Sirinä dioditasurista?

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67340
  maza
  Osallistuja

  Rakentelin tuossa kaverille bassonupin 70-luvulta olevan alkujaan 200-wattisen B-luokassa toimineen Supercity-vahvistimen koteloon. Kytkin anodikäämit sarjan sijasta rinnakkain ja niinpä sainkin aikaan näppärästi n. 465 volttia suodatuksen jälkeen puskevan B+-virtalähteen. Suodatusketjusta tuli seuraavanlainen: 100 uF (anodi) – 1k / 5W – 470 uF (screen) – 10k / 2W – 50 uF (vaiheenkääntäjä) – 10k / 2W – 50 uF (etuasteet). Varsinaista hurinaa (50 tai 100 Hz) ei kuulunut pätkääkään, mutta sen sijaan hemmetin ärsyttävää, ehkä n. 1 kHz taajuuksista ärsyttävää sirinää sen sijaan kyllä välittömästi kun volaa hiukan raotti.

  Kokeilin ties mitä: lisää konkkia, kuristinta screen-konkan jälkeen jne. mutta sirinä vaan pysyi ja pysyi. Mieleeni tuli, että joskus olin nähnyt joissakin vahvareissa laitetun pienet konkat tasuridiodien yli. Tuumasta toimeen: kolvasin paikoilleen 10n / 400V konkat. Ja kas kehveliä, sirinä putosi laakista niin paljon alemmas, että se ei käytännössä enistimää haittaa.

  Aiemmin en ole tähän ilmiöön törmännyt vaikka olen yhtä lukuunottamatta jokaisessa rakentamassani putkivahvistimessa käyttänyt dioditasasuuntausta. Mistäköhän tämä mahtaa johtua? Kokemuksia?

  Ps. Vahvarista itsestään tuli aivan helvetin hyvä ja jo kahdella 6550-putkella (vahvarissa toimii 6V6, 6L6, EL34, ym. putket myöskin biasoimalla kohdilleen) möykkää piisasi helposti varsin kovaääniseen rokkisoitantaan jo yhden 15″ kaapin kautta. Basisti oli kovasti tyytyväinen 🙂

  #75379
  vasu
  Jäsen

  On kokemusta sirinästä ja sen poistosta Köykän vastavaihe-vahvistimen kanssa. Konkat toimi.
  Jännitteen kestoa vain pitäisi olla riittävästi, riittääkö tuo 400V?

  #75380
  Tubeman
  Jäsen

  Oletkos kokeillut rinnankytkettyjen käämien kytkentää toisinpäin? eli jos nyt on  A—B C—D  käämit kytketty A–>D ja B–>C vaihda A—>C ja B—>D

  tuiossa  sepustuksessa on A—B käämien päät ja C—D samoin.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.