pentodi/triodi-kytkin ja fx-loop

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet pentodi/triodi-kytkin ja fx-loop

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #69279
  flanagan
  Osallistuja

  moros,

  ac30/dc30 tyyppinen vahvari. laitoin siihen pentodi/triodi-kytkimen. pentodi puoli toimii hienosti, mutta triodi asennossa alkaa korkeataajuuksinen ulina. volume-potikat ei vaikuta ulinaan. onko tämä kytkentä kuinka herkkä häiriöille? motor boating:a ei havaittavissa pentodipuolella, mutta voisiko vaikuttaako se, jos ulostulomuuntajien piuhat on väärin päin?  muutama vuosi sitten tein samanlaisen kytkimen saman tyyppiseen vahvariin ja toimi heittämällä.. ???

  ootteko väsäiily minkälaisia efektiluuppeja?  luuppia pitäisi täydentää putkella. katselin Dumble:n(12ax7) ja Orangen Rockerverb:n(12at7) kytkentöjä ja varmaan jompaakumpaa siitä kokeilen. ellei täältä löydy parempia ehdotuksia..

  rockerverb:
  http://www.orangefieldguide.com/OFG_SCHEM/RV50C_sheet1.jpg
  dumble:
  http://jfdelory.free.fr/amplis/preamp_Dumble/dumble%20HRM%20%20schematic.jpg

  -f

  #89350
  panman
  Osallistuja

  motor boating:a ei havaittavissa pentodipuolella, mutta voisiko vaikuttaako se, jos ulostulomuuntajien piuhat on väärin päin?  

  Vaikuttas tosiaan siltä, että olis triodissa ulostulomuuntajan piuhat väärinpäin.
  Esa

  #89351
  artosalo
  Jäsen

  Lähtömuuntajan väärä napaisuus voi aiheuttaa värähtelyä vain, jos vahvistimessa on käytetty pitkää vastakytkentää.
  Kun se nyt toimii pentodiasennossa, niin napaisuus on siten oikein.
  Vai voiko olla mahdollista, että lisäämäsi pentodi/triodi-kytkin vaihtaa samalla muuntajan napaisuuden ?

  #89352
  flanagan
  Osallistuja

  kokeilin ulostulomuuntajan piuhojen vaihtoa. ulina vaihtui matalemmaksi pörinäksi, mutta ei siltikään lähde putputtamaan.  eli tässä kytkennässä saa piuhat olla kumminpäin vaan, koska vasta kytkentää ei ole? jännää kuitenkin kun värähtelyn taajuus muuttui, kun vaihtoi piuhat toise päin… ???

  tässä kytkis kuinka tein: http://www.igmusic.co.nz/graphics/DC30_PI&PowerAmp.pdf

  tarkoitatko napaisuudella sitä, että kytkimellä on mennyt triodipuolen piuhat ristiin? tarkistettava….

  -f

  ps. jotain positiivista, kun sai 6au6 tremolon pelaamaan ilman suurempaa tyhjäkäynti putputusta  🙂

  #89353
  artosalo
  Jäsen

  Napaisuudella ei ole, tai ei pitäisi olla mitään merkitystä, jos pitkää vastakytkentää ei ole.
  Nyt vahvistimessasi kuitenkin esiintyy jotakin asteiden välistä takaisinkytkentää, koska värähtelyä esiintyy.

  Pentodikytkennässä suojahilat saavat jännitteen powerin pisteestä B ja mutta triodikytkennässä ilmeisesti korkeamman jännitteen pisteestä A.
  Kyseessä voi olla lay-outtiin tai langoitukseen liittyvä juttu, mutta kannattaisi kokeilla powerin suodon lisäämistä eri pisteissä ja samalla koekuuntelemalla mahdollisia vaikutuksia.

  #89354
  flanagan
  Osallistuja

  tuossa virtalähteen kytkis: http://www.igmusic.co.nz/graphics/DC30_PowerSupply.pdf
  ja preamp varuulta: http://www.igmusic.co.nz/graphics/DC30_PI&PowerAmp.pdf

  himpun verran on suodatusta lisätty. 33uf konkkien tilalla on rinnnan 2 x 20uf. pitää tutkia layouttia, kytkentä toimi kuitenkin toisessa vahvarissa…

  #89355
  flanagan
  Osallistuja

  laitoin kytkimen toistaiseksi etuasteen puolelle, mutta….

  mites muuten tuo pentodi/triodi kytkimen vääntäminen “lennossa” vai standbyn kanssa?

  itsellä se käsitys, että pääteasteen puolella ei ole suotavaa vaihtaa asentoa vahvisdtin päällä, käy putkien päälle. eli standby päälle ja sitten vaihto. onkohan etuastessa sama? vai löytyykö asiaan toisenlainen näkökulma?

  -f

  #89356
  RG
  Osallistuja

  mites muuten tuo pentodi/triodi kytkimen vääntäminen “lennossa” vai standbyn kanssa?

  itsellä se käsitys, että pääteasteen puolella ei ole suotavaa vaihtaa asentoa vahvisdtin päällä, käy putkien päälle. eli standby päälle ja sitten vaihto. onkohan etuastessa sama? vai löytyykö asiaan toisenlainen näkökulma?

  Hei,

  Sanoisin, että anodijännite kannattaa aina sulkea sellaisen toimenpiteen ajaksi, joka äkillisesti vaikuttaa päätteen toimintapisteeseen. Ja vaikka läpilyönnin vaaraa ei olisi, eikä hetkellinen ylikuorma rikkoisi laitteesta mitään, pitää myös ajatella omaa tai yleisön kuuntelukokemusta. (Jos vaihtokytkennän aikana kuuluu niin voimakas pamahdus, että hetken aikaa tinnittää, on vaikea tehdä vertailevaa kuuntelua.)

  Ihanteellinen järjestelmä olisi automatiikka, joka ensin vaimentaa sisääntulosignaalin, sen jälkeen oikosulkee kaiutinlähdön, katkaisee anodijännitteen ja vasta sen jälkeen muuttaa triodi/pentodi/ultralineaari -moodia ja mahdollisesti biasointia sen mukaisesti ja vasta sen jälkeen palauttaa toiminnan käänteisessä järjestyksessä. Mutta, jos on pätevä koneenkäyttäjä, niin standby-kytkimellä se hoituu.

  Vertailun vuoksi muistelen, että aikoinaan elokuvateattereissa projektorin Xenon-lampun sytyttäminen aiheutti saliäänentoistoon voimakkaan pamauksen, mikä oli estettävissä sulkemalla pääteaste hetkeksi sytytyksen ajaksi. Myöhemmin teattereihin tuli juuri vastaava sekvenssiautomatiikka, joka huolehti samasta asiasta.

  t. /Robert

  #89357
  artosalo
  Jäsen

  Tuo pääteasteen kytkennänvaihto (pentodi/triodi) aiheuttaa varmasti melkoisen “humauksen”, koska putket käyvät kytkentähetkellä johtamattomassa tilassa ja palaavat taas johtaviksi. Sama koskee etupään asteitten kytkemisiä päälle ja pois.

  Sinänsä putkille ei ole vaarallista, vaikka suojahilajännite kytketään pois ja taas päälle, koska ilman suojahilajännitettä putki menee kauniisti sulkutilaan ja eikä mitään virtaa kulje.
  Mutta koskaan ei saa käydä niin, että suojahilajännite on päällä ja anodijännite katkaistaan.
  Silloin suojahilat “muuttuvat” anodeiksi ja niiden kautta kulkee suuri virta joka tuhoa putken nopeasti.

  Muutenkin on hyvä muistaa, että putket ovat sähköisesti hyvinkin kestäviä eikä niitä saa hetkessä rikki kuten käy helposti trankuille ja feteille, kun kytkennässä jokin menee vikaan.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.