Verkkomuuntajan kytkentä

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Verkkomuuntajan kytkentä

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #69035
  Ukko75
  Osallistuja

  Terve!
  Tällainen kysymys juolahti mieleen, kun ihmettelin miksi vahvistimeni soundi on muuttunut. Pitkään ihmeteltyäni huomasin että jännitteet ovat alhaiset ja että seinästä tulee vain 216V! Sähköyhtiö ilmoitti jännitteen olevan rajoissa kun sitä sieltä tiedustelin.

  Tästä tuli mieleen etttä onko vaarallista jos kytken muuntajan ensiöksi 220V 240V sijasta? Kestääkö se jos kuitenkin pistorasiasta tulisikin se 230V?

  #87719
  alsu
  Osallistuja

  Yks tärkee juttu tuos on se että toisiosta hekuille tuleva jännite on “spekseissä”. 6,3 V tai taitaa kärsiä sen 1% eli n. 5,7 – 7 V välillä, ilman että putkien elinkaari siitä suuremmin huononee.

  ELi ite mittaisin onko tuo hekujen jännnite miten liki, kokeilisin sitten tuon ensiön sekä 220V että 240V käämillä. Muuntosuhteen laskemalla tietty pääsee laskemalla jo päättelemään et miten se kääntyy. Äkkiseltään laskin että jos esim. 230 V olis 6,3 V niin se suhde on about 36,5. 219 V tekis sitten 6 V ja 240 V 6,5 V. Eipä liian hurjia lukemia. HT käämin suhteen laskemiseksi mittau et paljon on ensiöss ja toisiossa lukemat, siitä siten vastaavat pohja ja huippu lukemat, ei pitäs hirveesti mehtään mennä.

  Jos 240 V ensiöön tulee vain 219 V se vaikuttaa kyllä toisio jännitteisiin ja sitä kautta B+:aan….ja jos tuo “matalampi” saundi miellyttää niin ei ku VVR skaalaus pääteen jännitteille 😉

  #87720
  uusiipe
  Osallistuja

  ValveWizardin mukaan alhainen hehkujännite, jopa 5V, on suorastaan suositeltavaa.

  #87721
  alsu
  Osallistuja

  En sen paremmin itekään tiedä, mutta tuolla on viittaus

  Audio cyclopedia Howard M. Tremaine, ja ihan kohtuu vakuuttavaa ajatelmaa hehkuhommista. Tuo kirja pitäs jostain joko saada (amazon ja n. 100 USD) tai sit imuroida 😉 (kukapa olis skannannu toistatuhatta sivua)

  http://tone-lizard.com/Marshall_Myths.htm

  Yhdessä omavaimisteessa oon tehny silleen et STBY hehkut on vaan toisella puoliaallolla, ideana et säästäs putkia.

  Oon kokeillu hehkun vaikutusta putken emissioon, kunnossa oleva putki, anodivirta parin mA:n heitto kun hekua laskee tuon 0,6V, huonoilla putkilla laskee sit enemmän.

  #87722
  panman
  Osallistuja

  Sanoisin tuohon jännitteiden muutoksiin, että ei pidä unohtaa biassia pelistä pois. Se nimittäin heittää paljon enemmän kuin hehkut. Voi heittää liikaa sen verran, että soundit muuttuu tai putkien ikä lyhenee. Kannattaa siis myös mitata ja säätää, jos vaihtelee 220/240V väliä.
  Esa

  #87723
  Ukko75
  Osallistuja

  Tuosta biasoinnista sen muutoksen huomasinkin. Sehän tässä vähän huolestuttaa, että jos säädän biasin kotona kuntoon ja sitten keikkapaikalla onkin eri jännite kuin kotona. Taidan kokeilla minkälaisia jännitteitä tulee kun kytken muuntajan 220V:lle.

  #87724
  alsu
  Osallistuja

  OIsko tuohon bias homman sitten ideaa siinä etä säätää sen “pahemman tilanteen mukana kohdalleen” eli se kun on pienempi pienemmällä verkkojännitteellä, jolloin sitten suuremmalla jännitteellä käy kylmänä. Oletko kokeillut miltä saundaa kun bias on “molemmissa laidoissa” tuota säätöä?
  Tilapäisesti VVR fetti palikalla sais tuota anodijännitteiden tippumsita simuloitua. Toisaalta mitenhän vaikuttaa jos ja kn verkkojänitetippuu, enitenhän sen pitäisi sitten tiputtaa anidijännitettä, ja kun biaskin tippuu, niin eikös tuo toisaalta ole kutakuinkin vaakakupit edelleen about tasoissa.

  Se jäi vielä epäselväksi onko katodi- vai fixed bias vahvistin kyseessä.

  Sen perusteella mitä olen omia vahvistimiani rassaillut, pitää olla todella kylmälle biasoitu että alkaa sitä “notch” palluraista näkyä skoopilla ylimeno säröä kuvaamassa. Ja silti ei saudista ennen sitä oikeen oo osannut sanoa juuta ei jaata. Oma saundi on semmosen black sabbath nykyhevi tienoolla millä eniten tulee soiteltua ja testailtua laitteita. Yks vahvistin johon oli heitetty ilman suurempia tunnontuskia EL34:t 6L6GS tilalle kuulsoti todella ikävältä kun se oli kas kumma aikas kylmällä, orkkiksena on 6L6GC:t ja biaspiiri mitoitettu sen mukaan.

  Jos tuo verkkojännitteen vaihtelu on oikeasti ongelma, auttaako tähän ne (furman ?) tms. sähkönsiivoaja “kikottimet”.

  #87725
  JiiPee
  Jäsen

  Kannattaa kysyä, saisko sähkölaskusta alea, kun ei täyttä jännitettäkään tuu kotio asti…

  Sähkölaskuhan on näitä, missä maksetaan vielä “veroa verosta”. Eli alv myöskin sähköveron osuudesta.

  #87726
  Ukko75
  Osallistuja

  Kyseessä on fixed bias systeemi. Ei se bias säädön muuttuminen mielestäni vaikuta paljoakaan soundiin mutta kokonaisuudessan soundista tulee vähän “suttuisempi” matalammilla jännitteillä.

  Korkeintaan sähköyhtiö ilmoitaa nostavansa hintoja, että saadaan tasaista jännitettä kaikille. Vaikka kyllä viimetalven sähkökatkoista annettiin hyvityksiä ihan kiltisti.

  #87727
  T.S
  Jäsen

  Jännite voi vaihdella kellonaikojen mukaan ja vuodenaikojenmukaankin!Meillä aikanaan kun tuli katuvalot ja ihmisten yösähköt lähtipäälle 22.00 yksi vaihe putosi 217V ja muuntajan sulake kesti 1/2H .Sitten piti TV vetää roikalla toisesta huoneesta viikoksi kunnes vaihtoivat isomman muuntajan

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.