tyhmä(?) kysymys kondensaattorista

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet tyhmä(?) kysymys kondensaattorista

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67249
  oswald
  Jäsen

  eehh.. siis toimiiko vahvistin mitenkään jos konkka pois pelistä?

  Otin tuossa sisuskalut ulos vanhasta Laneyn Supergroupista kun piti vähän “käyttöentisöidä” ulkopuolisesti, huomasin sitten että kondensaattorista oli räpsähtänyt toinen johdin irti. Tuumin tässä vaan että tumpeloinko purku-vaiheessa, vai onko tuo ollut irti, soundi kun ei oo mielestäni ollut kauheen harmoninen koskaan.. no siis erilaisilla särkijöillä kokeiltuna.

  Mikähän näistä Ural-shopin konkista olisi käypä vaihdokki? Olen itseasiassa iihan pihalla noiden arvojen merkityksestä, mut siinä vanhassa seisoo; Elyt 33 / 450  10.74

  #74257
  Nimetön
  Vieras

  No sehän riippuu ihan notta mikä konkka sieltä on pois pelistä. Niitä kun on melkolailla montaa sorttia ja monessa eri tehtävässä. Tuosta merkinnästä päätellen kys. konkka on elektrolyytti, 33uF ja 450V jännitteenkestolla. Suotokonkkana virtalähteessä on tuo. Voihan se vahvari ilmankin toimia (ainakin jotenkin), mutta en usko että se ihan itsestään on irti lähtenyt. Häiriöiden ainakin luulisi lisääntyvän jos niin käy.

  #74258
  ceesami
  Jäsen

  Kuvahan ois kiva, mutta sanoisin, että yhdyn veli Bluesin vastaukseen. Jos kyseessä on todellakin virtalähteen suotokonkka, niin noiden arvojen perusteella vaihdokiksi käy esim. tämä:

  http://www.uraltone.com/kauppa/product_info.php?products_id=1473

  Itse vaihtaisin kaikki elkot, jos kerran vaihtamaan. Jos tuo 10.74 on päivämääräkoodi, niin alkaahan nuo olla jo vaihtoiässäkin. Saattaahan ne toki pelatakin vielä jotenkin, mutta jossain vaiheessa ne joutuu kuitenkin uusimaan.

  #74259
  oswald
  Jäsen

  http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/27q9i+oswald-kansio.html

  Tjoo, kait toi tarttee viedä pajalle päivitykseen, aika alkuperäiseltä vaikuttaa noi sisuskalut kaikinpuolin. Kyseisen vahvistimen olen nimittäin löytänyt romukasasta (siis OIKEASTI) ja lähti pelaamaan ihan ok, kaksi pääteaste-putkea oli pimeenä, vaihdoin ne kaikki uusiin. Varmaan noi etusetkin sitten alkuperäisiä.. kait se komponenttien “väsyminen” kuuluu?

  #74260
  leka
  Jäsen

  Tuo 10.74 voisi tarkoittaa lokakuuta 1974.

  Vaihtaisin sinuna kaikki elektrolyyttikonkat ja lisäisin bleederivastuksen jos sitä ei ole. (ekan kannukonkan plussan ja miinuksen väliin 330k / 1W)
  Eikös tuossa seitkytluvun laneyssa ole kuitenkin rauta aika hyvää, tuosta saisi aika helposti modattua modernimman soundin – jos sitä on vailla.

  Itse muokkasin laneyn pro-tube 30:sen etuastetta erittäin onnistuneesti. Vahvistimelle tyypillinen kasarisirinäsärö katosi kokonaan ja peli muistuttaa aika paljon marshallia – mistä se alunperinkin on kopio…

  t. Leka

  #74261
  Nimetön
  Vieras

  Vaihtaisin sinuna kaikki elektrolyyttikonkat ja lisäisin bleederivastuksen jos sitä ei ole. (ekan kannukonkan plussan ja miinuksen väliin 330k / 1W)

  Tuosta bleederistä piti kysymänikin (pahoittelen lievää offtopiccia). Onko tuohon jotain “universaalia” arvoa, vai pitääkö laittaa erikokoisia tapauskohtaisesti? Jostain muistan lukeneeni tuosta bleederin mitoituksesta, mutta on taas niin hiton maanantai, ettei voi löytää/muistaa.

  #74262
  Sissi A3
  Jäsen

  Mielestäni bleederin mitoittamiseen ei ole yleispätevää sääntöä. Vastuksen arvo riippuu siitä, miten nopeasti konkat halutaan purkaa ja kuinka paljon sallitaan vastuksessa hukkuvan tehoa. Purkautumisaikavakio on kondensaattorin arvo kertaa vastuksen arvo. Aika tulee sekunteina, jona kondensaattorin jännite on pudonnut karkeasti kolmasosaan. Hyvä muistisääntö on, että yhden mikron konkan ja yhden Megan vastuksen aikavakio on yksi sekunti. 50 mikron konkka kasvattaa aikaa 50-kertaiseksi ja 100 k:n vastus taas yhteen kymmenesosaan.

  #74263
  oswald
  Jäsen

  En nimittäin itse löytänyt(?!) tuota vastaavan arvoista konkkaa Ural-shopista, mut linkki vei suoraan oikeaan, kiitos siitä!

  Ajattelin tosiaan vaihtaa vain tuon risan kondensaattorin. Vahvistin itsessään kun on potkinut jo toista vuotta moitteettomasti, alankin uskoa siihen “vanhan liiton” mielipiteeseen, että vanha suuritehoinen putkivahvistin on rikki silloin, kun siittä ei kuulu ääni, ja kunnossa, kun soittajan lahkeet äänenpaineesta lepattaa, ja solmut aukee spittareista. (Brylcreemit lentää tukasta jne. jne..)

  En nyt sitä bleederiäkään tilannut, kyllä sitä oppi varomaan kun teininä rasvaili marsun potikoita töpseli seinässä. (tukka nousi oikeasti pystyyn, muistan tunteen selvästi..)

  Niin, olihan tuo kaiutin-osastokin retuperällä, näyttäisi siltä että elementit onkin ihan jotain muuta mitä pitäisi täydellä putki-arsenaalilla herätellä.. kovilla volyymeillä se soundi kun ei oikein tyydyttänyt..

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.