Kuinka tehdä helvetin hyvä HI-FI / PA- / monitori -kaiutin tunnissa

Kuinka tehdä helvetin hyvä HI-FI / PA- / monitori -kaiutin tunnissa

…tai otsikko voisi olla myös: Kuinka tehdä helvetin ruma ja hyvä HIFI kaiutin tunnissa. Otimme valikoimiimme edullisia kaiutinkoteloita enkä voinut vastustaa kiusausta kokeilla kuinka loistavat Beta 12CX:t soi noissa koteloissa. Teoriassa 50-litraisessa pitäisi riittää potkuakin jo jonkin verran, jos alimmat takapuolen-hytkyttäjä-taajuudet unohdetaan.

Samu Sauramalle kaikki kunnia näiden elementtien lanseeraamisesta harrastajien tietoisuuteen. Meillä on ollut Beta CX -sarja myynnissä vuosia, mutta menekki on ollut hiljaista. Olen kokeillut hyvällä menestyksellä omissa vapaa-ajan projekteissa Beta 10CX erilaisten yhdistelmien kanssa, yleensä Eminencen oman COAXIAL jakarin kanssa. Eminencen työntekijät ovat olleet näistä kovasti innoissaan ja amerikassa muutama high end valmistajakin on käyttänyt CX:ä hi-fi kaiuttimissa. Mutta Suomen valloitus on saanut odottaa Samun hienoa diy projektia AudioVideo.fi sivustolla. Saurama testasi ja mittasi koko CX sarjan ja suunnitteli kaikille kotelot ja uudet jakosuotimet. Pakko myöntää, että Sauraman jakari pesee Eminencen oman version.

Sitten asiaan… Siis rumat ja nopeat, mutta äänenlaadullisesti erittäin korkeatasoiset kaiuttimet valmistukseen!

Tarvitsemme:

  • Eminence Beta 12CX
  • APT3 adapterin
  • APT50 diskantin
  • 1×12″ kaiutinkotelo musta 50l refleksiaukolla (monitori / PA käyttöön)
  • Jakosuodin piirilevy
  • Jakosuodin osasarja Beta 12CX:lle – Premium
  • Pätkä kaiutinkaapelia ja muutamia työkaluja

Osat voi tilata nettikaupastamme täältä: Kotelo ja kaiutinrakennussarja.

Kello 19:00: Osat pöydälle, piirilevylle ja kolvaukseen.

Koaksiaali rakennussarjan jakosuodinosat (Beta 12CX)

Koaksiaali rakennussarjan jakosuodinosat (Beta 12CX)

Koaksiaali rakennussarjan jakosuodinlevy kolvattuna.

Koaksiaali rakennussarjan jakosuodinlevy kolvattuna. Huomaa erittäin laadukkaat komponentit.

19:15: Levy kolvattu. Seuraavaksi liitinpaneeli irti kaiutinkaapista.

koksukitti319:18: kaapeleiden juottaminen levylle. Isojen komponenttien kiinnityksen varmistaminen kuumaliimalla (huom. kannattaa käyttää hieman parempaa kuumaliima…)

koksukitti4

19:25: Ylinmääräisten liittimien poistaminen liitinpaneelista.

koksukitti5

19:28: Levyn juottaminen liitinpaneeliin kiinni. Tässä kohtaa kolvissa pitää olla ruutia, jotta juotoksesta tulee kestävä. koksukitti6

19:35: Liitinpaneelin (ja jakarilevyn) kiinnitys takaisin koteloon.

koksukitti7

19:39: Piirilevyn ruuvaus puukoteloon puuruuvilla.

koksukitti8

Valmis Beta-12CX jakosuodin kiinnitettynä koteloon.

 

19:42: Kaiuttimien johdottaminen juottamalla. Tässä voidaan käyttää myös pikaliittimiä, mutta juottamalla saa paremman kontaktin ja liitos kestää aikaa hapettumatta.koksukitti9

koksukitti11

Eminence Beta 12CX HI-FI / PA-kaiuttimet.

koksukitti10

Kaiutinkotelo toimii myös lattiamonitorina rakenteensa puolesta. Monikäyttöisyys vailla vertaansa.

19:50: Elementin ruuvaaminen koteloon. Käytin puuruuveja, mutta olisihan tässä kohtaa voinut käyttää myös M5 iskumuttereita ja koneruuveja. Täytyy päivittää joku päivä, mutta ensin kuunnellaan…

19:55: Koekuuntelu: lautaselle briljantti Alice Coltaranen Journey in Satchidananda. Ensimmäinen kriteeri täyttyi: kaiuttimet on rumat. No, entä äänenlaatu? Bassoa on riittävästi, jollakin alueella jopa hienoisesti korostuen. Bassossa on myös hienoista kuminaa. Siispä vanutukseen. Vuorasin kotelon sisäseinät etulevyä lukuunottamatta tuplakerroksella vanulevyä (tarkoitettu kuljetuslaatikoiden sisäverhoukseen). Soundi muuttui todella paljon ja positiiviseen suuntaan! Bassot rauhoittui ja selkeyttä kokonaisuuteen tuli lisää.

Keskiäänet on nyt tarkat ja mielyttävät. Diskantti on toimiva, mikä on tämän tyyppisissä kaiuttimissa yleensä suurin ongelma. Kokonaisuutena erittäin hyvä ja jos ottaa huomioon hinnan niin jopa loistava.

 

1 Comment

  1. Syvemmälle hifisuohon uponneen vinkkelistä tuo 50-litrainen purkki riittää tosi hyvin suljettuna Beta-12CX:lle. Ihan alimmat taajuudet jäävät silloin tietysti optimikokoista refleksikoteloa vaimeammiksi, mutta sitä varten on olemassa subwoofer!

    Tuo kuvissa näkyvä tuplajohdotusliitinpaneeli on tosi hyvä ja siitä kannattaa ottaa ylemmätkin liittimet käyttöön. Se jakosuotimen diskanttipiirisssä olevan 6.8ohm vastuksen ja vastuksen rinnalla olevan 2.2uF kondensaattorin laittaisin ylempiin liittimiin ja niistä kaapelin piirilevylle ko. vastuksen juotospisteisiin. Siten diskantin tasonsäätö on helppoa vaihtamalla komponentteja. Isompi vastus vaimentaa yläkeskialuetta, pienempi korostaa. Isompi kondensaattori korostaa ylädiskanttia, pienempi vaimentaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>