Suunnittelusofta putkikytkennöille
Home › Foorumit › Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse › Putkivahvistimet › Suunnittelusofta putkikytkennöille
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
3.7.2007, 05:22 #67064hepadizioJäsen
Moi,
mitä softaa porukalla käytössä putkivahvistinten suunniteluun?
Vai teettekö kaiken käsipelillä?EDIT: tarkoitan nyt skemasta -> layout. En mitoitusta.
– H
3.7.2007, 17:45 #72293Sissi A3JäsenOlen käyttänyt jonkin verran Eagle nimistä skeman piirto ja piirilevyn suunnitteluohjelmaa. Siitä on ladattavissa freeware versio osoitteesta
Freeware ohjelmassa on rajoitettu piirilevyn koko 100×80 millimetreinä ja maksimi kerrosten määrä on 2. Ohjelmasta saa dokumentit, joita piirilevyvalmistajat voivat yleensä käyttää. Ohjelmasta on saatavissa ei-kaupallinen laajennettu versio, jossa piirilevyn maksimikoko on 100×160 ja hinta on 125 dollaria. Täysversion hinta varustuksesta riippuen on välillä 500 – 1500 euroa. Tuolta löydät lisäinfoa
Vaikka et ollutkaan kiinnostunut suunnittelusoftista niin kuitenkin… Microcap on laajalti käytetty piirisimulaatio-ohjelma. Demoversion voi ladata
http://www.zenex.fi/microcap/index.htm
Ammattilaistason simulaatio-ohjelmia ovat Spice ja Matlab. Jälkimmäinen on matematiikkaohjelma, mutta voidaan käyttää hyvin myös simulointiin. Kaupallisen version hinta on kova, mutta opiskelijaversion saa kohtuuhintaan.
4.7.2007, 07:59 #72294vasuJäsenSimulointiin ensisijaisesti Orcad 9.2 demo versio, tuoltakin löytyy: http://www.electronics.oulu.fi/Opetus/Analogiatekniikan_tyo.html
johon löytyy putki-kirjastoja: http://www.next-power.net/next-tube/libs.php3
Tuon opiskelussa tosin menee vähintään yhden vahvistimen manuaalisessa suunnittelussa käytetty aika.8.7.2007, 20:40 #72295Sissi A3JäsenOlen käyttänyt jonkin verran Eagle nimistä skeman piirto ja piirilevyn suunnitteluohjelmaa. Siitä on ladattavissa freeware versio osoitteesta
Täydennyksenä, Eagleen löytyy jonkinlainen joukko lisää komponenttikirjastoja osoitteesta
Siellä on myös tubes.lbr niminen kirjasto, jossa on valmiina yli sata yleisimpiä putkityyppejä. Näiden pohjalta on mahdollista muokata ja lisätä tarvittaessa uusia putkityyppejä.
9.7.2007, 04:36 #72296hepadizioJäsenKiitoksia vastauksista,
Itse asiassa Eaglea olen joskus testannutkin (toimisi myös kotona mac:ssä = +) ja noihin putkikirjastoihinkin olen joskus aiemmin törmännyt.
Minulla on työni puolesta käytössä Labcenterin Proteus http://www.labcenter.co.uk/index_uk.htm. Siitäkin näyttäisi löytyvän valmiiksi joitain yleisimpiä putkityyppejä. Softan tunnen kuin omat taskuni (ehkä vielä paremminkin), joten sillä on kyllä nopeaa tuhertaa skeemat yms. kasaan…Se mitä oikeastaan haeskelin, on point-to-point layout suunnittelusofta, jos sellaisia on? Voipi tietenkin olla, että on parempi tehdä nuo hommat käsin… Ajattelin vain, jotta siistejä kuvia saisi aikaiseksi.
Tuon Matlabin käyttö olikin uutta. Minulla on käytössä Matlab 7. Pitääkin alkaa tutkimaan sen ominaisuuksia yhtälönratkaisun ja kuvien piirtelyn ulkopuolelta.
Orcadin / PSpicea olen käyttänyt simulointiin, mutta nyt taloon hankitussa uudemmassa versiossa Proteusta on myös simuloinnit ja ole niitä yksinkertaisissa hommissa käyttänyt.
9.7.2007, 09:42 #72297TubemanJäsenMultisim 8 + Ultiboard 8 lisäksi siinä.. tosin en sitä putkijuttuihin hirveästi käytä,siinä on aika suppea putkivalikoima.
Point-to-point suunnitteluun ei softia taida löytyä,eikä siinä niitä oikeastaan tarvitse.
9.7.2007, 10:48 #72298NimetönVierasPoint-to-point suunnitteluun ei softia taida löytyä,eikä siinä niitä oikeastaan tarvitse.
Menee vähän ohi aiheen, mutta kysyn silti… Miten ennenwanhaan esimerkiksi putkiradiot kasattiin? Oliko kolvaajalla joku P-to-P leiska edessä? Melkoisia hässäköitä kun ovat nuo. Eikai niitä sentään ihan fiilispohjalta voitu tehdä?
Itselläni kun on tuo hahmotuskyky luokkaa huono~surkea, niin joku suunnittelusofta kelpaisi minullekin.
9.7.2007, 14:43 #72299TubemanJäsenPoint-to-point suunnitteluun ei softia taida löytyä,eikä siinä niitä oikeastaan tarvitse.
Menee vähän ohi aiheen, mutta kysyn silti… Miten ennenwanhaan esimerkiksi putkiradiot kasattiin? Oliko kolvaajalla joku P-to-P leiska edessä? Melkoisia hässäköitä kun ovat nuo. Eikai niitä sentään ihan fiilispohjalta voitu tehdä?
Itselläni kun on tuo hahmotuskyky luokkaa huono~surkea, niin joku suunnittelusofta kelpaisi minullekin.
Tuotantolinjalla oli moniakin vaiheita,ja yksi kytkijä ei tehnyt koko radiota vaan se muodostui kerroksittain komponenttiensa osalta.
Ensin chassikseen lätkäistiin isot osat kiinni ,muuntajat ,säätökonkka ja verkkoelko sekä kytkentärimat ja näppis ja potikat.Jos katsoo chassiksen alapuolta huomaa passiivikomponentien olevan aika hässäkkänä mutta kerroksittain kuitenkin.Yksi kytkijä vetäisi oman osuutensa
ja siirsi eteenpäin,lopuksi putkitus ,ekat savut ,säädöt ja viritys viimeisenä kotelointi.Osana tuotantoa oli vielä mokakorjaamo,yksi tai kaksi asentajaa otti käsittelyynsä toimimattomat tai muuten rammat yksilöt,ihmisiähän kytkijätkin olivat,jotka oli pääasiassa naisia.Heillä privaattimurheet joskus herpaannutti tarkkaavaisuutta ja pikku mokia sattui.. 🙂
Kyllä työpiirrokset oli myös käytössä,eli tuo P2P ja langoitus kaavio,ne monesti oli riisuttuja malleja,eli sen työvaiheen osa oli ainoastaan tai korostettuna piirroksessa.
P2P kytkennöissä pätee samat viisaudet kuin PCB kytkennöissä,eli lyhyet vedot,osajoittelussa otettava huomioon mahd häiriölähteet (hurinat ..etc..)
Kokeile ihan simppeliä suunnittelua ekaksi,ruutupaperi on paras apuväline ja lyijykynä.Kahvinkeitin käden ulottuville.. 😀
Ruutupaperin ruutujen avulla (esim 5*5 mm ) saat mitoitusta samalla ,työntömitta lisäksi tähän vielä listaan. -
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.