PCL84 vahvistimet

Home Foorumit HI-FI tee-se-itse Hi-Fi-vahvistimet PCL84 vahvistimet

  • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 262)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #68054
    Sissi A3
    Jäsen

    PCL84 testivahvistinsarja etenee. Kotelo on nyt siinä vaiheessa, että edessä on shassiksen rei'ittäminen. Vahvistinsarja tähtää kokemuksen hakemiseen erilaisista piiriratkaisuista tulevaa 100 wattista varten. Tein vahvistinsarjasta sivuston, jossa selvitän testattavia asioita. Osoite on

    http://hovirinta.fi/audio/putkitekniikka/putket/P/PCL84/testisarja/PCL84_testisarja.htm

    Tämä on oikea hetki, ennen kuin shassiksen rei'ittäminen alkaa, ottaa mukaan vielä uusia testikohteita. Jos sinulla on ajatuksia mitä vielä pitäisi testata, otetaan ideat mielihyvin vastaan.

    Käytän testisarjassa PCL84 putkia, koska niitä on kertynyt varastoon. EL95 ja ECC81 olisivat ehkä parempia sarjaa varten mutta EL95:ttä on varastossa niukasti.

    #80817
    Hallen
    Jäsen

    Terve, kävin tutkailemassa sivujasi.
    Mielenkiintoiselta näyttää jälleen.
    Sinulla näytti tuossa SE triodi vahvistimessa olevan 470nF kytkentäkonkat toiselle asteelle.
    Millä periaatteella näitä valitset?
    Minulla on omassa 220nF ja ajattelin onko
    mahdollisesti jotain hyötyä jos noita suurentaa?

    #80818
    Sissi A3
    Jäsen

    Kondensaattorin koko riippuu kuormitusvastuksesta. Pidän 3 dB:n rajataajuutena asteissa noin 1 – 2 Hz. Tämä on paljon alle kuuloalueen. Kun nämä kumuloituvat peräkkäisissä asteissa, alkaa vaimennusta tulla myös kuuloalueelle. Kytkentäkaavioissa eivät kaikki komponentit ole vielä välttämättä kohdallaan. En kuitenkaan usko, että saat kuultavaa etua vaihtamalla kondensaattorit.

    Lisäsin sivuille myös puhtaan vastavaihe stereovahvistimen kytkentäkaavion.

    http://hovirinta.fi/audio/putkitekniikka/putket/P/PCL84/testisarja/PCL84_vastavaihe.htm

    Saanen testattua vahvistimet syksyn kuluessa. Raportoin tuloksista täällä.

    #80819
    Hallen
    Jäsen

    Kondensaattorin koko riippuu kuormitusvastuksesta. Pidän 3 dB:n rajataajuutena asteissa noin 1 – 2 Hz. Tämä on paljon alle kuuloalueen. Kun nämä kumuloituvat peräkkäisissä asteissa, alkaa vaimennusta tulla myös kuuloalueelle. Kytkentäkaavioissa eivät kaikki komponentit ole vielä välttämättä kohdallaan. En kuitenkaan usko, että saat kuultavaa etua vaihtamalla kondensaattorit.

    Tarkoitatko kuormitusvastuksella konkan jälkeen hilalta maahan olevaa vastusta?

    #80820
    Sissi A3
    Jäsen

    Juuri sitä, lisäksi täytyy huomioida syöttöimpedanssi (putken sisävastus rinnan anodivastuksen kanssa). Syöttöimpedanssi ja hilavastus lasketaan yhteen, jolloin saadaan yksinkertaisen RC-ylipäästosuodattimen resistanssi. -3 dB:n rajataajuus saadaan tämän jälkeen kaavasta f=1/(2*pi*R*C), jossa C on kytkentäkondensaattori ja R edellä kuvattu resistanssi.

    Tarkistin triodivahvistimen volume-balanssisäätöä edeltävän kondensaattorin arvon. Kuormaresistanssi on n. 21 kiloa balanssisäätö keskellä. Katodiseuraajan lähtöimpedanssi on alle kilon. 470n:n kondensaattori oli liian pieni (rajataajuus noin 16 Hz). Korjasin arvon 4,7 uF:n (rajataajuus n. 1,6 Hz). Sijoitin korjatun kaavion sivuille. Kiitos huomiosta.

    #80821
    Hallen
    Jäsen

    kiitos vastauksesta,kiva oppia aina uutta.

    #80822
    Sissi A3
    Jäsen

    Ensimmäinen PCL84 testisarjan vahvistimista käynnistyi, tai oikeastaan puolet siitä nimittäin vastavaihe-vuorovaihevahvistimen vastavaiheosa. Vahvistin korkattiin Epican kappaleella Cry for the moon.

    Vahvistin on stabiili, mutta sitä vaivaa melkoinen hurina. Vahvistin toimii seuraavan kytkentäkaavion mukaisena

    http://hovirinta.fi/audio/putkitekniikka/putket/P/PCL84/testisarja/vastavuoro/PCL84_vastavaihe_vuorovaihe.htm

    Vahvistin toimi kaavion mukaisella virtalähteellä, mutta siinä on ongelmia, jotka pitää vielä ratkaista. Kunhan saan oikean ajatuksen. Nyt anodivirtalähteet on otettu eri muuntajilta.

    Vahvistimen äänenlaatu on yllättävänkin hyvä siihen nähden, että putkia ei ole valikoitu ja vastuksien toleranssit ovat 5 % eivätkä muuntajat ole mitään HIFI-laatua. Kokeiluja on selvästi syytä jatkaa (ja saada hurina pois).

    edit
    Hurinan syy selvisi. Verkkomuuntajien häiriökenttä generoi ohjausmuuntajaan hurinajännitteen. Muuntajien välinen etäisyys on n. 12 cm. Nyt ovat hyvät neuvot tarpeen. Rakenne on seuraavanlainen

    http://hovirinta.fi/audio/putkitekniikka/putket/P/PCL84/testisarja/vastavuoro/PCL84_vastavuoro_kotelo.htm

    Ohjausmuuntaja on vasemmalla lähinnä etuosaa.

    #80823
    Sissi A3
    Jäsen

    Muutaman tunnin kuuntelusession jälkeen: FANTASTINEN VAHVISTIN

    #80824
    Nimetön
    Vieras

    Hurinan syy selvisi. Verkkomuuntajien häiriökenttä generoi ohjausmuuntajaan hurinajännitteen. Muuntajien välinen etäisyys on n. 12 cm. Nyt ovat hyvät neuvot tarpeen.

    Hyvästä neuvosta en osaa sanoa, mutta miten olisi semmoinen alumiininen “välilevy” muuntajien väliin? Mahtaisiko semmoinen auttaa tuohon häiriöön?

    #80825
    Sissi A3
    Jäsen

    Hyvästä neuvosta en osaa sanoa, mutta miten olisi semmoinen alumiininen “välilevy” muuntajien väliin? Mahtaisiko semmoinen auttaa tuohon häiriöön?

    Ei ollut vaikutusta. En ole varma vaikutusmekanismista. Vaikuttaako verkkomuuntajan häiriökenttä suoraan vai välittyykö se teräksisen shassiksen kautta. Verkkomuuntajan suuri häiriökenttä ja ohjausmuuntajan häiriöherkkyys pääsivät yllättämään.

    Olen tehnyt tämän vahvistimen kanssa sen verran virheitä, että en lähde hiomaan sitä häiriöttömäksi tässä muodossa. Mieletön layout toimi, mutta ohut teräspeltinen shassis osoittautui fataaliksi. Suunnittelen vahvistimet uusiksi ilman ohjausmuuntajia (tämä on kuitenkin vain yksi testisarjan vahvistin eikä näihin ole tarkoitus panna kovin paljon paukkuja). Vastavaihevahvistimen saundi osoittautui kuitenkin siksi hyväksi, että teen testisarjaan kuuluvan stereo vastavaihevahvistimen HIFI-komponenteista alumiinishassikselle. Vahvistin tulee valmistumaan viimeisenä testisarjassa ja viimeistellään pidempiaikaiseen testikäyttöön. Lasken tämän vahvistimen myös PCL86-putkille (2×10 W, PCL84 2×5 W). Tietääkö joku onko Lundahlin muuntajilla edustusta Suomessa

    http://www.lundahl.se/

    #80826
    Hallen
    Jäsen

    onko Lundahlin muuntajilla edustusta Suomessa
    http://www.lundahl.se/

    Moi,tuolta voi kysellä.
    http://www.noretron.fi/index.php?site_id=3&act_id=2&news_id=390

    #80827
    Cowboy Sam
    Jäsen

    En ole varma vaikutusmekanismista. Vaikuttaako verkkomuuntajan häiriökenttä suoraan vai välittyykö se teräksisen shassiksen kautta. Verkkomuuntajan suuri häiriökenttä ja ohjausmuuntajan häiriöherkkyys pääsivät yllättämään.

    Lasken tämän vahvistimen myös PCL86-putkille (2×10 W, PCL84 2×5 W). Tietääkö joku onko Lundahlin muuntajilla edustusta Suomessa

    Veikkaisin että verkkomuuntien häiriökenttä kytkeytyisi teräspeltisen chassiksen kautta ohjausmuuntajille, kuten itsekin asianlaidan arvelit olevan.

    Näyttäisi, että monesti varsinkin hifivahvistimissa verkkomuuntajien pakkojen levyt pyritään eristämään suorasta kontaktista vahvistimen chassikseen.
    Esimerkkejä maailmalta löytyy tukuittain, tässä yksi jossa näkyy kuinka verkkomuuntaja on läpiasennettuna chassiksessa, mutta pakkaa on nostettu siten etteivät levyt saa suoraa kontaktia laitteen runkoon: http://www.single-ended.com/images4/EL34Single-mini2.jpg

    EDIT: Esimerkissä ei tosin ole muita muuntajia läpiasennettuina chassiksesta, joten verkkomuuntajan mahdollinen laiterungon kautta kytkeytyvä magneettikenttä tuskin tuossa tapauksessa mitään ongelmaa aiheuttaisikaan, mutta kuvasta saanee kuitenkin käsityksen aiemmin kuvaamanilaisesta verkkomuuntajan asennustavasta.
    En nyt äkkiseltään keksinyt parempaa kuvaa tuota asiaa havainnollistamaan.

    Itselläni on useita pareja 6AQ5/EL90 putkia ja samaisia tuubeja on maailmalla saatavilla määrissä erittäin edullisesti, näyttääpä noita olevan tarjolla jopa Uraltonellakin…
    Olisi ihan mielenkiintoista saada valmiit laskelmat moisillekin putkille, jollei siitä ole liikaa vaivaa… Etupään putkena voisi olla vaikkapa tuo aiemminmainittu ECC81.

    Kuten Hallen jo tuossa mainitsikin, Lundahlia edustaa Suomessa Espoolainen Noretron Yhtiöt (Entinen Nores Oy).

    #80828
    Sissi A3
    Jäsen

    Nyt vahvistin on mietitty uusiksi

    http://hovirinta.fi/audio/putkitekniikka/putket/P/PCL84/testisarja/vastavuoro/PCL84_vastavaihe_vuorovaihe_2.htm

    Tällä kertaa vastavaihevahvistimen virtalähde on konservatiivinen, sillä en tutkinut loppuun asti yhdestä anodikäämistä toteutettua kahta anodijännitettä. Vaikutti aiheuttavan hurinaa vaikkakin vahvistin toimi silläkin. Vastavaihevahvistimen vastakytkentä piteni yhdellä asteella. Ohjausmuuntajalla vastakytkentä oli lyhyempi. Kahden muuntajan yli otetussa vastakytkennässä on riskejä, joita en myöskään tutkinut loppuun asti.Vahvistimen käynnistyessä esiintyi häiriöääni, jonka saattoivat aiheuttaa ohjausmuuntajan tasamagnetoituminen yhdessä vastakytkennän kanssa. Tämän jälkeen vahvistin toimi moitteettomasti hurinaa lukuunottamatta.

    Verkkomuuntajat on asennettu läpivientikumien varaan ja pakat on erotettu galvaanisesti rungosta. M4 mutteri meni tiiviisti läpivientikumin reikään. Ohjausmuuntajat on erotettu rungosta 3 mm:n muovilevyllä. Galvaanista erotusta ei ole.

    6AQ5/EL90 näytti varsin mielenkiintoiselta putkelta. Putkella on pieni hehkuteho, suuri anodihäviö ja pieni koko. Yksi syy miksi käytän mielelläni PCL84 putkia on niiden pieni koko. Esimerkiksi levysoitinvahvistimessa EL84:n kokoinen putki pilasi kokonaisvaikutelman. Lasketaan vahvistin putkille 6AQ5 ja ECC81. Käytettäessä ohjausmuuntajaa riittää yksi ECC81 ja putkivaiheenkäännössä tarvitaan kaksi ECC81:tä. Kestää hetken ennenkuin kaavio on valmis ja edellyttää sinulta kokeiluhenkeä.

    #80829
    Sissi A3
    Jäsen

    Nyt vahvistin on mietitty uusiksi

    http://hovirinta.fi/audio/putkitekniikka/putket/P/PCL84/testisarja/vastavuoro/PCL84_vastavaihe_vuorovaihe_2.htm

    Linkin putkella tehdyllä vaiheenkääntäjällä varustettu vastavaihevahvistin toimii nyt. Tämä vahvistin korkattiin Epican kappaleella The Phantom Agony. Hurina on poissa. Nyt vaivaa vahvistuksen puute. Etuasteessa olevan ECC83/12AX7 puoliskot on nyt kytketty rinnan. Puoliskot täytyy erottaa ja muodostaa yksi lisävahvistusaste. Sen jälkeen tämän vahvistimen herkkyys riittää. Muutoin vahvistin toimii moitteettomasti. Laatukin vaikuttaa hyvältä. Tällä hetkellä voin verrata vain Sonyn STR-232L vahvistimeen. Sen tämäkin vahvistin jättää toiseksi. Jäi kuitenkin mielikuvaksi, että ohjausmuuntajalla varustetun vahvistimen saundi olisi ollut parempi. Tätä vertailua en pysty nyt tekemään. Kokoan jossakin välissä ohjausmuuntajalla varustetun vahvistimen uudelleen HIFI-komponenteista.

    PCL84/ECL84 on hyvä audioputki. Se vastaa häviöteholtaan hyvin ECL80 mutta on muilta spesifikaatioiltaan sitä selvästi parempi. PCL84:n jyrkkyys on suuri 11 ma/v verrattuna ECL80:n n. 3,5 ma/v. Tämä tarkoittaa PCL84:lle pientä ohjausjännitteen ja sitä kautta esiasteiden vahvistuksen tarvetta. PCL84:n triodi on lähes identtinen ECC81:n kanssa.

    Edit
    Lisävahvistusaste on kytketty. Vahvistin toimii nyt niin kuin pitääkin. Tämän jälkeen siivotaan kytkennät ja tarkistetaan toimintapisteet. Vuorossa on vuorovaihekanava ja sen jälkeen kovaa testausta.

    #80830
    Sissi A3
    Jäsen

    Muutin vielä tulossa olevan ECC83:n EF86:een jotta sain lyhennettyä vahvistinta. Suunnittelufilosofiani on, että yksinkertainen on kaunista. Mitä yksinkertaisemmin jonkin tehtävän saa suoritettua sitä paremmin se yleensä toimii. Nyt vahvistin on lopullisessa muodossa. Tietysti sitä voisi yrittää vielä hioa. Esimerkiksi pääteputket toimivat AB-luokassa. Ehkä A-luokka antaisi paremman saundin jne. Vahvistin on nyt hurinaton ja kohinaton. Viimeisin kytkentäkaavio on osoitteessa

    http://hovirinta.fi/audio/putkitekniikka/putket/P/PCL84/testisarja/vastavuoro/PCL84_vastavaihe_vuorovaihe_3.htm

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 262)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.