Putkivahvistimelle kaiuttimet

Home Foorumit HI-FI tee-se-itse Hi-Fi-vahvistimet Putkivahvistimelle kaiuttimet

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 29)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67133
  Niskanen
  Jäsen

  Mielessä on mahdollisesti jo ensi vuoden alussa rakentaa ensimmäinen hifipuolen putkivahvistin (mahdollisimman yksinkertainen). Tässä vaiheessa kuulisin mielellään muiden harrastajien kommentteja hyväksi todetuista kaiuttimista alta 10W/kanava pukkaavan SE-päätteen kaveriksi. Hintaluokka saisi yltää maksimissaan noin 800-1000e luokkaan, köyhyyttä kun on ennustettavissa vielä vähintään vuodeksi. Kuuntelukierroshan on välttämätön, mutta helpottaisi kovasti jos olisi jotain osviittaa mistä lähteä liikkeelle.

  #72891
  Tubeman
  Jäsen

  Radiotehnikan pöntöt ei pahanhintaia ole,ja monissa taitaa olla myös jakosuotimen säätö etupaneelissa jolla voi kuuntelutilan mukaan mallata vaimennusta tai päinvastoin..

  #72892
  palani
  Osallistuja

  Meinasin että en kehtaa kommentoida tähän viestiin mitään kun näin tuon kauttimien hintarajan. Tubeman tuossa jo ehdottikin Radioteknika kajareita  ;D Itselle hommasin tuon merkkiset viime kevät talvella putkivahvarin perään ja olen ollut tyytyväinen. Herkkyys on riittävä ja ääntä riittää hyvällä saundilla kerrostaloasuntoon.

  #72893
  Tubeman
  Jäsen

  Täytypä kysyä kun en tiedä,pitäneekö paikkansa että Partco myy Radiotehnikan varaosia,en tuntuu kuin omassa ämysrissä olisi diskantti-elementti pimahtanut,tai sitten jakosuodin päästää läpi väärin,joka viittaa konkkavikaan siellä.Näissä 30-wattisissa on omaperäinen tyristorilla toteutettu suojaus,eli kun tulee liikaa mökää letkua pitkin,vetää kytkentä sen shunttivastukseen ja ledi vilkahtaa.

  Veikkaanpa että seuraavat kaiuttimet jotka hankin,on Radiotehnikan myös.

  #72894
  okabass
  Osallistuja

  MOI

  Mulla on Radiotehnikan S-90D-kaapit olleet käytössä jo 17 vuotta. Hintaansa nähden erinomaiset. Jakosuotimessa ei ole pahemmin säästelty: nyrkin kokoisia ilmasydämisiä kuparikeloja ja tupakki-askin kokoisia kondensaattoreita.

  #72895
  uraltone
  Osallistuja

  Tähän ei oikein voi muuta vastata kun että käy kuuntelemassa mahdollisimman monta eri kaiutinta ja valitse mieleisesi. Vertailemalla huomaa että hi-fi kaapitkin soundaa aivan eriltä vaikka tarkoitus tietysti olisi ettei ne soundaisi miltään vaan toistaisi signaalin orjallisesti ;D

  Radiotehnika ei minulle edusta kovin raskasta hi-fi:ä, mutta olen kuullut vain heidän vanhempia malleja ja vain muutamaa eli kokemusta ei paljoa ole… Kun ne taannoin esiteltiin oli kai niiden hinta/laatusuhde hyvä. Tuollainen 10W SE vahvistin vaatii todella herkät kaiuttimet, eli kiinnitä huomiota siihen seikkaan. Alta tonnilla pitäisi saada käytettynä jo kohtuu hyvät ämyrit. Mutta tosiaan kaiuttimia ei voi ostaa kuuntelematta ja parasta olisi jos pääsisi kuuntelemaan niitä kotona omilla laitteilla ja omassa ympäristössä. Käsittääkseni jotkut kaupat saattavat suostua antamaan kaiuttimet koekuunteluun myös kotiin.

  Laajakaistaelementit on yksi mielenkiintoinen vaihtoehto. Näissä etuna on herkkyys ja se ettei välissä ole jakosuotimia sotkemassa pakkaa. Jakavat mielipiteet todella rajusti kahtia. Erittäin hyvä puoli on kohtuullinen hinta JOS työstää kotelot itse…

  Mikko

  #72896
  tvahala
  Osallistuja

  Tannoyn Mercury F2:set ja niitä laulattamassa 2x5W triodivahvistin. Tannoyt on hintaansa (n.250E/pari) nähden aika hulvattoman hyvät.

  #72897
  palani
  Osallistuja

  Tannoyn Mercury F2:set ja niitä laulattamassa 2x5W triodivahvistin. Tannoyt on hintaansa (n.250E/pari) nähden aika hulvattoman hyvät.

  Yhdyn mielipiteeseen. Kävin nuokin koekuuntelemassa ja meinasin ostaa. Piheys iski tuolloin ja en ostanutkaan. Tuossa hintaluokassa on aika paljon  asiallisia hylly kokoluokkaa olevia kaiuttimia että on vaikea päättää.

  #72898
  uraltone
  Osallistuja

  Tannoyn Mercury F2:set ja niitä laulattamassa 2x5W triodivahvistin. Tannoyt on hintaansa (n.250E/pari) nähden aika hulvattoman hyvät.

  Tannoy on tehnyt historiansa aika paljon erittäin kehuttuja kaiuttimia kaikissa hintaluokissa. Merkki on legendaarinen (etenkin briteissä:-) Laatu paranee siitä mitä enemmän maksaa, mutta tuolla Niskasen vajaalla Tonnilla saa jo käytettynä huippuluokan Tannoyt. Ja varmasti myös uutena erittäin hyviä kaiuttimia!

  Mikko

  #72899
  Niskanen
  Jäsen

  Kiitoksia kaikille kommenteista!

  Olen kuullutkin kerran yhdet Tannoyt opiskelukaverin kämpällä, mutta mallia en muista. Mahdollisesti olivat Mercury sarjaa, F3 tai F4. Ne kyllä soundasivat nykyisiin muovistereoihini verrattuna mainiolta. 🙂

  Iskin silmäni ainakin hetkeksi näihin:

  http://www.soundata.fi/hifi/index.php?mact=ProductManager,cntnt01,show_manufacturer_product,0&cntnt01product_id=258&cntnt01manufacturer=2&cntnt01status=1&cntnt01returnid=70

  Herkkyys vaikuttaa olevan ihan hyvin kohdillaan. Pitänee käydä koekuuntelemassa nuo jossain välissä ja alkaa soundin mahdollisesti miellyttäessä vuoden vaihteen kieppeillä metsästämään niitä tosissaan, jos vaikka irtoaisi jostain käytettynä. Käyn kyllä kuuntelemassa muutakin, mutta nämä vaikuttavat ihan potentiaaliselta vaihtoehdolta, eikä hintakaan päätä huimaa.

  #72900
  Sissi A3
  Jäsen

  Tähän ei oikein voi muuta vastata kun että käy kuuntelemassa mahdollisimman monta eri kaiutinta ja valitse mieleisesi. Vertailemalla huomaa että hi-fi kaapitkin soundaa aivan eriltä vaikka tarkoitus tietysti olisi ettei ne soundaisi miltään vaan toistaisi signaalin orjallisesti

  Tuossa on mielestäni kiteytetty HIFI-kaiuttimien olennaisin valintakriteeri. HIFI-kaiuttimissa on yllättävänkin suuria soinnillisia eroja.

  Jotakin kuitenkin voidaan päätellä kaiuttimista muutenkin. Eri alueita toistavien kaiuttimien kokoero ei saisi olla kovin suuri, koska se aiheuttaa jakotaajuuden lähistöllä suuntaavuusvirheitä. Silloin joko teho- tai vapaakenttävasteessa on virheitä. Periaatteessa kolmitiekaiuttimesta on helpompi rakentaa hyvä kuin kaksitiekaiuttimesta.

  Iskin silmäni ainakin hetkeksi näihin

  Tuossa ero on suhteellisen suuri (verrattuna tweeterin edessä olevan torven suun ja wooferin välillä).

  Asetettu hinnan yläraja on siksi korkea, että se mahdollistaa varsin mielenkiintoisiakin ratkaisuja. Jos tyydyt käytettyihin kaiuttimiin, niin lopputuloksena voi olla todella hyvä ratkaisu. Nettihuutokaupassa (Huuto.net) on näkynyt jopa staattisia kaiuttimia, jotka mahtuvat annettuun hintaan. Staattiset kaiuttimet ovat kuitenkin yleensä varsin kookkaita. Tämä tie kyllä vaatii kärsivällisyyttä ja kuuntelumahdollisuudet voivat olla joissakin tapauksissa vaikeita.

  #72901
  tvahala
  Osallistuja

  Kannattaa myös miettiä miten syvälle meneviä nautintoja 10W/kanava jaksaa tarjota, korvan herkkyys kun tunnetusti vähenee mitä alhaisempia taajuuksia pitäisi kuulla tuollaisilla “normaaleilla” äänenpaineilla.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fletcher-Munson_curves

  Oma ratkaisu oli liittää yhtälöön 200W subba ja antaa sen huolehtia alle 100Hz:n
  informaatiosta, tuolla ratkaisulla saa putki- ja transistorimaailmojen parhaat puolet.

  #72902
  Niskanen
  Jäsen

  Tuo teholuokan päätös nyt ei vielä ole lopullinen, mutta pitää miettiä sitä lähitulevaisuudessa. 10W/kanava kait pitäisi päästä jo rinnakkain hönkivillä EL84 putkilla?

  #72903
  tvahala
  Osallistuja

  Niin jos ajelet niitä pentodeina, mutta siitä alkaakin sitten ihan uusi kaupankäynti. Se säröytyminen mikä kuulostaa 
  kitaralla hyvältä ei ehkä kuulostakaan siltä musiikinkuuntelussa, ja alarekisteri lätsähtää pentodeilla aika jyrkästi eli pitäisi turvautua vastakytkentään, ja sen mukana tulee ihan uusia ja outoja ongelmia. Triodeilla saa mukavan alhaisen antoimpedanssin ja häiritsemätöntä säröä, mutta on tyytyminen alle puoleen pentodien tehoista. UL-kytkentä tarjoaa jonkinlaisen keskitien näistä.

  #72904
  Niskanen
  Jäsen

  Juu, pentodeina meinasinkin tehoja. Pitänee miettiä, että mitä tehdä. Triodiksi kytketyt päättärit varmaan voisivat tulla kysymykseen ja ilman vastakytkentää. Pitää päättärit miettiä uusiksi. Se on kuitenkin varmaa, että ainut säätö etulevyssä tulee olemaan äänenvoimakkuutta varten.;)

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 29)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.