Trainwreck Express -johdannainen

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Trainwreck Express -johdannainen

  • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #69315
    F-Jag
    Osallistuja

    Trainwreck-ketju oli sen verran vanha, ja käsitteli alkuperäistä isoa konetta, joten kun sattui silmään tällainen 2 wattinen johdannainen, niin aloitinpa uuden ketjun.

    http://www.ax84.com/4-4-0.html

    Onkohan kukaan rakentanut? Tai mielipiteitä yleensä kytkennästä tai Trainwreckistä yleensä. Linkki tämän pikkuveljen kytkikseen suoraan tässä:

    http://www.ax84.com/static/4-4-0/AX84_4-4-0_Studio_100216.pdf

    #89577
    RG
    Osallistuja

    F-Jag:”Onkohan kukaan rakentanut? Tai mielipiteitä yleensä kytkennästä tai Trainwreckistä yleensä”

    En ole rakentanut, mutta sivun .mp3-ääninäytteet kai puhuvat puolestaan. Ei hassumman kuuloinen!
    Mitä kytkentään tulee, niin vaikuttaa varsin perinteiseltä ja selkeältä paitsi, että on jätetty yksi triodipuolikas käyttämättä.
    (V4a puuttuu skemasta ja vilkaisu langoituspiirrokseen paljastaa tyhjiä juotoskorvia.)

    Ja V1:stä ei ole olemassakaan, joten numerointi on kaiketi aloitettu tasuriputkesta, joka jätettiin myöhemmin pois ja korvattiin puolijohdediodeilla.

    t. /Robert

    Niin, ja sivullahan kerrottiin selkeästi, että kytkentä on herkkä tunaroinnille, mutta tervettä järkeä käyttäen ja riittävällä kokemuksella rakentaen, ei pitäisi tulla ongelmia. Kun piireissä on kerran megaohmin luokan potikoita ja muutenkin riittävä vahvistus, ei kannata mennä osasijoittelun tai johdotuksen kanssa turhaan improvisoimaan.

    #89578
    F-Jag
    Osallistuja

    Joo, tuota ihmettelin. että miksi korostettiin kytkennän herkkyyttä layoutille. Onhan noita 4:n ja jopa 5:n vahvistusasteen kitaravahvistimia. Tuossa vain 3.  Sattuiskohan Bluetone Harrylla olemaan mielipidettä kytkiksestä. Siitä tasurista tuli mieleen, että kun pelataan noin pienillä päätetehoilla, niin putkitasurin kyykkäämisestä ei taitaisi olla paljoa iloa, kun virtaa menee peräti vähän. Saahan tuohon toki laittaa vastusta linjaan, jos notkumista kaipaa. Täällä on yhden kaverin tekemä peli, ja demoja on ainakin 4. Tehty valmiiksi poratulle levylle eyeleteillä. Onkohan Uraltonen levyissa suoraan vastaavaa, mihin uppoaisivat eyeletit suoraan? Kaiken kaikkiaa mielenkiintoinen peli. Kaveri on käyttänyt 12SN7 tässä kun on ollut käsillä, ja 12 voltin hehkuja. Etupäässähän tuo onnistunee laittamalla hehkut sarjaan?

    Hyviä soundeja tuossa tosiaan:

    http://www.youtube.com/watch?v=KLMjr2PfaNo

    http://www.youtube.com/watch?v=mc9dRt9lC50

    #89579
    harryk
    Jäsen

    Olen aikanaan kokeillut pariinkin kertaan noita erilaisia kaksoistriodeja (mm. ECC99,12AUT ym.) pääteasteessa ja luopunut niistä mielestäni “huonojen” saundien takia. Lopputuloksena oli minun makuuni tunkkainen ja tukkoinen särösaundi. Tämän takia kehitin omaan suunnitteluun perustuvan ns. oikean pienitehoisen (1-2 W) pentodipääteasteen 2x6AK6-putkilla mielestäni hyvin tuloksin. Tarkoitus on jossain vaiheessa testata päätettä, jossa olisi 2xEL90-putket, joista pitäisi lähteä tehoa n. 8-10 W sopivalla anodijännitteellä. Tässä saattaa olla liikaa tehoa olohuonesoitteluun ja liian vähän bändikäyttöön, mutta nuo putket pitää testata, koska niitä tuli haalittua jossain vaiheessa halvalla iso läjä.

    Olen tehnyt lukuisia Express versioita eri pääteputkilla (EL84, ECL86, EL34, 6V6GT, 6L6GC). Osassa noista on käytetty vvr:ää ja ppimv-master volumea, jotta mekkala ei olisi aivan tajuton. Express alkaa valitettavasti saundata hyvältä vasta kun sitä ajetaan todella kovaa. Sen kanssa saattaisi parhaiten toimia joku laadukas keinokuorma, mutta nekin tuppaavat tekemään saundista tunkkaisen isoilla vaimennuksilla. VVR toimii katodibiasoiduissa pääteasteissa ihan hyvin, mutta jos sen avulla pääteputkien anodijännitteet tiputetaan todella alas, häviää vahvarin dynamiikka, mikä on osa Express-juttua.

    Express on siitä mielenkiintoinen kytkentä, että siinä pääteaste säröytyy ensin, sen jälkeen vaiheenkääntäjä ja viimeisenä etuaste. Tämä on aika lähellä vanhojen marsujen säröytymislogiikkaa ja sitä kautta niiden legendaarista särösaundia. Express on myös aika kranttu soittajan taitojen suhteen. Se ei anna paljon mitään anteeksi, mikä johtuu sen laajasta dynamiikasta ja särösaundien selkeydestä. En itse omalla soittotaidollani saa siitä parasta irti, mutta onhan se hauska “one trick pony” tiettyyn saundimaailmaan.

    Expressin rakenteluun liittyy paljon mystiikkaa ja väittämiä, jotka välillä huvittavat. Olen kokeillut aika monia erilaisia siihen kytkentään liittyviä modauksia ja sen lay outiin liittyviä muutoksia alkuperäiseen. Siinä pätee samat lainalaisuudet kuin muissakin high gain hommissa, eli kannattaa  olla vähän perillä siitä mitä on tekemässä, jotta homma toimii.  😉 

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.