Projerti Roskisamp valmis

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Projerti Roskisamp valmis

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67664
  guit_r
  Jäsen

  Tarina alkoi siitä kun löysin firman sähköromun kierrätyspisteestä tämän (ilman putkea):

  http://koti.welho.com/mlahdes/trashamp/trashamp3.jpg

  Eli kyseessä vanhan näköinen piirilevyn palanen, jossa oli kanta putkelle, muuntaja ja kasa komponetteja. Pienen käänteisinsinöörin työn jälkeen päädyin seuraavaan skemaan:

  http://koti.welho.com/mlahdes/trashamp/roskis_schema.JPG

  Varsinkin muuntajapuoli tuotti päänvaivaa ja skemaan kannattaa suhtautua varauksin. Induktanssiarvot eivät ole todellisia vaan randomilla heitetty. Näyttää siltä että muuntajassa on monipuoliset takaisinkytkennät.
  Piirilevyssä ei lukenut muuta kuin “PCL86” joka on ECL86:n sisarputki mutta korkeammalla hehkujänniteellä. Kumpikin putki sisältää sekä triodin että päätepentodin. Eli kysessä on kokonainen vahvistin. En voinut vastustaa kiusausta, vaan tästä olisi pakko tehdä jotain. En halunnut satsata projektiin kuitenkaan paljoa rahaa, joten vision toinen osa hahmottui kun näin samaisessa roskiksessa vanhoja PC:n powerin raatoja. Halusin siis tehdä vahvistimen powerin koteloon. Ideana oli heittää kaikki muu pois paitsi tuuletin ja virtapistoke. Tästä päähänpistosta tulikin sitten aika paljon vaivaa sillä vaikka kysessä olikin hieman isompi poveri, ahdasta tuli. Halusin myös halvimman mahdollisimman muuntajan, joka oli Uraltonen TV22. Tein piirilevylle noin 250V B+ ja
  reguloidun 6.3V hehku lähteet. Siis päädyin kuitenkin käyttämään ECL86 putkea (sain parin käytettyjä ebaysta noin 10e kipale). Löydetty levy mountattiin piirilevyn päälle. Muuntaja päätyi lopulta kanteen pultattuna.

  http://koti.welho.com/mlahdes/trashamp/trashamp6.JPG

  Ahtauden takia  jotkin turvaetäisyydet ovat melko pieniä, joten sähköturvallisuus voi olla niin ja näin. Onhan suojamaa toki kunnollinen.

  Tuuletin on kytketty hehkuihin ja pyörii hissukseen mutta kuitenkin riittävästi että kotelon sisään ei kasaannu kuumaa ilmaa. Lisäksi lisäsin tietenkin inputin, volumepotikan, hi/lo kytkin (linjatasoista signaalia varten) ja jakin
  kaiuttimelle.

  Kun kitaran kytkee vahvistimeen pysyy meteli maksimivolumellakin vielä kerrostalovoluumeissa. Se sopii minulle täydellisesti. Jos haluaa maksimitehon (n. 4 W) tarvitsee käyttää jotain buusteria tai muuta pedaalia. Kun soittaa 12 tuumasen elementin läpi soundi on todella miellyttävä korvalle.

  Muita kuvia on nähtävissä:
  http://koti.welho.com/mlahdes/trashamp/

  Lopettelen pitkähkön yksinpuheluni tähän. Toivottavasti siitä on jollekin iloa.

  #77915
  harryk
  Jäsen

  :)Onnittelut innovativiisuudesta. Tuo ECL86 on tällä hetkellä yksi lemppariputkiani vaikkakin sen kantakytkentä tekee vahvarin layoutista aika haastavan. Itsellä on aikamoinen läjä vanhoja osasia joista voisi yrittää myös tehdä vastaavan pelin mahdollisimman halvalla. Aika vaan tupaa loppumaan kesken kun on niin monta mielenkiintoista juttua joita pitäisi tehdä. t. Harry

  #77916
  Jallu
  Jäsen

  Hieno vehje.
  Juuri tällaista sen pitää olla!
  Varsinkin kantokahvassa näkyvä vahva kotimaisen työn leima saa minulta täydet pisteet viimeistelystä.
  Mahtaisiko tuo vahvistinkortti olla vanhasta televisiosta lähtöisin? Niissähän käytettiin yleisesti sarjahehkuja kun radiot tuppasivat olemaan e-sarjan putkilla.

  #77917
  guit_r
  Jäsen

  Kiitos rohkaisevista kommenteista. Linkissä lyhyt ääninäyte (olen siis insinööri en muusikko):

  http://koti.welho.com/mlahdes/trashamp/trashamp_strato.mp3

  Äänitys on hieman syönyt saundia, mutta äänite antaa jotain osviittaa missä mennään.

  #77918
  okabass
  Osallistuja

  MOI

  Ei paha idea. Tulee mieleen ns. modulirakenne, mikä joskus studiosysteemeissä oli käytössä.

  http://images.google.com/images?um=1&hl=fi&lr=lang_fi&safe=off&client=opera&rls=fi&q=telefunken+v76+module&btnG=Etsi+kuvia

  Olisko toi vaikka Trashfunken?  😉

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.