Oudot konkat

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #69306
  albert
  Osallistuja

  Osaisiko joku kertoa mitä nuo punasella nuolella merkatut konkat tuossa kytkennässä tekee  ???

  Aika monta kertaa johtoja seurailin ja noin ne vaan näyttäs tehtaan jäljiltä olevan. Koko on osan ulkomuodosta päätellen luokkaa 0.0x uF. Kyseessä 60-l kitaravahvistin, pääte normaali pushpull, katodibiasoitu, B+ tulee EZ81:ltä, kuristinta ei ole.

  knkat.jpg

  #89472
  artosalo
  Jäsen

  Konkat on kytketty EL84:sten anodeilta käyttöjännitteeseen, eli signaalin näkökulmasta maihin, koska B+ linjahan on vaihtojännitteen suhteen maissa mm. 32 uF elkon kautta.

  Nuo konkat lienevät arvoltaan todennäköisesti vain joitakin satoja pikofaradeja ja suodattavat pois aivan ylimmät taajuudet.
  Piirtämäsi skeman mukaan päätemuuntajan toisiosta ei ole otettu takaisinkytkentää vahvistimen etupäähän.
  Jos näin on, niin noiden konkkien merkitys vahvistimen toimintaan on käytännössä olematon.
  Vastakytketyissä vahvistimissa näillä konkilla joskus parannetaan vahvistimen stabilisuutta,
  mutta silloinkin konkkien kanssa olisi jonkin kokoinen sarjavastus (500…2k).

  #89473
  albert
  Osallistuja

  Kiitos vastauksesta!

  Vastakytkentää ei luultavimmin ole, ainakaan en ole vielä löytänyt. Kytkennän ymmärtäminen, selkkominen ja piirtäminen käsin johdotetusta koneesta ei ole ihan helppoa.

  Konkat kuvassa, koko viittaa nanoluokkaan. Ja koneen muut pikoluokan konkat on putkikonkkia ja nanoluokan konkat on punasia ja muovisempia, mutta saman valmistajan eli Ducati – Italy. Täytynee mitata joskus, kunhan raskii nuo orkkis-juotoksistaan irrottaa.

  PS Taustalla näkyy myös 2 punaista Ducati-konkkaa, PI konkat, jotka aiheutti minulle paljon päänsärkyä. 2-3 kertaa niistä “vian” löysin ja tinasin “huonon kosketuksen” uudelleen ja kohta taas aiheutti häiriötä. Lopulta vaihdoin vanhat Wimat tilalle. Nyt ei pätki. Mutta edelleen mittarin mukaan ehjät konkat..

  knkat2.jpg

  #89474
  RG
  Osallistuja

  Salo: “lienevät arvoltaan todennäköisesti vain joitakin satoja pikofaradeja ja suodattavat pois aivan ylimmät taajuudet”

  Tämä kävi minullakin ensin mielessä, eli jos laitteella olisi muuten taipumusta itsevärähtelyyn tai omaisi kovan resonanssihuipun, tällä konkkaparilla varmistetaan, ettei se muutu äänigeneraattorikasi, jos kajaripiuha on pitkä tai vaikkapa radiolähettimeksi, jos kajari puuttuisi kokonaan.

  Mutta kun vähän laskeskelee, niin esim. 1nF arvo (suhteutettuna yksittäisen putken n. 4-5 kOhmin sisävastukseen) muodostaa kai juuri sopivan suodattimen, joka laskee vielä 10 kHz läpi ja -1 dB piste osuu sitten 20 kHz tienoille.

  Menee silti arvailun puolelle ja laitteen suunnittelijalta voi olla jo myöhäistä tiedustella asiaa.

  t. /Robert

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.