vahvariprojekti kasassa, kaikki vaan ei toimi oikein, apua kaivataan.

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet vahvariprojekti kasassa, kaikki vaan ei toimi oikein, apua kaivataan.

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #69195

  Sain tuossa äskettäin “valmiiksi” uuden bassovahvistimen. Muutama putkilla toteutettu pieni stereovahvistin on tullut rakennettua ja teki mieli pitkästä aikaa tehdä joku kunnon projekti. Idea kypsyi siitä, että tuolla nurkissa pyöri kaikennäköistä palikkaa enemmän ja vähemmän, niin suht pienillä investoinneilla sain kokonaisuuden kasaan. Lisäksi kunnollisen bassovahvistin kotikäyttöön on ollut pidempään haussa.

  Tuolta ulkomaanfoorumeilta tuli selailtua pari mielenkiintoista kytkistä ja yritin tehdä niistä koosteen. Vahvistimesta vaan ei tule mitään järkevää oikein ulos. Potikat “normaaliasennoissa” hurisee ja pörisee, bassosta lähtevä ääni läpisee ja pieree luonnottomasti. Sitten kun lähtee ottamaan gainia auki, niin sieltä löytyy loppuviimein kohta, josta kuuluu vaimeana soittimen signaali sellaisena kuin kuuluukin. Pitääkö lähteä kaivamaan ongelmaa etuaste-päätepuolelta?

  Etusena tossa projektissa toimii Alembic F2B:hen pohjautuva kytkentä (http://i4.photobucket.com/albums/y119/GroundHangers/alembicpre21.gif), jota on paljon kehuttu hyvän saundin ja yksinkertaisen rakenteen vuoksi, päätepuolella vastaan tuli tällainen: http://diyaudioprojects.com/Schematics/images/Push-Pull-EL84-6BQ5-6V6-6AQ5-Dynaco-A-410-Tube-Amp-Schematic.png

  Päätemuuntaja mulla on Indelin TGL 20/001.

  Kiitosta jo etukäteen.

  #88603

  Jaahas, nyt alkaa hahmottumaan.

  Alotin sitten vyyhdin purkamisen siitä, että otin kytkentälevystä signaalin ulos siitä välistä, jossa tosta alkuperäisestä Alembic-kloonista lähtee ulostulojakki. Siitä sitten tohon halpaan markettivahvistimeen ja ääntä bassosta. Tuloksena kauhea hurina, mutta ääni kuuluu silti läpi. Sävynsäätimetkit toimivat. Tuskin siellä siis mitään ihan turhasen pahasti on viturallaan.

  Sitten päätepuolen kimppuun. Jotenkin tuli sellainen olo, että onkohan kaikki nyt ihan kohdillaan. Google avuksi ja vastausta alkoi löytymään. Olin alunperin jostain vääränlaisesta kaaviosta katsellut ja onnistunut laittamaan ulostulojakin napaisuuden väärin. Nyt tulee ääni sitäkin kautta ulos. Päätepuoli siis vaikuttaisi olevan nyt kunnossa.

  Sitten tuon hurinan kimppuun. Onko vinkkejä? Hehkujen johdot on hyvin kierretty eikä äkkiseltään tule muutakaan mieleen, minkä pitäisi hurina aiheuttaa. Tulosignaali tulee jakilta suojatulla kaapelilla kytkentälevylle ja vastaavasti toi testimielessä vedetty ulostottosignaali oli myös vastaavanlaisella johdolla toteutettu.
  Jotenkin epäilys silti osoittaa tuonne hehkupuolelle. Pitäisikö siellä olla joku vastaava ratkaisu kuin mitä tuolta toisesta ketjusta lueskelin, että hehkujen center tap pitäisi vetää pääteputken katodiin? Kuinka tämä tapahtuu? Muuntajassa kun ei ole puoliväliä tuolle hehkutoisiolle (verkkomuuntajana UT TV16).

  #88604
  panman
  Osallistuja

  No se center tapin puuttuminen yleensä tekee juuri hurinaa. Voit korvata sen kahdella 100ohmin vastuksella hehkujen päät maihin. Niiden pitää myös olla riittävän tehonkestoisia, koska muuten kärvähtävät. On tietysti myös saatavana siihen tarkoitukseen olevia trimmereitä tai potikoita, jolla voi säätää mahollisimman hiljaiseksi.
  Esa

  #88605

  Kiitosta vastauksesta. 100 ohmiset phoenixit sattui juuri sopivasti löytymään tähän tarkoitukseen ja asettelin ne tuossa paikoilleen. Kyllä se hurina ehkä hieman rauhoittui, mutta kyllä tuo kone silti tolkuttoman paljon mölyää “hiljaisena”.

  Pitäisikö koittaa rajumpia vastuksia? Tuolla Valvewizardin sivuilla mainittiin myös 220 ohm vastukset tuohon samaan tarkoitukseen. Vai pitäisikö koittaa vetää suoraan tonne pääteputken katodiin?

  Vai voisiko tuo hurina johtua jostain muusta? Maadoitus on laitteessa toteutettu ns. star point -idealla.

  #88606
  panman
  Osallistuja

  Voisit tietysti kokeilla maadoituskiskoja(niin kai niitä kutsutaan)  ensimmäisen suotokonkan maahan vedettynä. Tähtimaadotus on joskus ongelmallinen. Nää tuppaa olemaan niin vahvistinkohtasia asioita.
  Onko muuten varmasti inputit eristetty sassista? Kannattaa tarkistaa.

  #88607

  Tähtipisteessä taisi olla se ongelma. Mittasin kaikki kytkentälevyn pisteet putkikannoille, tarkistin jakkien eristyksen ja tsekkasin vielä varmuudeksi, ettei hehkuista vuoda mitään missään kohdin. Loppuviimein maadoituspisteestä kaikki korvakkeet irti ja uudestaan paikalleen muutaman hammasprikan ja mutterin kanssa. Nyt on jämäkkä ja hurinat katosivat.

  Kiitos vaan avustaneelle.

  Lyödään nyt vielä loppuun kuva valmiista tekeleestä:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=661492273871939&l=90d87fbf65

  Sitten vaan seuraavana verstaalla rakentelemaan koteloa kaiutinosalle.

  Voin muuten sitten ihan varauksetta suositella vastaavaa kytkentää, mikäli rakennushimoja tai tarpeita pienelle bassovahvarille löytyy. Kuulostaa helvetin komealta varsinkin tuon Epiphonen EB-3:n kanssa.

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.