Kuinka tehdä helvetin hyvä subbari päivässä – Eminence Lab15 subwoofer projekti

Kuinka tehdä helvetin hyvä subbari päivässä – Eminence Lab15 subwoofer projekti

Audiovideo.fi:n Samu Saurama ehdotti jatkoa artikkelille “Kuinka tehdä tunnissa helvetin hyvä HIFI-PA” ja antoi vapaat kädet sen käyttämiseen.

Saurama on suunnitellut UralTone:lle mm. erinomaiset Piste ja Yksisilmäiset veljekset -rakennussarjat.

Eli tässä vapaaseen käyttöön kaiutinsuunnittelijan terveiset erittäin laadukkaan ja yksinkertaisen subbarin tekemisestä:

Eminence LAB 15 -subwooferin refleksikotelon bruttosisätilavuus on125ltr. Siitä jää elementin ja refleksiputkien jälkeen tasan sata litraa tilavuutta, joka sopii LAB 15:lle mainiosti.

Koska elementti on todella järeä, se vaatii riittävästi poikkipinta-alaa refleksiputkiin tai muuten häiriöäänet putkissa nousevat suurella teholla pintaan. Kahdella sisähalkaisijaltaan 125-millisellä putkella oikea pituus on 80cm per putki. Tälläiset putket ovat niin pitkät, että mahtuvat huonosti suurimpaan osaan koteloita ja lisäksi kotelon sisälle putken päätyyn on syytä jättää ainakin 10cm, mieluummin 20cm vapaata tilaa hengittämiseen.

Yksi helppo ratkaisu on taipuisa alumiininen haitariputki, jota saa 125-millisenä. Putki on syytä asentaa kulkemaan kotelon sisäsyrjässä ja liimata asennusliimalla seiniin kiinni. Mitä loivemmalle kaarelle putken asennat, sen parempi. Viemäriputkien sisäsyrjästä teräväsärmäiset mutkapalat ovat tämän takia huono vaihtoehto. Voit toki myös ottaa mallia Genelecin LSE-subwoofereista.

Itse kotelo on hyvä tehdä mahdollisimman jäykäksi eli tukirimoja (15x15mm – 20x20mm puukeppi vastakkaisten seinien välissä toimii hyvin) kannattaa laittaa tiheästi. Vaimennusaine ei ole välttämätöntä.

Kahdella 125mm halkaisijaisella ja 80cm pitkällä putkella viritystaajuus on 28Hz ja toisto ylettyy vaimentumattomana 30 hertsiin. -6dB osuu 25 hertsin kohdalle vapaassa kentässä. Käytännössä tämä subwoofer toistaa monessa huoneessa 20 hertsiin saakka. Laskennallisesti putkien pitäisi olla hieman pidemmät, mutta kun putki kulkee kylkeä pitkin, kaiutinkotelon seinämä jatkaa putkien pituutta vähän.

Toinen putki tukittuna viritystaajuus on 20Hz ja bassotoisto laskee loivasti 20 hertsiin. Jos huoneen korostus ei riitä oikaisemaan bassovastetta (yleensä riittää), hyödynnä sopivaksi katsomaasi DSP:tä (esimerkiksi Mini DSP 2×4 on helppo ja halpa ratkaisu) ja tee sillä tasaisesti kasvava oikaisu, joka alkaa noin sadasta hertsistä ja on +10dB 20 hertsillä. Siten saat suorana 20 hertsiin ylettyvän vasteen vapaassa kentässä. Pienemmissä tiloissa 20 hertsin viritystaajuudella voidaan päästä ilmankin DSP:tä toistoon, joka ylettyy vaimentumattomana 15 hertsin suunnalle.

Kotelon muodolla ei ole kamalasti väliä, kunhan kaikki osat mahtuvat sisälle. 125 litraa on sama kuin 125dm3 eli 125 kuutiodesimetriä. 1dm = 10cm ja tuolla desimetri-yksiköllä on helppoa laskea sopiva kotelokoko. Esimerkiksi sisämitat 40cm x 50 cm x 62,5cm = 4dm x 5dm x 6,25dm = 125dm3. Monet muutkin mitat tosiaan toimivat, tee subwoferista omaan sisustukseesi sujuvasti piiloutuva tai esille tuleva, oman tarpeesi mukaan.

Eminence LAB 15 -subwoofer toimii hyvin noin sataan hertsiin saakka, mutta ei enää siitä ylemmäs. Se ei siis ole optimiratkaisu, jos esimerkiksi kotiteatterijärjestelmässäsi on pienet pääkaiuttimet, jotka kaipaisivat vielä korkeamman jakotaajuuden AV-vahvistimesta.

Ja muista, kaksi subwooferia on aina parempi kuin vain yksi 😀

Ystävällisin terveisin / Best Regards

Samu Saurama

Päätoimittaja / Editor in Chief,AudioVideo.fi
Monitoimimies / Multitool, Ideaali Tec
LINKIT:

  4 Comments

  1. Hei. Onko tätä elementtiä kokeiltu suljetussa kotelossa? Ja jos on niin mikä ois sopivan kokoinen kotelo? Itselläni on tarve ennemminkin hyvä ja laadukas basson toisto musiikille eikä älyttömät paine varat elokuville.

  2. Hei, Pahoittelut myöhäisestä reagoinnista, oli jäänyt viesti huomaamatta. Suljettu toimii myös hyvin, oli äänenpaine mikä tahansa. Eminencellä on sivuilla esimerkki designeja. Kannattaa katsoa ne. PDF löytyy osoitteesta:
   https://www.eminence.com/pdf/LAB_15_cab.pdf
   ja kaikki datat osoitteesta:
   https://www.eminence.com/speakers/speaker-detail/?model=LAB_15

   -mikko / Uraltone

  3. HiFi käyttöön löytyy tässä italialaisen kaverin projekti joka on suljettu kotelo ja siellä löytyy myös mittauskäyrät. http://www.audiofanatic.it/Diffusori/bimbo/il_bimbo.html
   Käänsin itse englanniksi Google kääntäjällä. Tilasin 2kpl Salon Seudun Työkeskuksesta 80€/kpl 22mm MDF puuvalmiina (ei siis maalattu) ja työjälki todella hyvä.
   Mitat 390x390x390 jossa etulevy 25mm sisään työnnetty jolloin elementti tulee kutakuinkin tasoihin sivujen kanssa.
   Tilavuus 40,7litraa kun laskee 15% lisää vaimennusmateriaalista (vuorivilla) ja 3 litraa driverille, Qtc = 0,771.

  4. Toimii älyttömän hyvin 136 litrainen loota jossa 41cm×6cm×58cm kanavarefleksi. 28mm liimapuulevyä kaikki materiaali ja pyöristetty kanavan seinät. Päätteenä 2000w ottotehon monopääte. Huonekorjaimella säädöt kohilleen. Musiikilla kontrollia ja syvyyttä. Ei murise joutavia. Hieno elementti kyllä!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>