Pieni päätevahvistin

  • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #69510
    F-Jag
    Osallistuja

    Lisätäänpä yksi projekti mahdollisesti toteutumattomien listalle 😉

    Puutöistä ja elektroniikasta kun on kiinnostunut ja aikaa on, tuli mieleen, että voisi tehdä joskus ihan oman tuotannon “design-radion”. Ja kun ollaan tällä foorumilla, niin putkia tietenkin pitäisi käyttää. Ei suinkaan radiovastaanottoon, vaan äänen kuuluville saamiseen. Ula-virittimen perään pieni vahvistinosa putkiradiotyyliin. Monolle riittänee puolikas 12AX*, yhden säätimen äänenväri sekä voimakkuus ja EL84 perään pääteputkeksi Tuplana, eli streona tuo onnistunee etusputken toisen puolikkaan käyttöön otolla kaksoispotikoilla tone/vol ja toinen pääteputki. Joku Hammondin 369EX tai vastaava antamaan virtaskaa, ja esim. Hammondin DSE päätteeseen. Stereoon niitä tarvitsisi tietysti kaksi. Luultavasti yksi etuaste riittäisi tööttäämään pääteputkea hyvinkin tulosignaalin ollessa “linjatasoinen”?

    Kommentit? HiFi-tasoa tuskin ihan tulee, mutta ei se sitä ole nykyradioissakaan. Kaiutin tietysti ratkaisee paljon, mutta tuollainen putkiradiotyylinen kokoäänialueen ratkaisu miellyttää jotenkin, eivätkä vaihevirheet sotke.

    #90237
    artosalo
    Jäsen

    12AX7 ja kaksi EL84:sta toimii takuulla. Niitähän putkiradioissa käytettiin pääasiassa.
    Kyllä tällaisesta SE-vahvistimesta saa huippusoundit, vaikkei aivan Hifi:ä säröjen osalta olisikaan.

    Itselläni on samankaltainen projekti harkinnassa.

    Radiomoduuliksi hankin jo ebaystä tällaisen, joka toimii todella hyvin: http://www.ebay.com/itm/DSP-PLL-Digital-Stereo-FM-Radio-Receiver-Module-87-108MHz-With-Serial-Control-/192033701908?hash=item2cb619c014

    Vahvistimeksi taidan laittaa 2×3 W  6F5P (=ECL85) SE-vahvistimen. Tein sellaisen piirilevyt jo pari vuotta sitten.

    43130.gif

    43131.gif

    #90238
    F-Jag
    Osallistuja

    Aivan, tuossa olisi siis sekä etunen että pääte samassa pillissä. Sama taitaa olla ECL82, mun vahvistimesta todennäköisesti tulisi tämän näköinen

    https://www.youtube.com/watch?v=ffu9LH6IoMM

    😀 Joo, tuo on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Kytkis olisi hieno saada. Jos haluat lähettää spostissa, niin ilmoittele. Mun vanha osoite ei ole enää toiminnassa. Millaisia muuntajia aiot käyttää?

    Tällainen olisi kanssa hieno, nuo EM80:t sovitettuna systeemiin. Mikä on se toinen näköviritysputki, josta tulee sellainen palkki, molemmista reunoista keskelle päin. Oli jossain mun ikiaikaisessa nauhakaiussa joskus, Echolette tai joku muu.

    https://www.youtube.com/watch?v=jXsG3eV-YhM

    #90239
    artosalo
    Jäsen

    ECL82 on hiukan tästä poikkeava putki. Mutta kumpikin triodi-pentodeja.
    Päätemuuntaksi sopii 5k impedanssinen. Edullinen on ainakin Indelin TGL5.

    http://www.tme.eu/fi/details/tgl5_001/muuntajat-kiinnityksen-kanssa/indel/tgl-5001/

    Skema tässä. Siinä on mukana reguloitu poweri.

    [img]http://kuva.termiitti.com/image/43158.GIF[/img]

    #90240
    F-Jag
    Osallistuja

    ECL82 on hiukan tästä poikkeava putki. Mutta kumpikin triodi-pentodeja.
    Päätemuuntaksi sopii 5k impedanssinen. Edullinen on ainakin Indelin TGL5.

    Kiva pikku kytkis joo. Mietintä tässä on ehkä kuitenkin kallistunut alkuperäiseen ideaan, eli 1 x kaksoistriodi ja 2 x EL84. Perinteinen alumiinichassis ja kytkentä parin juotoskorvariman varaan. Verkkomuuntajaksi menee varmaan monikin, mutta mukavat päätemuuntajat ovat hakusessa. Ajatuksena ollut Hammond 125DSE.

    #90241
    artosalo
    Jäsen

    Hammondin 125DSE on varmaan toimiva ratkaisu.
    Indelin hyvä puoli on se, että siinä on 2 kpl. ensiön väliulosottoja, joten sillä voi toteuttaa UL-kytkennän, jolla särö on selvästi pentodikytkentää alhaisempi.
    Indel on myöskin hinnaltaan alle puolet Hammondin hinnasta. 

    Yksi parempilaatuinen vaihtoehto on puolalaisen Ogonowskin LO-SE15-2/1:

    http://sklep.lampyelektronowe.pl/?683,lo-se15-2-1-transformator-glosnikowy-se

    #90242
    F-Jag
    Osallistuja

    Okei. Sopisiko tuo Indel sitten suoraan EL84:n pariksi?

    Sitten, suuresti tuosta UL-kytkennästä (saati sitten paljon muustakaan) ymmärtämättömänä – olisiko kyseinen kytkentä toteutettavissa myös EL84:llä, ja tuleeko kytkennästä pahasti mutkikkaampi? Tuossa lähettämässäsi kytkiksessä kaiketi muuntajan väliotolta yksi vastus putkelle vain? Mietin myös tuota tehopuolta. Ilmeisesti käyttöjännitteeksi pitäisi valita aika alhainen (mikä?), jotta ei päätemuuntajia käräytetä. Virtalähteeksi olin ajatellut yksinkertaisen putkiradiomaisen, dioditasuri, suotoon F&T:n 47+47uF, kenties vielä rimalle kolmas suoto.

    #90243
    artosalo
    Jäsen

    Tuo Indel sopii suoraan EL84:lle.
    Pentodikytkennässä pääteputken suojahila kytketään suoraan (pienen vastuksen kautta) käyttöjännitelinjaan.
    UL-kytkennässä muuntajan väliulosottoon ja triodikytkennässä yhteen anodin kanssa.
    Näin ollen suojahilalla vaikuttaa kaikissa tapauksissa käytännössä sama tasajännite, joten pääteputken bias pysyy kytkentätavasta riippumatta samana. Voit siis kokeilla eri kytkentätapoja ja kuunnella mikä tuntuu parhaalta.
    Vahvistimeen voi myös rakentaa kolmiasentoisella kytkimellä valittavan pentodi/UL/triodi-valinnan.

    #90244
    hujanen
    Osallistuja

    Moro

    Minkähän lainen kytkentä pitäisi olla naapurin 6N9C ja 6P6C putkilla. Sama ot kai käy kuin EL84:llekin?

    Jussi

    #90245
    artosalo
    Jäsen
    #90246
    F-Jag
    Osallistuja

    Mietin vielä tuota virtalähdettä, siihen sopivaa verkkomuuntajaa. Onko ehdotuksia? Hinta/laatu olennaiset.

    Muuntajan jälkeen olen ajatellut ihan perusdiodisillan, sitten sen jälkeen onkin epäselvempää. Pitäisikö siihen ensimmäiseksi siihen sitten saada suurimmat elkot? En ole noihin hifimpiin virtalähteisiin perehtynyt. Mitään regulaattoreita ym. tavaraa, vaan konkat ja kuristin ja vastukset saavat riittää.

    Äänenvärinsäädöt myös hakusessa. Salora Riviera-soinnista pidän, mutta ainakin 59:n kytkiksessä on käytetty jotain erikoispotikoita väliulosotoin, ja se ei tule kysymykseen. Lähinnä pääteastetta oleva säädin on ilmeisesti bassosäätö, ja se on ihan ok komponenteiltaan.

    #90247
    hujanen
    Osallistuja

    Moro

    isot konkat, kuristin ja vastukset on ihan ok, mutta ns viivasuoraa tasasähköä saadaan vain “retkuloimalla”.

    Jussi

    #90248
    artosalo
    Jäsen

    Tässä sopiva verkkomuuntaja: http://www.uraltone.com/elektroniikan-komponentit/muuntajat-ja-kuristimet/verkkomuuntajat/indel-verkkomuuntajat/indel-230-235v-6-3vct-hehku-verkkomuuntaja-putkivahvistimelle.html

    Kun käytät diodisiltaa tasasuuntauksessa, niin suotokonkat voivat olla 220 uF…470 uF kokoiset, jolloin hurinaa ei liikaa käyttöjännitteessä esiinny. Suotokonkkien väliin tulevalla (teho)vastuksella voi sitten asettaa käyttöjännitteen kohdalleen.

    Sävynsäädötkin vahvistimeen voi rakentaa, mutta ne kannattaa pitää erillään pääteputken takaisinkytkennästä.
    Katselen sopivan skeman kohta puoleen.

    #90249
    F-Jag
    Osallistuja

    Paluu takaisin taas tähän säikeeseen. En usko, että värisäätöön kannattaa paljon paukkuja laittaa. Sopiva konkka ja potikka vaimentamaan yläpäätä putkiradiotyyliin, jos yleensä tarvis (voi kokeilun jälkeen käyttää  kiinteitä komponenttiarvoja), ja bassoakin on helppo leikata, ihan jopa erotuskonkalla, jos liikaa jytisee. En tavoittele hifi-tasoa, mutta kohtuullisen puhdasta ääntä kuitenkin. En usko, että yhdellä triodiasteella ja EL84:llä saa kovin suttuista aikaan, jos kytkentä on vähänkin järjissään ja putket kunnollisia.

    #90250
    deville62
    Osallistuja

    Ihan vaan mielenkiinnosta kyselen, että pystyyko tuohon Salon ECL85 kytkikseen lisäämään yksinkertaisen tonesäädön yhdellä potikalla? Niin, että kun keskiasennosta kääntää toiseen suuntaan, niin bassot vaimenee ja toiseen suuntaan diskantit vaimenee.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.