Ulostulomuuntajamatematiikkaa
Home › Foorumit › Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse › Putkivahvistimet › Ulostulomuuntajamatematiikkaa
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
6.3.2015, 20:52 #69332habbeJäsen
Pahoittelen jos näitä juttuja on jo käyty läpi, ajattelin kuitenkin josko joku osaava voisi helposti tarkistaa laskelmiani.
Aion käyttää Peavey Classic 30 ulostulomuuntajaa Deluxe Reverb -kytkennässä. Käsittääkseni seuraavat asiat ovat faktaa:
1. Muuntaja on suunniteltu 4xel84 push-pull päätteelle, jonka ensiöimpedanssi on 4000 Ohm ja toisioimpedanssit ovat 4 (vihreä johto) sekä 8 (valkoinen johto) ohmia
2. Muuntaja kestää 30W tehoa toisiopuolella em. spekseillä.
Näiden tietojen perusteella laskin, että winding ratio (WR) on 22,4 ja maksimi virrankesto toisopuolella on 2,74 A (neljän ohmin kuormalla):
P=ZI^2 -> I = sqrt(P/Z) = 2,74 (A)
Nyt kun käytän 6v6 putkia niin ensiöimpedanssi on 8000 Ohm, tällöin toisioimpedanssit vastaavatkin 16 ja 8 ohmia. Deluxe reverbin alkuperäisen kytkiksen mukaan B+ on 420 V (tähän tuskin pääsen koska virtamuuntajani ei anna 330 VAC vaan 300 VAC), tämä näkyy toisiopuolelle jännitteenä
420/WR = 420/22,4 = 18,75 (V)
Tässä käytössä siis 8:n ohmin kuormalla toisiopuolen virta olisi
I = U/Z = 18,75/8 = 2,34 (A)
Aikaisemman laskun mukaan muuntaja kestää isompaakin virtaa, joten ongelmaa ei ole, kunhan ei käytä liian pientä kuormaa. Onkohan tämä oikein laskettu?
7.3.2015, 08:51 #89636RGOsallistujaHei!
Laskelmasi näyttävät pitävän paikkansa, mutta anodikäyttöjännitteen +Ub tuomista mukaan kuvioon kannattaisi tarkastella/perustella tarkemmin.
Et mainitse, tuleeko rakennettavan vahvistimen tehon olevan samaa luokkaa (30 W) vaiko huomattavasti enemmän?
Jos teho on samaa luokkaa, niin käämit kestävät virran puolesta ilman muuta lähtö- ja kuormitusimpedanssin nostamista samassa suhteessa.
Push-pull -muuntajan ensiökäämin suhteen, kannattaa pitää mielessä, että molemmissa käämeissä kulkee anodilepovirta Ia0, jonka keskiarvo on joko vakio (A-luokka) tai muuttuu kuormituksen mukaan (AB- ja B-luokassa). Päätemuuntajan ensikökäämityksen virrankesto mitoitetaan siis ensisijaisesti anodivirran jatkuvan maksimikeskiarvon perusteella ja toisiokäämin mitoitus tapahtuu sitten audiosignaalin perusteella.
Summa summarum: Jos lopputuotteen anodivirta ja teho ovat samaa luokaa, mitään pahaa ei pitäisi tapahtua.
Jos tarkoitus sen sijaan on tuottaa oleellisesti suurempaa tehoa kuin nuo 30W, niin rautasydämen koko voi muodostua rajoittavaksi tekijäksi.
Korkeampi anodijännite ei sinänsä aiheuttane ongelmia, ellei sitä nosteta kilovolttien luokkaan, jolloin muuntajan eristystaso voi pettää.t. /Robert
7.3.2015, 14:40 #89637habbeJäsenTavoitteena on Deluxe Reverbin perus n. 20W. En tiedä Classic 30:sen alkuperäistä anodijännitettä joten sen takia ajattelin asiaa toisiopuolen kautta. Ilmeisesti jos joku hommassa ensimmäisenä prakaa, se on kuitenkin ensiöpuoli? Eli anodijännite ja -virta pitäisi pitää tarpeeksi pienenä? Ja ensiölle näkyvä impedanssi vaikuttaa asiaan? Vähän on homma vielä itselläni hakusessa.
Saas nähdä minkälainen saundi tulee.
7.3.2015, 14:54 #89638RGOsallistujaTavoitteena on Deluxe Reverbin perus n. 20W. En tiedä Classic 30:sen alkuperäistä anodijännitettä joten sen takia ajattelin asiaa toisiopuolen kautta. Ilmeisesti jos joku hommassa ensimmäisenä prakaa, se on kuitenkin ensiöpuoli? Eli anodijännite ja -virta pitäisi pitää tarpeeksi pienenä? Ja ensiölle näkyvä impedanssi vaikuttaa asiaan? Vähän on homma vielä itselläni hakusessa.
Saas nähdä minkälainen saundi tulee.
Sanoisin, että mitään pahaa ei tuolle muuntajalle tapahdu, jos yhdellä 6V6-parilla ajaa ja säätää biasin kutakuinkin oikein.
t. /Robert
-
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.