NOS-putket, lista

Home Foorumit Kaikki muut Yleinen NOS-putket, lista

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67775
  moonshine
  Jäsen

  Hei,

  Sain valikoida vanhan tv-huollon varaosaputkia varastooni joku aika sitten. En ottanut P-sarjan putkia joita oli suurin osa (tallessa nekin on..), mutta mukaan tarttui silti “ihan kivoja” pikkuruisia päätepillejä yksittäiskappaleina, pari kaksoistriodia, tasasuuntaaja ja sitten kaikkea sekalaista. Joillekin näistä “oudoista” löytyy varmaan käyttöä kitaravahvistimessa, olisi kiva kuulla tästä muiden mielipiteitä.

  EL84 Siemens  8)
  ECL86/6GW8 Trigon 8)
  EL95/6DL5 Trigon
  2xECL80 Siemens/Brimar
  ECL84 Philips (käytetty)

  Nämä ovat ilmeisesti kaikki ihan kelvollisia ja osaa jopa loistavasoundisiksi kehuttu. Trigon ja Brimar ovat täysin outoja merkkejä minulle, koteloissa lukee “Made in England”. Ilmeisesti kuitenkin laadukkaita pillejä? Näistähän saisi aika monta pikkuruista SE-päätettä tehtyä.

  7xEF80 Philips/Brimar/Telefunken

  Näitä on niin monta, että kiinnostaisi löytää jotakin käyttöä. Mu on pentodiksi alhainen (70), mutta en osaa päätellä sopivatko nämä muuten audiokäyttöön..

  ECC81 Brimar
  ECC82 Brimar
  EZ80 Brimar

  Näille löytyy epäilemättä käyttöä.

  EC92 Tungsram
  EF183 Brimar

  Näitä voisi ehkä myös hyödyntää jotenkin?

  4xEAA91 Miniwatt/Brimar
  2xEABC80 Philips/Telefunken
  EBF89 Telefunken
  ECC85 Siemens
  ECH81 Telefunken
  ECH84 Siemens
  EM80 Miniwatt

  Taidan jättää putkiradion varaosiksi, ECC85:sta lukuunottamatta näille ei taida olla muuta käyttöä (olen nähnyt vaiheenkääntäjän ECC85:lla). Vai onko?

  #78739
  Cowboy Sam
  Jäsen

  EF80 putket sopivat niin mittauslaitteiden kuin putkiradioidenkin varaosiksi (välitaajuusasteisiin) ja käytettäviksi myös audiovahvistimissa EF86 mallisten putkiloiden tilalla.

  ECC85 on putkiradioissa paljon käytetty ULA-viritinasteiden putki, mutta soveltuu erinomaisesti myös audiokäyttöön (6N1P on vastaava venäläinen).

  EAA91 kaksoisdiodeja on käytetty radiolaitteissa ilmaisimina, mittauslaitteissa vaihtojännitteisten mittasignaalien tasasuuntaamiseen (esim. putkivolttimittarit) ja aikoinaan yleisesti myös erilaisten vahvistinten bias-jännitteiden tasasuuntaukseen.

  EC92 on mm. radioiden ULA-viritinasteissa aikoinaan käytetty VHF-triodi, mutta soveltuu erinomaisesti myös audiokäyttöön vaikkapa vaiheenkääntäjäksi.

  #78740
  moonshine
  Jäsen

  ECC85 on putkiradioissa paljon käytetty ULA-viritinasteiden putki, mutta soveltuu erinomaisesti myös audiokäyttöön (6N1P on vastaava venäläinen).

  Tämä olikin hyvä tieto, itse en ollut tuota vastaavuutta huomannut. Kun olen koittanut pitää varastossa varaputkia vanhaan Philipsin putkiradioon (mökillä), niin nyt vapautui yksi NOS mahdolliseen muuhun käyttöön kun noita kerran vielä valmistetaankin. Kiitoksia muistakin neuvoista.

  #78741
  Tubeman
  Jäsen

  Brimar lukeutuu myös NOS-kategoriaan,se on perinteinen engelmannien putki,nimi tulee British Marconi nimestä.Trigon on jonkun merkkivalmistajan tekemä,mutta tilaajana jokin komponenttipuoti eli OEM-tuote siis kyseessä.

  #78742
  Cowboy Sam
  Jäsen

  Brimar on NOS brittimerkki ja useimmiten myös brittiputkia kuten Tubeman jo totesikin.
  Tosin Brimar merkille myös re-brändättiin aikoinaan mm. Mullardin ja eräiden saksalaistehtaiden putkiloita.

  Thorn-AEI (aikaisemmin amerikkalaisen ITT:n tytäryhtiö Standard Telephones & Cables) oli Brimar putkien pääasiallinen valmistaja ja merkin omistaja.

  ECH81, ECH84, EBF89, EABC80 ja ECL86, EL84, sekä EZ80, että EM80 ovat putkiradioiden perustavaraa ECC85 putkien lisäksi, mutta sen jo ehkä tiesitkin.  😉

  #78743
  moonshine
  Jäsen

  Brimar lukeutuu myös NOS-kategoriaan,se on perinteinen engelmannien putki,nimi tulee British Marconi nimestä.Trigon on jonkun merkkivalmistajan tekemä,mutta tilaajana jokin komponenttipuoti eli OEM-tuote siis kyseessä.

  Trigon siis on myös laatuputki, koska paketeissa lukee Made in England niin voisivat olla jopa samalta tehtaalta kuin Brimar tai Philips. Onko muuten Philips- ja Miniwatt-putkilla jotakin eroa? Esimerkiksi mun putkiradiossa on alkuperäiset Miniwatt-putket ja kyseessä on Philipsin laite. Tuo on niin hyväsoundinen sekä radion että kitaran osalta (särkijän läpi levysoitinliitäntään volat kaakossa), että luulisin ettei Miniwatteissa mitään vikaa ole mutta onko kenties eri tehdas/design/valmistusmaa kyseessä?

  #78744
  Jallu
  Jäsen

  Onko muuten Philips- ja Miniwatt-putkilla jotakin eroa?

  No ei pitäisi olla mitään isompaa eroa, koska miniwatt oli philipsin käyttämä markkinointinimi. Jos niistä jotain eroja löytyy, niin silloin täytyy kyse olla siitä että putken rakennetta on muutettu tuotannon aikana tai eri tuotantolaitoksissa putkia on tehty vähän eri tavalla toteutettuna.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.