Vanhuksen uusi elämä

Home Foorumit HI-FI tee-se-itse Hi-Fi-vahvistimet Vanhuksen uusi elämä

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67131
  Tubeman
  Jäsen

  Tänään se sitten alkoi,70-lukuisen B&O:n paluu toimivaksi laitteeksi.Ensimmäisenä kiinnittyi huomio mekaaniseen toteutukseen,laite on
  raskas,peltiosat todella massiiviset ja varsinkin pohjalevy,se ei edes notku kun sen irroittaa,1,5mm paksua teräslevyä.Viritinvahvariksi
  painava,veikkaisin 10 kg luokkaa.Parasta huollon kannalta että siinä ei ole pahemmin “pimeitä” kohtia,joka paikkaan pääsee ilman ettei pura koko laitetta.

  Toinen kanava on pimeä,ja syystäkin kun mittausten perusteella jännitetasot on pielessä,pääteaste ei saa ohjausta,vian aiheuttajaksi
  epäilen oikarissa olevaa konkkaa,muovikuorisia Roedersteinin elkoja jotka vaihdetaan kaikki uusiin.Yksi näistä elkoista lämpenee siihen malliin joka antaa syyn epäillä kunnollista vuotoa ja tasasähkö pääsee karkuun.
  Seuraavana onkin kapasitanssimittarilla hommia,ihan kokeeksi käyn läpi nämä.Mittasin kokeeksi myös toimivan pääteasteen jännitteitä ja vertasin skeman arvoihin,ihme kyllä ne on jotakuinkin skeman arvoissa,ihan pieni toleranssien mukainen poikkeama jossain kohtaa.

  Tuon ikäisessä laitteessa ei kovin yleistä ole DIN / RCA sisäänmenot,eli molemmat vaihtoehdot löytyy.Enpä ihmettele miksi nuo maksoi silloin hunajaa.

  Verkkomuuntaja on laitettu oman painevalukoteloon.

  edit 2.9..  Vanhus rokkaa taas,vian aiheuttajaksi selvisi pääteasteen ohjain transistori,kollektori-emitteri välillä vuoto ,tämän pnp-kiven parina oleva npn-trankku kävi sen verran kuumana että skemaa katsellessa heräsi epäilys pnp:n oikarin kuumentavan sitä.Aivan oikein,yleismittarin dioditestaus
  paljasti syypään hiljaisuuteen.Muutama elko uusittiin samalla.

  #72872
  Imre
  Jäsen

  En kehdannut uutta keskustelua tästä aloittaa joten lisäilläänpä tänne tämän keskustelun alle.
  Eli olin kokkaamassa tuolla kesäleireillä ja leiripaikalta löytyi neuvostoaikainen vinyylisoitinvahvistinyhdistelmä, putkivehje jonka kunnosta en ainakaan vielä osaa sanoa mitään. Otin muutamat kuvat paketista, löytyvät oheisesta linkistä http://s5.photobucket.com/albums/y161/Ronirausku/soittimia/ ja kysymyksenä onkin että kannattaako tuollainen ottaa kotia tarkasteltavaksi ja jos tuosta pyydetään rahallista korvausta niin kuinka monta ropoa tuohon kannattaa enimmilään satsata. Mietin että jos tuosta ei levysoitinosaa saa kunnostettua niin vahvistimen ainakin voisi rukata kotikäyttöön sopivaksi. Muutenkin että onkohan tuo kuinka haastava projekti, ja mistä aloittaa vianmääritys?

  eli http://s5.photobucket.com/albums/y161/Ronirausku/soittimia/

  #72873
  Murgo
  Jäsen

  Muuta en osaa tuosta sanoa, mutta putkilaite tuo ei liene kun viimeisessä kuvassa (takalevy irti)  paistaa ihan selvästi päätetransistorit (ne TO3-kotelot DIN-liittimien alapuolella jäähdytyslevyssä). En ainakaan itse montaa euroa maksaisi.

  #72874
  Tubeman
  Jäsen

  Jaahas,kappale sosialismin arkea..  😉

  Tämä Vega 101 on 70-lukua,hintakin on präntätty takalevyyn ,200 ruplaa silloin joskus.
  tehtaan merkki on outo mulle,neuvostomaassa oli itse asiassa radiotehtaita enemmän kuin ameriikassa,vaikka ei uskoisi.Valmistaja voi olla Latvialainen VEF,mutta merkki ei puolla sitä,vaan epäilen
  Minskin suuntaan kallistuvan .

  Tuo kannattaa kyllä laittaa kuntoon,näillä on jostain kumman syystä kysyntää Huutonetissä.

  Hyvä paikka tsekata naapurin radio tuotanto on liettualaisen Z.Langaitisen saitti..

  http://langaitis.zenonas-old.radios.fotopic.net/

  #72875
  Imre
  Jäsen

  jaa, transistorivehje 😀 aloitteleva radiomaakari pääsee vauhtiin. Höpöttelen omistajan kanssa jos tuon saisin kantoon kotia ja pientä mukavaa näpertämistä syysilloille. Seuraavaksi pistetään vehje seinään kiinni ja katsotaan mitä tapahtuu.
  Paikalta löytyi myös samaan sarjaan kuuluva dux kasettisoitin hollannista ja monokaijutin kaapissa, niistäpä en usko että mitään saan irti.

  #72876
  Tubeman
  Jäsen

  Unohdin edellisestä,tsekkaa se verkkojohto Vegasta ensimmäisenä,se on standardi neukkujohto yksinkertaisella eristyksellä,eli se olis eka vaihto-osa.Kyllä tuolla vinyylejä soittaa kummasti,siinähän on inputit monellekkin lisälaitteelle.Ihan hyvä aloittelevalle maakarille,neukkukapineet on ihan toimivia olleet,
  toteutus vaan joskus aiheuttanut päänvaivaa ja esim piirilevyjen hiton huono laatu (johdinfoliot ei kestä kolvaamista)..

  Valmistajan sain selville.Siinä takaseinän logossa on kyrilliset kirjaimet “BRZ” “Berdskij Radio Zavod”joka on “Berdskin Radio Tehdas”' uudempi logo.

  #72877
  okabass
  Osallistuja

  ….neuvostomaassa oli itse asiassa radiotehtaita enemmän kuin ameriikassa,vaikka ei uskoisi.

  MOI

  Niin. Kannattaa muistaa, että toinen radion suurista kehittäjistä oli venäläinen Popov. Marconihan oli toinen.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Popov_(fyysikko)

  Popovissa on mielenkiintoisia yhteyksiä Suomeen.
  Yksi maailman varhaisimmista radioyhteyksistä laivan pelastustöitä varten tapahtui Kotkan ja Suursaaren välillä.

  Popov teki yhteistyötä Venäjän laivaston kanssa, asentaen lähettimiä ja vastaanottimia koemielessä laivoihin. Suomalaisen radiotiedustelun kehittäjä Reino Hallamaa otti käyttöönsä venäläisten hylkäämät radioasemat Suursaaressa, ja alkoi selvittämään Venäjän Itämeren laivaston sanomia. Tuloksena oli se, että Suomen radiotiedustelu oli sotien aikana ihan huippua mailmanlaajuisestikkin.
  http://www.pkymasehist.fi/radtied.html

  #72878
  Tomsku
  Jäsen

  Parasta huollon kannalta että siinä ei ole pahemmin “pimeitä” kohtia,joka paikkaan pääsee ilman ettei pura koko laitetta.

  Ehä mmie tämmötteestä tekniikasta mittään tiedä, mut bongasin omalle silmälle sopivan lauseen 🙂 Vanhojen vehkeiden huolto on toteutettu sentään inhimillisesti, tuossa omassa Salorassakin on kaikki heti sormilla kun vain nostaa levysoittimen pois edestä.

  Ei mulla muuta, mutta kun vertaa uudempiin laitteisiin niin kaikki mahdollinen on jollain tasolla käsin mahdottomassa paikassa koskea! Siinä mielessä mun mielestä otettu takapakkia tekniikassa, siispä vanhat vehkeet kunniaan, ne kun toimiikin yleensä vuosikymmeniä pidempään kuin tiki-edeltäjänsä 😉

  #72879
  Imre
  Jäsen

  Jahjah, ainakin virrat kytkettiin päälle ja levy saatiin kauniisti rullailemaan. Signaalia ei vielä saatu ulos kun ei ollut sopivaa liitintä mukana 😀

  #72880
  Tubeman
  Jäsen

  Jahjah, ainakin virrat kytkettiin päälle ja levy saatiin kauniisti rullailemaan. Signaalia ei vielä saatu ulos kun ei ollut sopivaa liitintä mukana 😀

  Mites se vahvaripuoli Vegassa? Pihiseekö edes?  😀 Olis kiva nähdä kuvia sen sisuskaluista ja esim mitkä ne päätetrankut on tyypiltään?
  Venäläisissä vekottimissa tuli yleensä ainakin skema mukana,omassa matkaradiossani tuli kokonainen servicemanuaali neljällä kielellä sen lisäksi.
  Samoin mittalaitepuolella,yhden oskilloskoopin sivuille oli liimattu oikeat mustavalkoiset valokuvat kun painotekniikka ja paperinlaatu ei antanut myöten korkearesoluutioiseille kuville.

  #72881
  Imre
  Jäsen

  juu kyllä jotain mekastusta kokoajan kun virrat on päällä (: enpä ole vielä kyseistä laitetta kotia saanut joten paha vielä mennä ronkkimaan enempiä. huoltoluukusta ei muistaakseni löytynyt muuta kuin kaiutinpiuhaa… pitänee tarkistaa vielä

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.