Putkiradio ei hiljene

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #69320
  albert
  Osallistuja

  Mitenkähän tätä kannattaisi lähestyä, putkiradioni Blaupunkt Riviera (-59 muistaakseni, E-sarjan putkilla) ei enää suostu hiljenemään. Volume säädössä on jotain vialla. Jos ajattelee volumelle 0-10 asteikkoa, niin se soi koko ajan vähintään noin 3:lla. Siitä alaspäin kun kääntää, se ei hiljene, mutta saundi muuttuu tylsemmäksi ja bassoa häviää.
  ???

  #89597
  RG
  Osallistuja

  Hei!

  Volumepotikan “tottelemattomuuteen” voi olla erilaisia syitä, jotka kannattaa sulkea pois:

  Onko potikan maan puoleinen yhteys ehjä?
  (Jos yhteys on poikki, niin radio saattaa huutaa täysillä asennosta riippumatta. Tällaista tapaa usein esim. miksereiden liu'uista, jos juotos on kylmä tai nuppiin on kohdistunut väkivaltaa. Sen sijaan point-to-point juotetussa putkiradiossa ei tällaista pitäisi esiintyä, mutta kannattaa tarkistaa.)

  Onko potikan hiilirata puhdas? (Vähän voitelevaa sprayta, esim PRF “ruskea” potikan sisäosiin ja pyörittelyä edes-takaisin autaa)

  Onko potikan hiilirata ehjä? (Jos kulunut tai poikki, niin potikka vaihtoon. Kannattaa ensin mitata potikan kunto yleismittarilla ja vieläpä kaikki reitit eri asennoissa läpi)

  Vuotaako kytkennässä (diskanttia) jostakin läpi?

  Eli, voi olla sellainenkin tilanne, että potikka on ehjä, mutta diskanttia vuotaa jotakin muuta reittiä. Onko tilanne sama, kaikissa painikkeiden eri asennoissa? (UKW, KW, Gramofooni jne.) Toimivatko basso- ja diskanttisäätimet oikein?

  Onko laitteeseen tehty muutoksia tai korjauksia?
  Onko radioon yhdistetty jotakin ulkoisia laitteita, johdoilla tai liittimillä, mistä vuoto voisi olla kotoisin?

  Eli, vikoja voi olla monenlaisia, mutta volumepotikan tutkiminen lienee oikea paikka aloittaa.
  Voi jopa kokeilla, hiljeneekö radio, jos potikan liuku oikosuljetaan maahan. Ennen tätä koetta, kannattaa varmuuden vuoksi mitata, esiintyykö potikassa tasajännitettä maata vastaan.

  t. /Robert

  #89598
  hujanen
  Osallistuja

  Morjens

  olisko EABC80:n hilalle menevän 0,1µ konkan suojavaippa ottanut kontaktin itse konkkaan? Suojavaippa on kytketty takaisinkytkentä piiriin, ja voisi aiheuttaa moisen ilmiön.

  Jussi

  #89599
  albert
  Osallistuja

  Kiitokset vinkeistä. Sen verran päästiin noilla heti eteenpäin että vika on ilmeisesti radiopuolella. Laitoin vinyylin soimaan magnetofooniliitännän kautta ja sen kanssa volumesäätö toimi normaalisti.

  Täytyy kai avata laitetta enemmän että näkee noita radion kytkentöjä. Muut kuin ukw alueet kuuluvat niin huonosti ja hiljaa että en osaa sanoa onko myös niillä vikaa. Basso ja diskanttisäätimet ja ne “hifi” ja “normal” painonappi-sävysäätimet toimii oikein.

  #89600
  hujanen
  Osallistuja

  Moro

  Oliko vinyylisoitin kide- vai magneettisella äänirasialla? Jos magneettisella, niin sen signaali on niin vaimea, että voi tuntua että vika on ennen pientaajuus osaa. Koeta sormella tai ruuvimeisselillä levari liittimestä potikka nollilla, kuuluuko hurinaa. Jos kuuluu, niin vika on todennäköisesti potikan väliottojen kytkennöissä. Uutta samanlaista potikkaa on tänäpäivänä ilmeisen mahdotonta löytää, jos vika itse potikassa.

  Jussi

  #89601
  albert
  Osallistuja

  Koitin sormella. Potikka nollilla ei ala hurisemaan, ei kuulu mitään. Tuossa “kolmosen” kohdilla alkaa kuulua hurinaa ja häiriörapinoita. Sen huomasin myös että radion oman perushurinan saundi muuttuu kun potikka menee alle tuon kolmosen.

  #89602
  RG
  Osallistuja

  Näkeekö potikasta (tai kytkentäkaaviosta), onko siinä n.s. “fysiologinen säädin”, eli onko potikassa väliulosotto “kolmosen” kohdalla?

  #89603
  albert
  Osallistuja

  Paha sanoa, “potikka” on hankalassa paikassa nähdä eikä oikein uskalla koko koneistoa repiä ulos ettei riko mitään.. Tämä kun soi muuten niin hienosti! Skeemakin kun on aikamoisen vaikealukuinen..  ::)

  http://84.86.9.180/schemas/Riviera-H2154-schema1.jpg

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.