Studiopreampin 220 volttia.

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Studiopreampin 220 volttia.

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #69101
  Faylon
  Jäsen

  Toistakymmentä vuotta olen soittanut ylijännitteillä. Takana lukee 220 volttia, ja 236,5 tulee seinästä. Suotoelkoilla 30 Y/ 500 v oli 540 volttia käynnistyksessä, ja 430 volttia 470. Hehkua en mitannut. Elkot vaihdoin, vaikka ok näytti mittarilla. Variacilla vetelen nyt. Kampe hurisee enempi kun vahvistin. Onko mitään järkevämpää jännitteenalennuskeinoa. 8 piuhaa lähtee verkkomuuntajalta. Nyt sisässä uudet NOS putket. Milloin se muuttui Suomen verkkojännite. -93 tehty laite. Ilman tätä ei pärjää.  Jussi.

  #88086
  TOH
  Osallistuja

  Jos laitteeseen mahtuu sisälle pieni ylimääräinen muuntaja niin tuo voisi olla kätevä ratkaisu (bucking transformer):

  http://sound.westhost.com/articles/buck-xfmr.htm#s30

  Tai voi sen tehdä ulkoiseenkin koteloon, jolloin samalla palikalla voi käyttää muitakin laitteita.

  #88087
  Faylon
  Jäsen

  Mistä sais. Tässä Mesassahan on takana ground lift kytkin maa looppien takia. Kun stereona kahdella eri päättärillä soittaa, niin lift parempi, eli vaan yksi pääte maadoitettu. Elikkä suojamaatahan ei tarvis, kun sen kuitenkin kytkee pois. Mulla on kolme eri päättäriä. Dynacord eminent, Faylon Summit, Bugera. Maakytkin vaikuttaa erilailla eri yhdistelmissä. Voiko Uraltone hommata. Ruuvaan vaikka seinään kiinni vikavirtasuojakytkimen viereen. Ihme vaan, että ei oikeasti yhtään putkea ole mennyt rikki. Aina nelikon (kaiku pois) kerralla olen saundeja kokeillut muutama viikko, ja sitten toista. Esim JJ t ok. En tosiaan hehkuja mitannut, mutta takuulla jotain 7 volttia. Mesassa on paljon tyhjää tilaa sisällä. Pankaa tilaus Uraltonelle.

  #88088
  Faylon
  Jäsen

  Aika monimutkaiselta näyttää, vaikka englantia vähän osaakin. Eihän nuo 5 etuputkea paljon mitään virtaa vie, mutta nyt on putket loppuelämäksi paikallaan. Liian iso hehku, ja muut jännittet ne kuitenkin tappaa. Aika mötikkä on variac. Pienemmästä mielellään maksaisi. Eikö muilla ole samoja ongelmia. Putkiradioissakin on jo 40-luvulta asti jännitteenvalintakytkin esim 220-240. Salora Metropol-58 panin 220, mistä vastuksella (alle yksi ohmi) alensin hehkuja, ja tein oikean tasurin, mutta Mesa on pikkusen eri asia. Pakko saada kerralla alemmas kaikki.

  #88089
  TOH
  Osallistuja

  Tuon kytkennän ideana on laittaa verkkojohtoon sarjaan pienempi jännite (esim. 20 V) “vastasuuntaan” jolloin vahvistin saa verkkojännitteen miinus 20 V. Muuntajan tarvitsee olla mitoitettu siten, että sen toision virrankesto on vähintään sama kuin vahvistimen ottama virta. Eli jos vahvistin on vaikka teholtaan 100 wattia (220 v) niin sen ottama virta verkosta on tuolla teholla 455 mA. Jos bucking-muuntajan toisio on 20 VAC niin sen tehonkestoksi riittää tällöin n. 10 W (20V * 0.455A) tai käytännössä jonkin verran enemmän varmuuden vuoksi. Joka tapauksessa tarvittava muuntaja on aika pieni jollaisen varmaan löytää helposti (vanha laturi tms.)

  #88090
  Faylon
  Jäsen

  Tilaan heti, kun sanotte mistä. Makso mitä makso. Mielellään Uraltonen kautta. Jussi.

  #88091
  TOH
  Osallistuja

  Ensin täytyy tietää mikä on laitteesi max. teho? Tai paremminkin ensiön ottama max. virta. Sen perusteella voi sitten valita sopivan muuntajan.

  Esim tällä saa pudotettua verkkojännitettä 16 volttia (toisiot sarjaan). Teho riittää periaatteessa n. 100 watin laitteeseen mutta varmuusvaraa on toki syytä jättää:

  http://uraltone.com/kauppa/product_info.php?info=p7483_Rengassydaenmuuntaja-230V—2-x-8V–10VA.html&XTCsid=d4am9l9lh0d8cq27gi2bv2aa82

  HUOM! En ota minkäänlaista vastuuta laskelmieni paikkansapitävyydestä! Kytkennät omalla vastuulla. Huomaa, että käämien napaisuus yms. täytyy olla tiedossa ettei pääse savut pihalle! Älä tee ellet osaa!

  #88092
  villems
  Osallistuja

  Minun mielestä kannattaa kuitenkin ensin mitata hehkujännitteet nykyisellään, ennen mitään modauksia. Datasheeteissä hehkujännite on yleensä 6,3V +-10%.

  Ja jos se on jo toiminut toistakymmentä ylijännitteellä, niin kai se toimii seuraavatkin vuosikymmenet.

  Tässä kuitenkin yksi linkki lisää:

  http://www.geofex.com/article_folders/vintvolt/vintvolt.htm

  #88093
  villems
  Osallistuja

  Tässä ketjussa vielä kuva RG:n laitteesta:

  http://music-electronics-forum.com/t28568/#post251005

  #88094
  Faylon
  Jäsen

  Mittaan hehkut , kerron sitten. Jokatapauksessa 540 volttia on liikaa 500 voltin elkoille, jotka jo vaihdoin. Toki variac pelaa, mutta eipä tällä keikkailla ainakaan. Olihan se anodikin 40 volttia yli. Eli siis Mesa Boogie studiopreamp. 4 x 12ax7, ja kaikuputki se ei 12ax7 ( on moni polttanut kaikumuuntajan sillä), heh.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.