Vox AC30 Reverb -78 modailua

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Vox AC30 Reverb -78 modailua

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 20)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67320
  Niskanen
  Jäsen

  Tällä aiheella ei ole kummempaa tarkoitusta, kunhan asiasta kiinnostuneille laitan katseltavaa. Eli otsikon mukainen peli on korjattavana ja modattavana (kirosana?).

  Tässä ensinnäkin yleiskuva vahvistimesta ennen toimenpiteitä:
  http://kuvablogi.com/nayta/iso/img848461.jpg

  Tätä on joku tupauuno yrittänyt modailla jo 70-80-lukujen taitteessa. Etuasteessa on väärin tehtyjä kytkentöjä: mm. kaiku ei ole toiminut 25 vuoteen ja komponentteja puuttuu/johtoja on kytketty vääriin paikkoihin. Myöhemmin on uusittu yksi kannukonkka (kuvassa oikealla ylhäällä metallinvärinen). Sen jännitekesto on vaivaiset 350V, eli ylijännitekäsittely tulee jokaisen startin yhteydessä kun putket eivät ole vielä lämmenneet.

  Pääteasteen ja virtalähteen kytkentälevyllä on ollut joskus hieman lämpimät oltavat:
  http://kuvablogi.com/nayta/iso/img848458.jpg

  Komea reikä tullut tasuridiodien viereisen sag-vastuksen alle ja levy on aika hyvin mustunut, kuten myös johdot.

  Koneessa on miltei tuliterät putket, mutta tehot ovat kuulemma silti kateissa pahemman kerran ja hiukan meinaa soundi mennä ruvelle. Tein em. seikkojen ja kuvista nähtävien perusteella sellaisen päätöksen, että laitetaan kerralla kuntoon.

  Jousikaikua ei kuulemma tarvita mihinkään ja alkuperäisyydellä ei omistajalle ole väliä, joten seuraava askel oli tämä (VAROITUS, EI HEIKKOHERMOISILLE VOX-PURISTEILLE)  ;)):

  http://kuvablogi.com/nayta/iso/img848459.jpg

  Kenties joku pitää tekosiani pahimman sortin pyhäinhäväistyksenä, mutta mielestäni 70-luvun ja sitä uudempien Voxin raatojen “vintagearvo” jää korjauksella saavutettavien hyötyjen varjoon. Tämän suuntaisen arvion luin myös Mikon tekemästä Vox-artikkelista.

  Etuasteen modasin jo vastaamaan pientä yksityiskohtaa lukuun ottamatta 60-luvun malleja. Koska kaiun potikka jäi nyt vapaaksi, niin omistajan kanssa keksittiin, että siihen voi laittaa vaikka Mastervolumen. Laitoin ko. paikkalle Alphan 2x1MA potikan, josta nyt käytin vain toisen puolikkaan. Se on siis kytketty Matchlessin tapaan (PPI). Vaihtoehtona olisi katkaista päättäreille menevät piuhat ja viedä ne potikan  molemmat puoliskot käyttäen putkille. MV:n lisäys voi olla ihan terve ratkaisu, sillä ilman sitä ei koneesta säröä oikein kohtuu volalla saa, eikä  masterista kympille käännettynä kokemuksieni mukaan mitään haittaa koidu soundille.

  Käytännössä koneen kaikki elkot menevät vaihtoon etuastetta myöten, samoin useimmat kytkentäkonkat etuasteen anodeilta. Pääteasteen rakennan uudelle kytkentälevylle ja kaikki komponentit vaihdan luonnollisesti uusiin sieltä. Kaikkien kriittisimpien vastuksien tehonkestot olen nostanut minimissään 2 wattiin, suojahiloilla löytyy peräti 5W ja päättäreiden katodivastus ja sag-vastus sietävät nyt 10W. Pieni ylimitoitus tuskin näissä paikoissa haittaa. 🙂 Lisää kuvia illalla, kunhan ehdin juottaa hyvällä tuurilla koneen loppuun saakka.

  #75135
  harryk
  Jäsen

  ;)Kiitettävää toimintaa kun jaksaa noita vehkeitä kunnostaa. Minulle on työlästä jopa omien vahvareiden modailu jälkikäteen, saati huoltaa muiden vanhoja vahvareita. Modasin kerran yhden kaverini Peavey Classic 30 combon signaalitien konkat uusiksi enkä ole suostunut enää sen jälkeen noihin vehkeisiin koskemaan. Laitteen kaikki piirilevyt meinasivat hajota irrottaessa ja takaisinlaitossa. Tuo AC30 on sentään kiitollinen kohde korjata. t. Harry Bluetone

  #75136
  Jake
  Jäsen

  Mikä tuo pieni muuntajannäkönen tossa etuasteen turrettien vieressä on? onko se jotain siihen jousikaikuun liittyvää?!  ;D kyllähän noit vanhojakin voxeja täytyy välillä huoltaa, ei se huolto sen arvoa varmaankaan laske.

  #75137
  Niskanen
  Jäsen

  Juu, oikein arveltu, eli tuo muuntaja ohjasi signaalia kaikutankkiin. Pitää varmaan ottaa sekin vielä pois, vaikkei sinänsä ole nyt tiellä.

  #75138
  Niskanen
  Jäsen

  Nyt alkaa olla projekti jo aika lailla testausta vaille valmis. Tässäpä kuva uudistuneesta pääteasteesta:

  http://kuvablogi.com/nayta/iso/img850229.jpg

  Etuaste:
  http://kuvablogi.com/nayta/iso/img850230.jpg

  Muutaman sinappikonkan ajattelin uskaltaa jättää vaihtamatta, sillä kaikki vaikuttivat olevan ihan ok, siis ainakin kapasitanssinsa puolesta. Tämähän ei tietenkään kerro mitään, että voiko kyseiset yksilöt lyödä läpi tms. Jostain lähteestä luin joskus, että ne menisivät todella harvoin rikki. Tuleekohan tälle väitteelle tukea täältä foorumilta?

  En mitoittanut suotokonkkia mitenkään orjallisesti 60-luvun malliin, sillä omistaja pitää erityisesti hurinattomasta toiminnasta. Mutta konkat ovat silti huomattavasti pienemmät kuin ennen remonttia edeltävät. Se iso kannuelko oli peräti 220+220uF. Nyt sen tilalla on 47uF ja 33uF. 60-luvulla löytyi etuasteen puolelta pari 8uF elkoa, niiden tilalla on 15uF. Pitäisi aiempien kokemuksien mukaan riittää varsin hyvin.

  Saas nähdä kuinka käy ensi testeissä. Aika mittava työ tuli tehtyä. 😛 Vielä tekisi melkein mieli asentaa myös verkkomuuntajan toision jälkeen yksi sulake, sillä nythän koneessa on ainoastaan alkuperäinen 3 A sulake ennen muuntajaa.

  #75139
  harryk
  Jäsen

  ;)Näyttää hyvältä ja homma näköjään etenee ripeästi. Nuo liian isot suotoelkot tappavat putkivehkeissä jonkun gurun mukaan sitä dynamiikkaa ja touch responsivnessia. Yritän itse aina mitoittaa nuo elkot pienimmän mahdollisen arvon mukaan jottei putkivehkeen “nopeus” kärsi. Noista sinappikonkista ein osaa sanoa mitään. Tuo uusi pääteaste näyttää ainakin siistimmältä kuin vanha, toivottavasti lähtee pelittämään llaakista. t. Harry Bluetone

  #75140
  leka
  Jäsen

  Sinappi- ja sinikonkista:

  http://www.vintage-radio.com/repair-restore-information/valve_capacitors.html

  …These are made by Philips (the blue ones may be LCR) and are very reliable so don't need changing.

  #75141
  Niskanen
  Jäsen

  Nuo liian isot suotoelkot tappavat putkivehkeissä jonkun gurun mukaan sitä dynamiikkaa ja touch responsivnessia. Yritän itse aina mitoittaa nuo elkot pienimmän mahdollisen arvon mukaan jottei putkivehkeen “nopeus” kärsi. Tuo uusi pääteaste näyttää ainakin siistimmältä kuin vanha, toivottavasti lähtee pelittämään llaakista. t. Harry Bluetone

  Juu, itse olen testannut omassa Vox-kloonissani sekä alkuperäisiä 60-luvun arvoja (16,16,8,8) ja modernimpaa ratkaisua (40,40,22,22). Klooni varustettu EZ81 tasurilla. Ainakaan puhtailla soittaessa en huomannut mitään eroa. Mutta tietysti jos lähdetään oikein vintagea tekemään, niin käytän alkuperäisiä arvoja kaiken varalta uusissa projekteissa.

  Tämän koneen kuristimen induktanssista minulla ei ole muuten mitään käsitystä. Aiemmin on käytetty ymmärtääkseni 10-20H rautoja ja 80- tai 90-luvulla jopa alle 1 Henryn rautoja.

  Uusien konkkien luulisi kestävän paremmin, sillä ne ovat nyt kyllä paljon viileämmässä paikassa kuin ne vanhat kannut. Pääteputket lämmittivät niitä melko hyvin, ja toinen alkuperäisistä kannuista olikin mennyt sököksi jo yli 10 vuotta sitten.

  #75142
  hellhound
  Jäsen

  Omassa originaalissa 60-luvun puolivälin vox ac-30:ssä palaaminen suotokonkkien osalta orkkisarvoihin toi mukanaan haamuääniä kovempaa soittaessa.

  #75143
  harryk
  Jäsen

  ::)Käytän itse nykyään joko 22mF tai 47 mF arvoja suodatuksessa. Ainoa poikkeus on Express joka huutaa ekaksi konkaksi 80 mF arvoa. Sellainen on helppoa laittaa kun edessä on muu kuin putkitasuri. Itse laitoin 100 mF kun ei 80 mF löytynyt valmiina. Yritän sanoa, että liian pieni suotolyytti aiheuttaa omat ongelmansa (hurinat, haamuäänet, oskilloinnin ym.) ja liian isot taas omat ongelmansa. En käyttäisi jotain 8 mF enää missään ellen haluaisi palauttaa konetta alkuperäisen mukaiseksi. t. Harry Bluetone

  #75144
  Niskanen
  Jäsen

  Omassa kloonissani taitaa olla tällä hetkellä niiden 8uF konkkien tilalla F&T:n 10uF:set. Ne tuntuvat toimivan varsin hyvin. Koneeni on AC15, joten siinä otetaan pääteasteelekin virta vasta kuristimen jälkeen. Kokeilin kerran kytkeä päätemuuntajan siihen ennen kuristinta, jolloin hurina kyllä lisääntyi selvästi. Tuolloin virtalähde olisi ollut aika lähellä alkuperäistä AC30 poweria. Päätin kuitenkin palata kuristimella suodatettuun pääteasteeseen vielä samana päivänä.

  #75145
  hellhound
  Jäsen

  Voit kuvitella mitä tapahtuu kun kolmekymppisen pääte ottaa tuosta kaksi kertaa enemmän virtaa… 😀  Siinä on 8uF konkka ihmeissään. AC15 toimii varmasti hyvin.

  #75146
  Niskanen
  Jäsen

  Juu, AC30 on aika perso virralle. 🙂 Mittasinkin pääteputkien haukkaavan yhteensä n. 190mA lepovirtaa, mikä on sinänsä jopa maltillinen arvo näille koneille, suurempiakin lukemia kun on nähty.

  Olen ottanut siis onnistuneesti ensi savuja. Ainoa ongelma oli se, että tremolo ei lähtenyt hytkymään. Vika oli helppoa paikallistaa jalkakytkimen piuhaan. Ensimmäiseksi mittasin hiukan jännitteitä ja seurasin savun muodostusta. Jännitteet oli OK ja savua ei ilmaantunut parin minuutin odottelulla. Päättäreiden katodivastus lämpeni varsin maltillisesti, 50 ohmin sag-vastus oli sormille liian kuuma, vaikka mittasin siinä muuttuvan lämmöksi vain 2 wattia. Tehonkestoa löytyy 10W. Pitää seurata testien yhteydessä sitä vielä jonkin aikaa. Sag-vastuksen tarpeellisuudesta en kyllä sinänsä mene takuuseen… Mielipiteitä? Alunperin tässä sellainen oli.

  Kateissa olleet tehot tulivat takaisin. Osittain varmaan johtuu pääteasteen rempasta, mutta huomattavissa määrin varmaan etuasteeseen väärin tehtyjen kytkentöjen korjauksesta. Tuskinpa myöskään etuasteen katodielkojen uusiminen oli haitaksi.

  En edes itse ennen remontin aloitusta testannut konetta, mutta olen samalla yksilöllä soittanut joskus pari vuotta sitten viimeksi. Potikoiden käytös oli tuolloin ihan päin honkia. Brilliant-kanavaakin piti kääntää täysille, eikä hönkää riittänyt edes pääteasteen säröytymiseen, hyvä kun riittävään puhtaan volan tasoon. Nyt kun aukaisee edes kello 10-12 välille, niin alkaa kerrostalossa naapurit olla ihmeissään.  😀

  Soundi oli kyllä pikaisen testin perusteella juuri sitä mitä saattoikin odottaa, eli loistava. Todella puhdas ja häiriötön. Pitää vielä laittaa tremolon piuha kuntoon ja jatkaa huomenna testejä nauhakaikun kera. 😛

  #75147
  harryk
  Jäsen

  :DOnnittelut! Tuo on aina hieno hetki elämässä kun lykkää virrat päälle ja katsoo miten käy. Välillä posahtaa joku elko silmille ja silleen. Tuo hehkutus tuon pelin saundeista on sitä luokkaa, että täytyy taas joskus palata Vox-projektien pariin ja väsätä vaikka AC15-pohjainen Bluetone maailmaan. Soittelin aikanaan yhdelä omatekemällä vehkeellä jossa oli AC30:n , Twinin ja Plexin etuasteet ja AC30:n pääteaste. Vehje pöllittiin meidän trenikämpältä murron yhteydessä ja hävisi sentien. Se oli saundillisesti erittäin hyvä ja soittelisin sillä muuten varmaan vieläkin. Oli muuten Suomen ensimmäisiä aitoja 3-kanavaisia kitarapelejä kauan ennenkuin MBöögie ehti patentoida varmaan senkin kytkennän. t. Harry Bluetone

  #75148
  brown note
  Jäsen

  Olikos muuten jossain voxin versiossa ef86:sia etuasteessa, vai olikos nuo etuaste pentodit modaajien viritelmiä? Kohtsillaan alkaa hi gain osasto olla melko kondiksessa ja kun marsukin on viritteillä, niin nurkissa pyörivistä kummaputkista voisi englannin ihmeen viritellä.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 20)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.