Monster kitaravahvistin

Juha Mäntymaa – mies Monsterien takaa

Monster kitaravahvistin

Ensikosketukseni Monster tuotemerkkiin tapahtui kotikuntani tarjoammalla treeniksellä 90-luvulla. Ihmettelimme nuorina soittajan alkuina persoonallisen näköistä vahvistinta, joka lojui varastohuoneessa. Yhtenä talvi-iltana basistimme kantoi sen soittohuoneeseen, kytki kiinni bassokaappiin ja sehän tarjosi aivan toisen luokan mureutta ja voimaa kuin vieressä oleva Hartke.

Monster vahvistimia pidettiin jo tuolloin legendaarisina.  Sittemmin firmassa on tapahtunut sukupolvenvaihdos ja tuotevalikoima on täydellisesti päivitetty.

Mikko Kankaanpää: — Monster vahvistimien juuret juontaa 60-l. asti. Isäsi Taito Mäntymaa suunnitteli ja valmisti ensimmäiset Monster vahvistimet jo vuonna -69. Miten itse päädyit mukaan toimintaan?

Juha Mäntymaa: — Vietin nuoruudessa paljon aikaa isäni yrityksessä, kuunnellen muusikoiden vitsejä ja seuraten tuotekehitystä, valmistusta ja testausta. Tein ensimmäisen kitaravahvistin-projektin isäni kanssa 70-luvun lopulla. 

Mikko: — Rakensitko ensin isäsi suunnittelemia malleja vai olitko alusta alkaen mukana myös suunnittelussa? 

Juha: — 2000-luvun alussa, siirtyessäni vastaamaan Monster-tuotannosta, valmistin ja suunnittelin ensimmäisen “Monster Mexican” tuoteperheen.

Mikko: — Voitko nimetä mitään vahvistimia tai valmistajia jotka ovat toimineet suurimpina innoittajina omissa töissäsi?

Juha: — Suurin innoittaja on ollut isäni Taito Mäntymaa. Vahvistin valmistajia on useita, joiden tuotannossa on ollut inspiroivia yksityiskohtia, merkittävimpänä Howard Dumble.

Mikko: — Entä kitaristit? Kenen soundia kelpaa tavoitella omien vahvistimien kanssa?

Juha: — Henkilökohtainen esikuvani myös soundillisesti on SRV. Monster-vahvistimien audiopaletti ja dynamiikka on poikkeuksellisen laaja, joten valmius tavoitella omien esikuvien soundia on todellista. 

Mikko: — Millainen on hyvä kitaravahvistin muutamalla lauseella kuvailtuna?

Juha: — Kitaravahvistimen hyvyys on sormien ja kielien rajapinnassa. Upea visuaalisuus kruuna kokonaisuuden.

Mikko: — Vahvistimen suunnittelu on pitkä ja työläs prosessi. Mistä lähtee suunnittelu? Miten suunnitteluprosessi etenee? Onko pohjana joku klassikkokytkentä, jota alat muokkaamaan vai lähdetkö puhtaalta pöydältä piirtämään uutta kytkentää? Kuinka kauan uuden mallin suunnittelussa menee?

Juha: — Suunnittelu lähtee tarpeesta, joka on alussa ajatusten muokkausta. Varsinainen suunnittelu lähtee puhtaalta pöydältä, inspiraation lähteitä unohtamatta. Viimeisimmän Monster Pineland malliston tuotekehitys oli n. 2 vuoden intensiivinen projekti.

Mikko: — Kevin O´Connor ja monet muut arvostetut suunnittelijat ovat sitä mieltä ettei komponentit juuri vaikuta soundiin, toinen puoli suunnittelijoista painottaa hyvinkin paljon tiettyjen vintage tyylisten high-end komponenttien osuuttaa vahvistimen soundin muodostumisessa. Molemmista leireistä tulee hyviä laitteita. Kuinka paljon komponenteilla on mielestäsi vaikutusta laitteen soundiin, vai ratkaiseeko lähinnä kytkentä soundin?

Juha: — Molempien osuus ON merkittävä, ammattitaitoa on kyetä yhdistämään komponentit ja kytkennät ajatuksissasi todellista audiovastetta vastaavaksi.

Mikko: — Putkivahvistimet ovat melko yksinkertaisia verrattuna moniin transistorivahvistimiin. Signaali menee yleensä 2-6 putkiasteen läpi. Luulisi siis että jokaisella putkella on suuri merkitys soundiin. Onko mielestäsi eri valmistajien putkilla suuria soundieroja? Vai onko erot lähinnä kestävyydessä ja laadun tasaisuudessa? Kuinka tärkeää on että putket on testattu toimittajalla ennen myyntiä?

Juha: — Vuosikymmenien testauksen perusteella hatun noston ansaitsee Telefunken, Philips, GEC ja Mullard. Ensiasennuksena käytämme tuotannossa TAD ja Tung Sol kalustoa.

Mikko: — Miten suhtaudut NOS putkiin? Hinnat on nykyään melkoisia. Saako hinnalle todella vastinetta?

Juha: — Hinnat ovat karanneet käsistä ja yksilöstä riippuen saa hinnalle myös todellista vastinetta.

Mikko: — Monet pienet valmistajat mainostavat käyttävänsä ns. point-to-point johdotusta tai turret / eyelet -levyjä piirilevyjen sijaan. Mainoslauseet painottavat tämän takaavan aidon putkisoundin. Onko komponenttien latomisella erilaiselle alustalle todella näin suuri merkitys soundiin? Mitä rakennetta itse käytät laitteissasi ja minkä vuoksi olet päätynyt siihen? Mitkä ovat kunkin tavan hyödyt ja haitat?

Juha: — Valmistamme tällä hetkellä turret / eyelet tekniikalla, hyödyt optimoitu ja haitat minimoitu.

Mikko: — Monet uudet massatuotantovahvistimet ja -kitarat kuulostavat hiukan steriileiltä. Sen sijaan vuosikymmeniä vanhat soivat pehmeämmin ja musikaalisemmin. Mitä olet mieltä komponenttien / koko vahvistimen sisäänsoitosta? Paraneeko tiettyjen komponenttien soundi käytössä? Missä komponenteissä ero on suurin?

Juha: — Elementtien ja putkien osalta olemme havainneet “sisäänsoiton” edut, erityisesti elementtien osalta.

Mikko: — Miten maksimoit laitteen kestävyyden ja huollon helppouden?

Juha: — Riittävä ylimitoitus ja fyysisen kokonaisuuden suunnittelu myös huoltoa ajatellen. 

Mikko: — Mitä olet mieltä keinokuormista? Entä VVR / Power Scaling kytkennöistä? Onko 100W putkipäätteen isoa soundia mahdollista saada kohtuullisella volumetasolla?

Juha: — Anodijännitteiden manipulointi ei ole tapamme toimia, hoidamme äänenpaineen kontrolloinnin muilla tavoin. Valmistimme asiakkaalle “Tribute Series” J. Hendrix Setupin (2kpl 100W + 4kpl 4×12”), testauksen yhteydessä koettua fyysisyyttä ja Soundia ei korvaa mikään skaalaus.

Mikko: — Teetkö custom laitteita asiakkaan toiveiden mukaan? Pystyttekö valmistamaan minkälaisen vahvistimen tahansa asiakkaiden toiveiden mukaan vai onko jotain mitä ette suostu tekemään? Tuleeko asiakkailta usein epärealistisia toiveita?

Juha: — Kyllä pystymme. Epärealistiset toiveet käännämme diplomaattisesti toimivaksi realismiksi.

Mikko: — Mistä rakentamastasi ja/tai suunnitelemastasi laitteesta olet erityisen ylpeä? Mikä kyseissä kytkennässä tai designissa on erityisen innostavaa?

Juha: — Koko Monster Pineland mallisto. Dynamiiikka ja Musikaalisuus omaa luokkaansa.

Mikko: — Montako vahvistinta verstaaltasi on lähtenyt tähän mennessä? Montako laitetta valmistuu vuositasolla?

Juha: — Tuotantoyksiköiden (vahvistin, kaappi tai kitara) kohdalla puhumme sadoista valmistuneista yksiköistä 2003 lähtien. Maksimi tuotantokapasitetti tällä hetkellä on n. 50 tuotantoyksikköä/vuosi

Mikko: — Kuinka pitkä toimitusaika uusille tilauksille on tällä hetkellä?

Juha: — Tuotantoyksiköstä riippuen 2 – 4kk, “Show Room” yksilön saa heti mukaansa erityishintaan.

Mikko: — Myytte vahvistimia suoraan asiakkaille vai ainoastaan jälleenmyyjien kautta?

Juha: — Molemmat tavat ovat käytössä.

Mikko: — Olet tehnyt laitteita monille kitaristeille, niin harrastelijoille kuin huippuammattilaisille. Tuleeko mieleen ketään erityistä asiakasta, jolle olisi ollut erityisen mieluista tehdä vahvistin?

Juha: — Erityisiä asiakkaita on ollut monia ja jokainen projekti on ollut mieluisa, kun toteaa asiakkaan vilpittömän tyytyväisyyden. Parhaillaan neuvottelen endorsement kuviota SUUREN esikuvani kanssa, siitä lisää kun asiat etenee.

Mikko: — Boutique markkinoilla on tunkua. Monilla pajoilla on hyvin samankaltaisia tuotteita. Miten suomalainen pienvalmistaja voi selvitä kilpailussa? Minkä vuoksi asiakkaalle on kannattava ostaa valmistamanne laite verrattuna muihin markkinoilla oleviin?

Juha: — Olemme olleet todellisen “Boutique” ammattitaidon ja suunnittelun osalta eturintamassa 50 vuoden ajan ja tarina jatkuu…

Mikko: — Onko suomalaisuus etu asiakkaalle?

Juha: — Ehdoton etu ja kestävän kehityksen suunnannäyttäjä.

Mikko: — Miltä alan tulevaisuus näyttää mielestäsi?

Juha: — Hyvältä, kunhan emme nosta etusijalle voitontavoittelua.

Mikko: — Lyhyesti: Mitä näistä sanoista sinulle tulee mieleen?

  1. Single ended: 360astetta
  2. Push-pull – Avioliitto
  3. Digitaalitekniikka putkivahvistimessa – ei kiitos.
  4. Päätesärö – joskus tarvetta
  5. A-luokan kitaravahvistinpääte – smooth & musical

Mikko: — Vinkit harrastavalle vahvistinnikkarille tai tulevaisuuden vahvistinsuunnitelijalle? Mikä on oleellista, miten kiertää sudenkuopat tms.

Juha: — Luota näkemykseesi, erehdy ja Onnistu!

Mikko: — Kiitos haastattelusta!

Monster Pineland vahvistimia voi tiedustella suoraan valmistajalta tai ostaa/varata nettisivuilta:

Juha Mäntymaa 0405510207 / juha.mantymaa@surffi.net

http://www.monsteramps.fi

Vahvistimien jälleenmyyntipisteet Suomen, EU:n ja USA:n markkinoilla päivittyy 2019 aikana.

Teksti: Mikko kankaanpää
Kuvat: Monster / Mäntymaa

 

1 Comment

  1. Moi, olen harrastanut JBL kohta 50 vuotta, nyt olisi pieni määrä 2 kpl K140 ja 2 kpl K130 ja muutamat elementit sekä 2 K140 kalvosarjaa, kiinnostaako edullisesti ?
    Terveisin
    T. Nordblad
    050-3503707

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>