Rahinaa vahvistimessa, jännitettä EL84:n hilalla

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Rahinaa vahvistimessa, jännitettä EL84:n hilalla

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #69394
  F-Jag
  Osallistuja

  Pikku 5 wattiseni on alkanut lämmetessään pitää ilkeää rahinaa ja rapinaa. Juotoksia epäilin, ja kävin niitä läpi, ei apua. Irrotin myöskin 1. etuasteputken, ei apua. Sitten satuin kiertämään mastervolumepotikkaa, ja tuntui että rahina muuttui. Klassinen arvaus oli, että ennen volapotikkaa oleva erotuskonkka vuotaisi. Ei vuoda. Jännite näytti tulevan pääteputken suunnasta. Kytkentä siis menee, … katodiseuraaja > erotuskonkka > volapotikka > 5,6k hilavastus > EL84:n hila. Paljonko siellä saisi olla tasajännitettä. Vahvistimen lämmetessä tasajännite hilalla nousee lähelle 200 millivolttia. Epäilen, että tuo aiheuttaa ongelman mennessään potikalle? Kytkentä normaali katodibiasoitu single-ended.

  #89812
  F-Jag
  Osallistuja

  Juu. Eihän siellä EL84:n hilalla tuollaisessa kytkennässä pidä mitään tasajännitteitä oleman. JJ:n EL84 lähti siis mäkeen, ja laatikosta “pumpulissa pidetty” 6П14П-EB tilalle. Loppuivat rahinat, eikä hilalla dc:ä.

  Vaihdettu JJ:n putki oli niiltä ajoilta, kun oli niiden kestävyydestä juttua enemmänkin muistaakseni. Eivät olleet kovin pitkäikäisiä. En tiedä, onko tuollainen se-pääte sitten jotenkin vaativampi, mutta ei tuolle käyttöikää kertynyt kuin vissiin reilu 2 vuotta hiljaista soittelua, ja biasointikin oli kohdillaan.

  #89813
  T.S.
  Jäsen

  Olen korjaillut 2 yleisvirtavastaanotinta ,kahdel eri vuosikymmenel.Molemmissa oli sama vika UL41 putki rahisi ja löi oikein tulta välil.Molemmissa oli aikalaisensa PHILIPS MINIWATT UL41 putki.Lieneekö sama vika kuin Radioamatöörit teki peltianodisista juovapääteputkista lähettimiä ja kun ylikuormitettuna kävi kuumana anodipellit vääntyi ja jähdyttyään ei palautuneet samaan mittaan,jäi ottamaan hiloihin kiini?.Siihen  grafiittianodiset oli parhaita putkia.Samoin aikaan kun pojat soitteli 1960-L olin roudarina,muistelisin että kitaravahvistimessa oli ECC81 ensimmäinen putki,alkoi helposti rahiseen ja heidän piti vaihtaa keikalllakin.T.S.

  #89814
  F-Jag
  Osallistuja

  Itseäni kiinnostaisi tietää, mikä/mitkä tekijät aiheuttivat pienen tasajännitteen synnyn hilalle? Selkeästi jotain putkessa oli jo pielessä, koska uusi ehjä putki korjasi tilanteen.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.