivalmistajien välillä laatueroja?

On, ja paljon onkin. Perinteisesti asetelma: Kiina/Sovtek on huono ja NOS (new old stock) eurooppalaiset/amerikkalaiset putket ovat hyviä ei enään välttämättä pidä paikkaansa. Sekä venäläiset että kiinalaiset putkitehtailijat ovat viime vuosina todella satsanneet tuotekehitykseen ja markkinoille on tullut monia lähes näiden “maagisten” nos putkien veroisia vahvistinputkia.

Sovtek

Sovtek on Amerikkalaisen New Sensor yrityksen omistama tuotemerkki. Aluksi Sovtek putket olivat uudestaan leimattuja Reflector, Saratov ym tehtaiden tuotteita. Laatu oli aluksi kehnoa ja tuotekehittely oli kehnossa jamassa, mutta myöhemmin Sovtek putket ovat osoitautuneet pääosin hyväksi perustavaraksi.

Heidän valikoimistaan hyviksi olen havainnut ainakin EL84, 6L6WXT+ ja 5751. EL84 on erittäin edullinen ja myöskin hyvä soundinen putki. Monet sanoo, että soundi ei ole yhtä balanssoitu kun muilla nyky EL84:lla, mutta hintaisekseen joka tapauksessa erinomainen putki. 6L6WXT+ on perus 6L6GC -tyypin putki ja palvellut jo vuosia mainiosti. 5751 on erittäin mielenkiintoinen ja hieno soundinen putki. Se on hieman matala gainisempi “versio” ecc83 putkesta, ja juuri matalan vahvistuksen myöksi soundi on erittäin “lämmin”. Sovtek 12AX7WA on monen huoltomiehen salainen työkalu. Putken matalampi gain voi “korjata” joitakin huonosti suunniteltuja high gain vahvistimia oskillointi- tai häiriöongelmilta.

Putkimerkkien hintaerot ovat tasaantuneet, jolloin sovtek putkien hinta-/laatusuhde on huonontunut. Esim. laadukkaampia JJ putkia saa samaan tai halvempaan hintaan.

Electro Harmonix

Electro Harmonix on samaisen New Sensor:n omistama tuotemerkki, joka valmistaa kitaraefektejä ja myy komponentteja soitinlaitteisiin. EH:n putket on valmistettu samaisella tehtaalla, josta myös Sovtekit tulevat ja laatu on hyvää. Heidän 12AX7EH on hyvä perusputki, etenkin kitaravahvistimiin. EHX 6922:a (ECC88) pidetään yhtenä parhaista nyky ECC88 tyypin putkista. Myös 12AY7 on suosittu Tweed vahvistimissa.

Yleisesti EHX Laatu on tasaista ja putket soundaavat kelvollisilta. Hinta ero parhaimpiin nyky putkiin ei ole enään kovin suuri, joten usein kannattaa valita Tungsol brändätyt putket EHX:n sijaan.

Tungsol ja Mullard (re-issue)

New Sensor firma on ostanut myös Tungsol ja Mullard tuotemerkit ja alkanut valmistaa re-issue versioita näistä putkista. Tungsol on tähän mennessä julkaissut mm. EL84, 6550, 5881, 12AX7, 6V6GT ja KT66 putket ja laatu tuntuu olevan erittäin hyvää. 12AX7 on korkeavahvisteinen mutta erittäin häiriötön putki, joka on saanut loistavaa palautetta asiakkailtamme. Myös 5881 ja 6V6:t ovat löytäneet paikkansa laatua arvostavien kitaristien vahvistimiin.

Svetlana

Tietojeni mukaan Svetlana putkien tuotanto on lopetettu. Svetlanalla tehtiin loistavia EL34, 6L6GC, KT88 ja 6550 putkia kunnes laatu alkoi laskemaan joitakin vuosia sitten. Samalla hinta lähes tuplaantui. Nyt näitä viimeisiä ei-niin-laadukkaita kappaleita myydään ylihintaan. Voi olla että liikkeelle on laskettu myös hylättyjä eriä tms.

Aitoja Svetlana putkia ei pidä sotkea New Sensorin leimaamiin S-logoisiin Svetlana putkiin.

Sovtek, Electro Harmonix, Tung-sol, Mullard ja Svetlana ovat Yhdysvalloissa saman firman tuotemerkkejä.

JJ

Tsekkoslovakkia hajottua Teslan vanhoista putkitehtaista toinen jäi Tsekkeihin ja toinen Slovakiaan. Slovakiaan jäänyt putkitehdas myytiin ja se alkoi valmistaa amerikkalaisten avulla JJ putkia. JJ putket ovat laadukkaita nyky putkia, tosin heidänkin tehtaallaan oli välillä pahoja laatuongelmia ja jopa 30-50 % jostakin erästä saattoi olla käyttökelvottomia, mutta hyvät yksilöt ovat aina kuulostaneet hyviltä. Viime vuosina laatuongelmia on ollut vain vähän, joten laadunvalvontaa on saatu parannettua. JJ ECC83S on yksi omista suosikeistani, hieman tummempi soundinen verrattuna muihin 12AX7 putkiin. Uusi JJ ECC803S on paremmin balanssoitu, ts kirkkaampi, kuin JJ ECC83S. Ko putki on saanut erittäin hyvää palautetta niin hifi kuin kitara puolelta.

JJ:n pääteputket on laadukkaita ja soundiltaa hyviä. Suositeltavia kaikkiin vahvistimiin.

EI

EI Electronic Industries putkitehdas valmisti yleisimpiä audio putkia Serbiassa Philipsin vanhoilla laitteilla. EI:n ECC83 on kehuttu hyvästä soundista mutta ikävä kyllä laadun kanssa on ongelmia. Yli puolet joutaa roskiin joko korkean mikrofonisuuden, matalan vahvistuksen ym takia. Pääteputket ovat niinikään saaneet melko ristiriitaisen vastaanoton. EL84:t pitäisi olla ok laatuisia, mutta muiden kanssa on ollut todella isoja laatu ongelmia. Suosittelen ostamaan EI putkia, niinkuin muitakin vahvistinputkia, vain kauppiaalta joka antaa niille takuun.

** EI tehdas on suljettu ja tuotanto lopetettu jatkuvien raha- ja laatuongelmien vuoksi.**

Kuulin taannoin sisäpiiritietoa tehtaan vaiheista paikalliselta alan toimijalta. Surullinen tarina siitä miten korruptoitunut hallinto pakotti hyvässä vauhdissa olevan tehtaan lopettamaan tuotantonsa. Amerikkalaiset olisivat ostaneet tehtaan ja jatkaneet toimintaa, mutta tämä ei korruption takia ollut käytännössä mahdollista, joten he päätyivät ostamaan 1/3 osan laitteista. Ehkä kohta nähdään USA:ssa tehtyjä Philips design putkia… Osa täysin toimintakuntoisista laitteista meni ilmeisesti romuraudaksi.

Kiina

Kiinassa on tietysti monta eri putkitehdasta mutta käsitellään niitä yhdessä. Perinteisesti on totuttu kiinalaisten putkien huonoon laatuun, onneksi tämä väite ei pidä enään paikkaansa. Shuguang Electrical Factory No. 1 (omistaja Samsung) tehdas on satsannut tuotekehittelyyn muiden tapaan ja onnistunutkin tuomaan markkinoille mm. hyvä kuuloisen 6L6GC, KT66 12AX7B ja 7025 putket. Edelleen heidän päätepääteputkensa on todella edullisia, mutta melko lyhyt ikäisiä.

Suosittelen ostamaan kiinalaisia putkia vain sellaisten diilereiden kautta, jotka testaavat ne huolella ennen myyntiä. Bulk -pakatut putket on yleensä erittäin huono laatuisia. Tämä on yksi syy miksi otin TAD putket valikoimiimme. Pystymme vihdoin myymään kiinalaisia putkia ilman hampaan kiristämistä. TAD putkien kanssa on tunnetusti erittäin vähän ongelmia.

Psvane / Kiina

Hifistit ympäri maailman tuntuvat arvostavan näiden uusien putkien äänenlaatua. Ikävä kyllä työnlaatu ei ole samalla tasolla. Meillä (ja muillakin Eurooppalaisilla) diilereillä on runsaasti ongelmia Psvane putkien laadun kanssa. Laatuongelmat koskevat kaikkia tyyppejä, ei vain halvimpia sarjoja.

Venäläiset nos putket

Ilmeisesti sovtekin takia ovat huonon maineen saaneet myös vanhat venäläiset nos putket. Reflector, Saratov, Svetlana ym valmistivat täysin länsimaista tasoa olevia putkia 1960-1970 luvuilla. Myöhemmin laatu laski ja oli huonoimmillaan 1990 luvulla.

Kaikki armeijalle hyväksytyt putket ovat käyneet läpi kattavan testauksen ja vähänkin spekseistä poikkeava, tai muuten epäilyttävät yksilöt on joko heitetty roskiin tai sitten laitettu värikkäisiin lootiin ja myyty kansanradioihin. Kitaravahvistimiin sopivia neuvostoarmeijan nos putkia ovat mm. tyypit 6P3C-E, joka vastaa 6L6/5881 putkiperhettä, 6P14P-E(V), joka vastaa EL84M putkea, 6N8C, joka vastaa 6SN7 putkea ja 6N9C, joka vastaa 6SL7 putkea. 6P14P-E(V) (EL84M) en ehkä kestävin EL84 tyyppinen putki, jota on ikinä valmistettu! Ainut joka yleensä kestää jopa Vox AC-30:ssä hyvin. Huomaa kuitenkin että 6P14P tyyppi ei ole läheskään yhtä hyvä, samoin ei ole 6P3C, vaan tuo -E tai -EV tarvitaan! Soundillisesti vanhat venäläiset putket voivat olla hiukan tummia, kovia ja yksiulotteisia (harmonisesti köyhiä). Ajavat asiansa ja kestävät.

Eurooppalaiset ja amerikkalaiset nos putket

Telefunken, Siemens, RFT, RCA, Mullard, Tesla yms. yms. Yleisesti laatu on todella hyvää ja hinnat ovat myös erittäin kovia. Tosin hinta-laatusuhde saattaa olla joskus kohdillaan, koska nämä kestävät usein moninkertaisesti verrattuna nyky putkiin ja kuulostavat monesti paremmilta. Onneksi nyky putkien laatu on noussut kohisten ja uusimmat mallit on jo laadullisesti hyvin lähellä vanhan tuotannon putkia. Nos pääteputket alkaa olla kiven takana, mutta etuasteputkia vielä saa kohtuu helposti. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että monet Telefunken:t, Mullard:t ym ei ole oikeasti Telefunkeneita tai Mullardeja vaan ko firmat ovat tilanneet erän putkia joltain toiselta tehtaalta ja lyönyt omat leimat kylkeen. Telefunken putket tunnistaa alla olevasta “diamond” merkistä.

Philips putkista on syytä mainita muutama seikka. Philips:jä on tehty sekä Amerikassa että Euroopassa ja nykyään myytävistä philips putkista suuri osa tuntuu olevan Amerikasta. Laatu ero on käsittämätön. Amerikkalaiset viimeisimmät philips 12ax7 putket ovat huonohkoja, samoin monet muut philips etuasteputket. Putket kohisevat ja laatu on erittäin epätasaista ts toleranssit ovat karmeita. Sen sijaan Eurooppalaiset Philips 12ax7 (/ecc83) putket ovat loistavia! Hinta on korkeampi Amerikkalaisiin verrattuna, mutta soundi ja häiriöalttius on aivan toista luokkaa. Näitä putkia voin varauksetta suositella kaikille.

Groove Tubes, Mesa Boogie, Ruby Tubes, TAD yms

Nämä ovat 90%:sti uudelleen leimattuja ja testattuja venäläisiä, kiinalaisia tai slovakialaisia putkia. Osassa malleista ei ole paljoa mieltä, osa taas kannattaa hankkia mieluummin brändättynä kun bulkkina (kiinalaiset).

Mesa boogie putkia emme voi ikävä kyllä laatuongelmia takia suositella. Groove tubes ja TAD ovat laadukkaita. GT:n omistaa nykyään Fender. TAD on Eurooppalainen, siksi suositeltavampi (jos hiukan kotiinpäin vedetään).

Kuinka usein putket pitää vaihtaa?

Etuasteputet, kuten ECC83, kestävät vuosikausia normaalissa käytössä. Tyypit E83CC ja ECC803S ovat vieläkin kestävämpiä tyyppejä, näille luvataan jopa yli 10000 käyttöaika. Pääteputket kuluvat nopeammin. NOS putket ja Svetlanat kestävät parhaiten ; nopeiten kuluvat kiinalaiset ja sovtekit. Myös venäläiset armeijan käyttöön suunnitellut ja tehdyt NOS putket , kuten 6P3C-E (ei siis 6P3C) kestävät yllättävän kovaa käyttöä. Oikein biasoidut laatuputket saattavat kestää jopa 2000-3000 tunnin käytön, kun taas sovtekit voivat kulua loppuun todella paljon nopeammin. Kun soundi alkaa muuttumaan, häiriöt lisääntyvät jne. saattaisi olla aika vaihtaa pääteputket uusiksi.

Mitä tarkoittaa vahvistinputkien”Burn In”?

Uusien putkien arvot muuttuvata hieman ensimmäisten käytötuntien aikana. Tämän vuoksi pääteputket pitää “ajaa sisään”, (burn in) muutamien tuntien ajan, ennen sovittamista. Jos putket sovitetaan ilman tätä toimenpidettä, voi olla että parin päivän päästä putket eivät olekaan niin hyvin sovitetut. Tarvittava sisään ajo aika vaihtelee muutamasta tunnista vuorokauteen, johtuen putken tyypistä ja merkistä.


Jo käytöstä poistunut laite putkien testaamiseen ja sisään ajamiseen. Penkissä kiinni 8 kpl 6P3C-E putkia.

Tarvitseeko minun käyttää sovitettuja putkia kitaravahvistimessani?

Sovitetut putket varmistavat että vahvistimesi toimii niin kuin se on suunniteltu toimimaan. Tällöin mm. häiriöt ovat minimissä. Mutta toisaalta jotkut sanovat, että miedosti sovittamattomat (epäbalansoidut) putket kuulostavat parhaalta, koska tällöin muodustuva särö on erityyppistä. Mitään haittaa ei vahvistimelle aiheudu vaikkei putket olekkaan sovitetut. Ehkä paras tapa ottaa tästä selvää on ostaa kunnolla sovitettu pari ja laittaa se vahvistimeen, jossa on bias balance säädin (mm. monet Fender 70-l. vahvistimet). Biasoidaan putket ensin oikein ja kuunneellaan miltä kuullostaa. Sitten säätää bias balance potikasta putket epätasapainoon ja kuulostella miltä kuulostaa. Putket voi säätä ensin esim. 7mA epätasapainoon ja sitten kokeilla lisää jos ei soundi tunnu muuttuvan.

Suurin osa soittajista pitää sovitettujen putkien soundia parempana, kuin sovitettujen mutta paras ottaa itse selvää, jos on mahdollisuus. Huomaa kuitenkin, että jos putkien lepovirta poikkeaa toisistaan push-pull pääteasteessa kovin paljon lisääntyy verkkohurina huomattavasti.

Miksi putkivahvistimissa on stand by kytkin?

Putkien ikä lyhenee jos korkeat anodijännitteet kytketään kylmille putkille. Tämä vuoksi kytketään ensin vahvistimen power kytkin ON asentoon, jolloin putkien hehkuille pääsee jännite ja putket alkavat lämmetä, kun putket ovat lämmenneet kytketään stand by ON asentoon, jolloin anodeille pääsee jännite ja vahvistin on soittovalmis. Kauanko vahvistinputkia pitää lämmittää ennen anodijännitteiden kytkemistä? Riippuu putkista, mutta pari minuuttia riittää hyvin putkille kuin putkille.

Pienitehoisemmat vahvistimet 1-50W eivät välttämättä tarvitse stand by kytkintä olettaen että anodijännitteet ovat alle n. 450V:a, etenkään jos vahvistin käyttää tasasuuntaukseen putkea, jolloin anodijännite pääse pääteputkien anodeille vasta kun tasasuuntausputki on lämmennyt. Tämä on pikkusen “mielipide” asia sillä jotkut teknikot sanovat että stand by on ehdoton jokaiseen putkivahvistimeen toiset taas ovat sitä mieltä että ainoastaan korkeilla jännitteillä 500-2000V toimivat tarvitsevat standby kytkimen…

Kirjoittanut Mikko Kankaanpää joskus vuosia sitten, editoitu 2015

Lisätietoja ja teknistä tukea: help@uraltone.com

(Puhelimessa tai myymälässä ei ole aina teknisen tuen henkilökuntaa paikalla siksi email on ylivoimaisesti paras tapa saada meiltä teknistä tukea!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>