Putkikelanauhuri akai 1710 projekti

Home Foorumit HI-FI tee-se-itse Hi-Fi-vahvistimet Putkikelanauhuri akai 1710 projekti

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 19)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67661
  sok-sak
  Jäsen

  Tuommonen vehje joutui näppeihin kirpparilta. Hieno vehje ja tuntuu olevan vielä käyttöpelinä monella.
  Itellä ajatuksena tehdä tuosta pelkkä vahvistin. Ongelmia on muutama. Kaiken maailman vehkeitä tullut rassattua ja korjailtua, putkivahvistimia ei niinkään. Avasin tuon vahvistimen ja tarkistin päällisin puolin johdot,konkat ja jne. Ainoa mikä pisti silmään oli isompien tehovastusten(10w/470ohm) rapistunut pinta, kuumana ovat käyneet. Kone seinään ja ja koe kuuntelu(mikrofoni huuliharppu) kuulokkeilla ja ääni vaikutti todella hyvälle. Kunnes.. käryä rupesi tulemaan. virrat pois ja tutkimaan. ne konkathan siellä kärys. samalla huomasin että muuntajan ja jänittenvalitsimen väliltä(Nuo jäi ekalla kertaa tarkistamatta) yks johto oli irti(120V)(hapettunut). eipä tullut enää ääntä muuta kuin hurinaa(vahvistin vastaa volume säätöön) ja välillä epämääräisiä ääniä. kajarin johto otti kajarin runkoon kiinni ja kajarit samassa metallirunkossa kiinni kuin muutkin. Elikkä tarkistelen tuossa vastukset. mitä muuta kannattaa tarkistaa ?  missä mahdollisesti ois tuhoa aiheutunut ? johtoja konkkia ei oo kärynnyt. Sain tuossa hommattu huoltomanuaalin vikataulukot, kytkentäkaaviot jne. Jatketaan seuraavassa viestissä.

  #77888
  sok-sak
  Jäsen

  Toinen ongelma tuossa vehkeessä. Vehje on rakennettu silleen mukavasti että suoraan kuunteluun voi käyttää vain nauhuria. esim jos levarin haluais liittää tarvitaan erillinen vahvistin. Mikrofoni onnistuu rec tilassa kuulokkeiden kanssa-kajarit kytkeytyy pois päältä. Vahvistimessa on mukava rec/play valintapotikka jonka kautta näkyy kaikki kiertävän(3 kerrroksinen 30 napanen hässäkkä) ja liitännät on point to point.
  ajatuksena ois jättää tuo paikoilleen ja lisätä nauhuri liitännän rinnalle sisäänmenot levarille, virittimelle ja cd:lle vai joku muu ratkasu ?. Löytyykö valmista kaavioo noille sisäänmenoille vai oisko jollain innostusta piirrellä ? tietysti vois purkaa tuon potikan(välähtää käännettäessä), mutta jos joskus tulis entisöityä tuo koko paketti. Vahvistimessa oli muuten philipsin etuaste putket ja siemensin pääteputket, tuskin alkuperäiset japanin vehkeessä ? Vielä: tehovastukset(10w/470ohm) on lankavastuksia mitäs  korvaavaa tuohon vois laittaa alkuperäis tunnelmissa ?
  Toivotaan että noista jutuista saa jotain tolkkua…

  #77889
  Tubeman
  Jäsen

  Jos tuossa on mekaniikka kunnossa,olisi mun mielestä luontevaa laittaa se toimivaksi kokonaisuudeksi korjaamalla elektroniikka.

  Alkuperäiset putket näissä oli Toshiban ja myös NEC'in pillejä näkyi.

  #77890
  sok-sak
  Jäsen

  Mekaniikka on kunnossa. Puhdistelin rattaat ja rullat(ja koko vehkeen) töhnän peitosta. Iteasiassa tuo mekaniikka on ihmeen hyvässä kunnossa, kumirullat pehmeitä, metalli rullat täysin ok jne.Tuo vahvistin osa irtoaa tuosta helposti. Kyllähän tuo tarkoitus olis joskus laittaa alkuperäis kuntoon kun nyt sais kuntoon… Omistin aikoinaan,n.25 vuotta sitten neliraitasen mutta matkan varrella tuo on jonnekin jäänyt ja nauhat myös harmittavasti, vinyyli kokoealma tallessa ja käytössä. Ongelma on tosiaan tuossa tuo muitten laitteiden käyttö. Elikkä tarvittaisiin erillinen esivahvistin. Tuota koteloakin miettinyt. Laitetta tehty eri versioita, omassa musta vinyylipäällyste jonka joku peittänyt ruskealla nahkajäljitelmä muovilla(niinkuin etulevykin-puhdistettu). Pohjasta kokeilin irrotella, eli lähtis puhaltimen avulla molemmat. Mahonkivaneri tuossa ois kotelona. Tuossa linkki vehkeen esittelyyn.http://www.youtube.com/watch?v=IXu4pYMPl_M ja tuossa teknistä tietoa http://www.angelfire.com/electronic2/vintagetx/Akai1710.html . Vielä yks kysymys: laite on maadoittamaton, mites tuo laite tykkää jos siihen vetää maadotuksen runkoon ?

  #77891
  Tubeman
  Jäsen

  Miksi se pitäisi maadoittaa? Se on ollut maadoittamaton vuodesta 1969  😀 
  Tyyppikilvessä lienee kaksoiserityksen merkki eli siksi tuo kysymys.Saatkos kuvia sen konehuoneesta,tuo käryäminen kiinnosti aiemmasta viestistä,siinä saattaa olla häiriönpoistokonkat muuntajan ensiöpuolella ja savuttelee nyt?

  Onko tuo laitteesi 1710 vai 1710W?

  #77892
  jasu
  Osallistuja

  Kummallisen kiinnostava Topicci, johtuiskohan siitä että hyllyssä, ja edelleen kohtuullisen aktiivisessa käytössä, on 1710W…

  Mekaniikka noissa tuntuu olevan varsin kestävää mallia, tuota kun on tullut jo pikkuäijänä käytettyä (isä ostanut uutena vuonna 1968), ja jostain syystä sitten tuo miulle kotiin kulkeutui. Poistopää on vain omastani jysähtänyt, tai no, jysähti jo vuonna 1971 ja olisi silloin maksanut 127 markkaa… Jäi ostamatta, kalliina varaosana…

  Tuo on kyllä alunperin maadoitettu yksilö, piti ihan käydä kotona isältä kysymässä ettei olisi itse mennyt sitä maadoittamaan. Tosin siihen saattaa olla selityksenä se että kyseinen yksilö on tullut ostettua Kyprokselta, jossa oli Brittien peruina maadoitetut töpsilät käytössä jo tuolloin..?

  Vaan hyvä-ääninen on tuo laite, siistissä puisessa kuoressa, etulevyn ollessa alumiiniä. Etuvahvistin transistoreilla, pääte sitten putkilla. Pitääpä kurkistaa sisälle ja katsoa mitkä putket siellä on, sen tiedän että ne ovat alkuperäiset. Sillä jos ne olisi sinne joku vaihtanut niin se olisin ollut minä…

  #77893
  sok-sak
  Jäsen

  Nimenomaan tuota mietin tuossa maadotuksessa… Malli on 1710 tuo w tarkoittaa puukuorta. Laite on vuodelta 68 ja muutamalta yksityiskohdalta erilainen kun tuo linkissä oleva. Vehettä on tehty eri versioita, myös transistorivehkeenä. Tasuriputkellekin ois tuossa valmiina paikka tehtynä ja merkittynä..Laitehan ei enää käryä kun juottelin tuon irronneen muuntaja piuhan kiinni. eli laite humisee ja vastaa volume potikan kääntöön muttei ota ääntä. En oo vielä päässyt mittailemaan vehettä. Jos kiinnostaa voin laittaa sähköpostilla pdf tiedostona kytkentäkaavion osaluetteloineen. Ja eikun rakentamaan samanmoista… Kuvia 4 kpl
  http://kuvablogi.com/nayta/1504630/

  #77894
  sok-sak
  Jäsen

  Jasu, mites sulla on tuo käytössä ? pelkkiä nauhoja käytössä vai muitakin laitteita kytkettynä ?
  Kovia hintoja pyytävät muuten varaosista tuohon vehkeeseen. Toinen tone potikka tuosta puuttuu..

  #77895
  jasu
  Osallistuja

  Pelkkiä nauhoja tuolla pyöritellään, kun on sellaisia versioita biiseistä mitä ei missään ole vastaan tullut muualla. Ja se fiilis… Sama kuin vertaisi vinyyliä CD:hen…

  On käynyt mielessä tuon modaaminen, mutta ei ole hennonut mennä oikein mitään tekemään. Olkoon tuollaasena, sitten ihmetellään lisää jos/kun nauhoista aika jättää tai mekaniikkaan tulee joku ylipääsemätön ongelma. Sitäkään en ihan heti usko, sillä aika paljon on kaikenlaisten mekaanisien laitteiden kanssa tullut askarreltua, eli aika pitkälti tuo on pelastettavissa… Ellei sitten perheen 6kk termiitti jotain keksi..?

  Kyllä vaan kytkentäkuvat kiinnostaa, jos tuolle joskus jotain tehdä tarvitsee. Toivottavasti ei, mutta ompahan sitten valmiina ettei etsimään paniikissa tarvitse ryhtyä..!

  jasu.turpeinen@luukku.com

  Kiits!

  #77896
  Tubeman
  Jäsen

  Tuota Sok-Sakin Akaita on huollettu joskus enemmänkin.löysin chassiksen alapuolikuvasta heti ainakin 2 kpl saksalaisia EROFOLin konkkia,toisessa jopa lukeekin “made in w.germany” .

  Tuohon on helppo tehdä maadoitus jos sellaisen haluaa,metallinen koko chassis samantyyppinen kuin vahvareissa.
  Samaista kuvaa katsellessa tuli japanilainen keittiö mieleen,vanhoissa japsivermeissä johdotus ja layout on kuin nuudelikasa..  ;D

  #77897
  sok-sak
  Jäsen

  Onhan tuo pikkusen erilainen kuin sakasalainen vehe. Omassa vm 56 saksalaisessa vahvistimessa ei oo mitään korjauksia tehty ja toimii. Liitokset aikoinaan merkattu juottamisen jälkeen punakynällä ja kaikki paikoillaan. Mutta tuohon akaihin… löytyykö innostusta jelpata noissa ongelmissa ? Tuon johtohässäkän suurin syy on tuo play/rec kytkin 3×10 pinniä ja johtoja yhtä monta.. näppärä sormisia nuo jaappanilaiset. Kytkentäkaavio löytyy ja lähetetään jos tarvii.

  #77898
  Tubeman
  Jäsen

  Tokihan autetaan,kykyjen mukaan.  🙂

  Joo,skema vois kirkastaa ajatusta,e-mail löytynee profiilista.

  Skema on jo siinä hyödyllinen kun setvii näiden kiertokakkaroiden funktioita,näen vieläkin painajaisia
  kulahtaneista pertinax-runkoisista loppuunajetuista kiertokytkimistä joiden vaihto vaatinee litran Gekkeikan sakea ja pitkän pinnan sekä ruutupaperia pakan ja monta varalyijyä kynään.Ja miksi näin..
  Joissain japsi laitteissa chassiksessa kiinniolevat kiertokytkimet on kiinnitetty ensimmäisenä ja vasta kolvattu muut heebelit sinne.Kytkimen vaihto edellyttää koko roskan purkua … no ei tässä Akaissa varmaan mutta edellämainittu on kokemuksia vuosien varrelta.  😉

  #77899
  leka
  Jäsen

  OT:
  Kiitos tästä threadista, mulla on Revoxin B77 mk2 ollut tuossa muutaman vuoden ajan masterointikoneena ja olen aina miettinyt miten voisin käyttää sitä suoraan nauhoituksissa (esim. rummut).
  Tuolta youtubesta löysin keinon tämän threadin takia. 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=bswx5zrFRl0&feature=related

  #77900
  Tubeman
  Jäsen

  Nyt on manuaali saatu,ja ihmeteltykkin.Mitä tulee sisäänmenoihin,tuossahan joka lähtöön niitä,ei oikeastaan kuin tekee adapterin jos liittimet ei osu kohdalleen.

  Jos tuohon vinyylisoittimen haluaa liittää se vaatii RIAA-korjain-etusen.Yksi tapa hoitaa tuo on käyttää esim
  jotain vanhempaa stereovahvistinta jonka kautta työntää vinyyleiltä musaa nauhoille.Toiston voi sitten hoitaa sen omilla päätevahvareilla ja kaiuttimilla.

  #77901
  sok-sak
  Jäsen

  Joo voi sen noin hoitaa, mutta jos haluais tuota akain vahvistinta käyttää suoraan kuunteluun… Ite asiass eilen kattelin noita RIAA korjaimia. Onko minkämoinen ero putki/transistori vehkeillä ? tossa löysin tommosen http://crude.axing.se/riaa-amp.html entäs esim http://www.vinyyliklubi.com/kauppa/products.php?p=657762tommonen valmis transistori vehje ?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 19)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.