Vahvistin ilman verkkomuuntajaa

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Vahvistin ilman verkkomuuntajaa

  • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #67800
    jaanil
    Osallistuja

    Moi

    Onko kukaan suunnitellut vahvistinta , joka toimisi ilman verkkomuuntajaa.Enkä tarkoita mitään hakkurivirta-laitteita vaan sellaista jossa verkko jännite 230v tasasuunattaisiin ilman muuntajaa. Siitä varmaan saataisiin parisataa volttia dc jolla luulisi saavan ainakin jotkut putkitypit myös pääteasteessa toimimaan. Hehkujänitteen saisi vaikka jostain pienestä dc-virtalähteestä. Onkohan tässä jotain periaatteellista syytä miksi näin ei voisi tai kannattaisi tehdä ? Aattelin vaan viisaimilta kysäistä ennen kuin jatkan tämän aiheen pohdintaa. En ole ainakaan löytänyt skemoja vahvistimista joissa verkkomuntajasta olis luovuttu.
    T Jaani

    #78875
    Nimetön
    Vieras

    Onkohan tässä jotain periaatteellista syytä miksi näin ei voisi tai kannattaisi tehdä?

    En ole ainakaan löytänyt skemoja vahvistimista joissa verkkomuntajasta olis luovuttu.

    Sähköturvallisuus. Älä edes kokeile!

    Jos näitä vekottimia voisi tehdä turvallisesti, järkevästi tai edullisesti ilman verkkomuuntajaa, törmäisimme näihin jatkuvasti. Kukapa ei haluaisi vahvistinbudjettiaan leikata pienemmäksi poistamalla siitä (useimmiten) kalleinta komponenttia?

    Joku radioihin perehtynyt voinee kertoa enemmän niistä sotien jälkeen ilman verkkomuuntajaa tehdyistä radioista. Itseänikin kiinnostaisi niistä kuulla.

    #78876
    vasu
    Jäsen

    Telvisioita on ainakin ollut ilman verkkomuuntajia ja kaiketi myös radioita näitä on nimitetty “yleisvirtakoneiksi” , näissä on kytketty hehkut sarjaan ja niihinkin on jännite otettu verkkojännitteestä suoraan (vastus välissä).
    Enpä todellakaan suosittele kokeilemaankaan vaan jos haluaa käyttää 230V niin erotusmuuntajalla hoituu huomattavasti turvallisemmin.

    #78877
    jaanil
    Osallistuja

    Joo muistan kyllä jostain menneisyydestä kuulleeni erotusmuuntajan suojaavasta vaikutuksesta tilanteessa jossa asentaja koskee jännitteiseen johtoon ja maahan. Eli vaara aiheutuu laitetta rakennettaessa ja huollettaessa eikä ymärtääkseni silloin kun laite on käytössä suojamaadoitetussa kotelossa muuten asiallisesti rakennettuna? Soveltuisiko vikavirtakykin korvaamaan muuntajan suojaavan vaikutuksen?
    T Jaani

    #78878
    Tubeman
    Jäsen

    Yleisvirtavastaanottimia oli tosiaan jo 30-luvulta alkaen,putkina käytettiin U-sarjan putkia ja myöhemmin TV:eissä P-sarjan putkitusta.
    Miksi näitä laitteita yleensä tehtiin teollisestikin oli standardien puute silloisten sähköverkkojen kohdalla.

    Esim Helsingissä oli 220V pääasiallisesti,mutta Töölön kaupungin osassa oli 125V tasavirta,ja samoin Kulosaaressa joka myöhemmin liitettiin
    Helsinkiin kaupunginosaksi.Muualla maailmassa vieläkin kirjavampi käytäntö.

    Toinen syy oli laitteen halpuus,isolla etuvastuksella saatiin sovitettua eri jännitteille sopivuus,ja edellämainittuun tasavirtaverkkoon myös.

    Vikavirtasuoja ei takaa suojaa sähköiskua vastaan,ja laitteen maadoitus olisi oma lukunsa.  😉

    #78879
    moonshine
    Jäsen

    Joo muistan kyllä jostain menneisyydestä kuulleeni erotusmuuntajan suojaavasta vaikutuksesta tilanteessa jossa asentaja koskee jännitteiseen johtoon ja maahan. Eli vaara aiheutuu laitetta rakennettaessa ja huollettaessa eikä ymärtääkseni silloin kun laite on käytössä suojamaadoitetussa kotelossa muuten asiallisesti rakennettuna? Soveltuisiko vikavirtakykin korvaamaan muuntajan suojaavan vaikutuksen?

    No siis.. toinen pistorasian johdoista on vaihe- ja toinen nollajohdin, Suomessa pistorasia voidaan kytkeä kummin päin tahansa eli et voi tietää kumpaan johtimeen nuo tulevat laitteen sisääntulossa. Jompi kumpi noista johdoista kytketään jotain kautta chassikseen jolloin on mahdollista että laitteen kuoressa on 230V. Myös sisääntulojakin maa on kytketty jotain kautta chassikseen eli sisääntulojakissa voikin olla (maahan verrattuna) 230V eikä 0V kuten pitäisi. Kolmannen eli suojamaadoitusjohtimen vaikutuksesta tähän hässäkkään ei edes jaksa alkaa selittämään, tällaisissa laitteissa ei ole alunperin ollutkaan suojamaata. Joka tapauksessa kun henkeään (tai puolisonsa, lapsensa, tuttavansa jne.) ei voi mitata rahassa niin ei kannata säästää väärässä paikassa, sähköturvallisuusmääräyksiä kun on muutenkin syytä noudattaa kirjaimellisesti. Yleisvirralla toimivissa TV-vastaanottimissa on ollut erotusmuuntaja antennisisääntulossa (tietenkin paljon halvempi kuin verkkomuuntaja), jotta laite ei tekisi antennipistoketta jännitteelliseksi.

    Kun käytetään muuntajaa, laitteen käyttöjännite on galvaanisesti erotettu maasta. Tämän takia yleisvirtakoneessa pitäisi käyttää vähintään ulkoista suojaerotusmuuntajaa mutta se ei tule halvemmaksi ja on vähemmän turvallinen kuin sisäinen muuntaja, koska suojaerotusmuuntajan voi kuka tahansa poistaa välistä ja kytkeä tietämättäsi laitteen suoraan verkkoon.

    #78880
    Tubeman
    Jäsen

    Jäsen Moonshine kirjoittaa asiaa,ja lisäänpä muutaan jutun vielä..

    Silloin kun itse aloitin putkien kanssa värkkäilyn,oli rakennusohjeita levysoitinvahvariksi U-sarjan putkilla ja ilman muuntajaa julkaisuissa,ja ne kyllä toimivat mutta erotinkonkkia piti laitta jokunen että laite olisi jotenkuten turvallinen.Asiasta kiinnostuneet voi kirjastosta kaivaa
    teoksen “Taitokirja” tekijä Vilho Setälä.Kyseiset kytkennät oli ihan kotimaisia,Unto V. Somerikko oli suunnittelija.Kyseisiä kytkentöjä löytynee
    uusiopainatuksena saatavasta “Uusi radiokirja (?) ” tekijät Wiio-Somerikko.

    Nämä yleisvirtakoneet aikaan sai muutamia tilanteita kerrostaloissa kun antennipiirinkonkat vuosivat,keskusantennejahan ei silloin tunnettu ja monet käytti antennina ikkunanvieressä kulkevaa metallista tikapuuta,sillä seurauksella että se oli jännitteellinen.Onneksi ei ihan yleinen riesa mutta muutamia olen kuullut vanhoilta guruilta ,kivasti näpsäyttäny kynsille jos on radio sattunut olemaan päällä .

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.