plexiklooni mölyää vinkkejä ?

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet plexiklooni mölyää vinkkejä ?

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #69080
  mr_Styrox
  Jäsen

  elippä viimekesänä uraltonen laatupaloista metron ja ceriatonen layouttien mukaan kasailtu plexiklooni ppimvllä rupesi mölyämään itsekseen, eli laite on ollut toimiessaan hiljainen ja häiriötön eikä muitakaan sivuääniä ole ollut.

  möly on vaimeaa aavistuksen poksahtelevaa noh hieman kuin kättä hieroisi mikrofoniin vaimenee ppimvllä, ja treblellä eikä maksimillakaan ole yhtä lujaa kuin ääniteho parhaimmillaan kuitenkin luonteeltaan voimistuvaa ja selkeästi jotain muuta kuin vahvareiden perushurinat, (ilman kiinniolevia ylimääräisiä piuhoja tms, paitsi spk.) potikoilla jäljittelin ensin putkelle v2 jonka vaihdoin lootanpohjalta, ja loppui hetkeksi ja alkoi uudelleen…

  hmm elippä nyt ennen kuin räjäytän kotelon auki niin heittäkääpä kokemuspohjalta vinkkejä onko moista tullut vastaan, vai olisiko nuo “ylistetyt” el34mesa sovtekit (oli pakko saada putket heti, niin joutui paikallisesta musaliikkeestä nappaamaan) tulossa asiallisesti biasoituna tiensä (lyhyen sellaisen???) päähän, tietty voihan olla että kaikki lootanpohjalla olevat satunnaiset etusputket ovat kuraa… kyllähän minä putkirempan teen enkä noihin mesan lasiputkiin erityisen ihastunut ole ollut, mutta jos joku osaa heittää jotain muuta akuutisti tarkastamisen arvoista niin vinkkiä kehiin mistä mittailla ja skooppailla…

  edit. bias näyttäisi vaeltavan mittapisteistä mittarin millivolttitasolla (asetettu lasketun perusteella likimain 38) niin 37 ja 38.5 huiterissa eli “lievästi”… v2 irtinypättynä on hiljaista…

  kiitos etukäteen  

  #88003
  alsu
  Osallistuja

  Alkuun heti ne perussetit….eli mainitsit Ceriatonen layoutin, löytyyhän se sieltä ja onhan noita sen verta kateltu et liki ulkoo muistaa mutta silti, laitetaan linkki skemaan tai kuvaan jne jne.

  Mutta asiaan. Klassikko arvaus on huono juotos etuasteessa ennen PI:ä. Onko input jakki kuosissa eli piuha irti kytkee maihin jne. ?

  Ota suosiolla auki (chassis kotelosta ja öljynvaihtoasentoon) ja koputtelet jollain eristävää materiaalia olevalla “tikulla” johdotukset ja komponentit läpi. Nostelet ja liikuttelet niin kyllä se huono liitos paljastuu. Sit seuraavaksi DVM ja mittaamaan et missä anodit ja katodit tuubeilla huitelee (toimintapisteet).

  JAtketaanpa vian hakua.

  #88004
  mr_Styrox
  Jäsen

  sitähän tässä, siis sanotaan nyt että perustekniikat on tuttuja, ja kolvaustaito riitti vuosikymmen sitten mikroskoopin kanssa kännykkätehtaalla… ja huonoja juotoksia on ajan saatossa kyllä opittu tunnistamaan… sikäli että kone on omassa käyttöönottotarkastuksessa niiden varalta läpikäyty, toki pian sekin on edessä varmasti…  “öljynvaihtotilassa” mennään… ainakaan konepellin alla ei haise vahvasti kärähtäneelle mutta sille että siellä ainakin sähkö on kylässä käynyt gaini ei kohinaan vaikuta… potikoista ei tule läpi mitään asiaankuulumattomia no presencestä hiukkasen, mutta ei se nyt siitä ole kiinni… noh koputtelu kertoo paljon kunhan ehtii… kun eihän tuossa montaa osaa sinänsä ole, kohistelumölinälle en havainnut yhteneväisyyttä signaalin kanssa… tutkimuksia juu… ja säköisen vakauden selvittelyä, oma pää miettii komponenttivikaa joka johtaisi etuputken rikkoutumiseen…

  #88005
  Votti
  Osallistuja

  Mulla on omassa tekeleessä ihan sama juttu ja kolvauskykyä samoista kuvioista toistakymmentä vuotta. Huomasin että jotkin putkien korvakkeet (ja muut kiiltävät kilkkeet) ei imaise juotetta kunnolla (edes fluxilla) ja kontakti syntyy lähinnä prässättyjen reikien röpöisiin reunoihin ja ajan saatossa nämä saattaa lähteä irti. Käytännössä korvakkeiden pinta pitäis kevyesti viilalla avata että juote jäisi varmasti kunnolla pintaan kiinni.

  Olen metsästänyt tätä ärsyttävää rahinaa jo jonkin aikaa ja oireet on täsmälleen samat ja jo kahdesti koppa on käynyt auki ja jostain korvakkeesta on löytynyt vain näennäisesti kiinni ollut piuha. Piuhojen liikkuttelu kuitenkin ilmeisesti piilotti tämän alkuperäisen ongelman aiheuttajan ja nyt ajan saattossa rahina on palannut -ellei sitten jokin näistä uudelleen juotoksista ole taas irronnut.

  Eri putkia tuli vaihdeltua ja kokeiltua sen verta uutterasti että sain pääteltyä että vika ei ole putkissa eikä socketeissa.

  Eli sanoisin myös että auki vaan ja juotosten läpikäyntiä.

  -V-

  #88006
  Ukko75
  Osallistuja

  Minulla oli myös samantapainen ongelma plexikopion kanssa. Minulla rahina alkoi heti käynnistettäessä ja loppui sitten jonkin ajan kuluttua. Lopuksi se ei enää hävinnyt ollenkaan. Syylliseksi löytyi lopulta kytkentälevyn pinta, joka oli ilmeisesti kuumetessaan muuttunut johtavaksi. Etsin vikaa todella kauan vaihtelin komponentteja ja tinailin liitoksia uudelleen. Aina kun kytkentälevyä painoi niin että se vääntyi rahina muuttui. Jossain kohdassa kokeilin vastusmittarilla kutkentänastan ja levyn väliä ja siitä tuli lukemaksi megaohmin luokkaa pahimmillaan. Näin oli muutamassa muussakin kohdassa levyllä. Rapsuttelin nastojenympäriltä levyä veitsenkärjellä ja sain “vuodon” loppumaan ja samalla ongelma hävisi.

  #88007
  mr_Styrox
  Jäsen

  mielenkiintoista, melkein voisin vannoa että rahinan alkuun ajalla ja lämmöllä voisi olla yhteys…kun eipä koputtelu/johtojen nostelutesti tuloksia tuottanut. hetken oli kauniin hiljaista nostelun ja varuuksi läpijuottelun jälkeen,  sitten vaimeasti alkoi voimistuva jo tutuksi tullut rahina… jonkin ajan kuluttua. eli etusputkivika olisi teoriassa eliminoitu.

  #88008
  mr_Styrox
  Jäsen

  annoin plexille pikku kännit kokeeksi sumuttamalla bilteman elektronikrenhööring sprayta boardille ja hankasin nastojen välit tops puikolla… ??? rauhoittui… vaikkakaan missään vaiheessa chassiksen ollessa ylösalaisin ja tuuletuksen alaisena tätä “vinyylirahinaa” en saanut kuulumaan. joistain kohdin vanupuikon pintaan kuitenkin tarttui tummaa… seuraillaan tilannetta

  #88009
  niko
  Jäsen

  Jos on sellainen olo ettei juotoksista tule luotettavia niin hyvä konsti on ruutata juoksutetta (Flux) juotoksiin.
  Sitten on enempi aikaa lämmittää juotosta jolloin siihen ei jää kylmäjuotosta.
  Tuo fluxi kyllä käryttää paljon joten ilmanvaihto on pare pitää kunnossa. Tupakki taitaa olla terveystuote tuon rinnalla 🙂

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.