Nettiboksin ukkossuojausta

Home Foorumit Kaikki muut Asian vierestä Nettiboksin ukkossuojausta

  • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #69020
    F-Jag
    Osallistuja

    Siis muutaman pamahtaneen nettiboksin takia ukkosvarjelusta kysymys. Tuhotarkastelu hajonneiden boksien piirilevyillä ollut, että mustaa on sekä sähkösyötön, että puhelinjohdon liitäntöjen lähellä. Kaikissa tapauksissa myös boksin virtalähde (9-12V pieni hakkuri, eli kännykkälaturin näköinen) on tuhoutunut.

    Ajatus sähkönsyötön puolella, joka myös kokeilussa, kun talviteloille menevästä skootterista otin akun irti. Akkua lataamassa on jostain ikiaikaisesta Mobira NMT-puhelimesta otettu muuntajallinen laturi (Mobirassa oli pieni 12V lyijyakku sisällä). Nettiboksi ottaa virran sitten akulta diodin kautta, joka pudottaa hiukan jännitettä. Kun nettiboksi on kiinni akussa, laturi pitää akun jännitteen noin 13,28 voltissa, ja boksi saa diodin kautta noin 12.45 volttia. Sulakkeita tietysti on tarkoitus käyttää vähän joka välissä tuossakin.

    Kysymys kuuluu, miten akun käy, kun sitä pidetään tuossa jännitteessä (13,3V) pidempään? Meneekö piloille? Kommenttia periaatteesta?

    Ajatuksia puhelinsyötön (ADSL) puolelle. Seinärasiasta piuha johonkin laatikkoon, jossa on ensin sopivat sulakkeet kummallekin puhelinkarvalle, ja niiden jälkeen olisi tuhdit vastasuuntiin kytketyt zenerit siis poikittain puhelinlinjassa sulakkeiden jälkeen. Ei vaan ole harmainta aavistusta ADSL-liitännässä (ei lankapuhelinta samassa) kulkevista virroista ja jännitteistä.

    Kysymys tästä kuuluu, miten mitoitan sulakkeet ja zenerit puhelinliitäntään. Onko parempia ehdotuksia suojaukseen tälle puolelle?

    #87679
    TOH
    Osallistuja

    Tuolla on aiheesta juttua ja kytkentä puhelinlinjan suojaukseen:

    http://koti.mbnet.fi/ijl/ylijanni.html

    Mahtaakohan sulakkeista olla paljonkaan apua niinkin nopean ilmiön torjumisessa kuin ukkosen aiheuttama jännitepiikki? Luulen, että ei.

    Myös kaupallisia suojia on olemassa vaikka millä mitalla.

    #87680
    F-Jag
    Osallistuja

    Foorumeilta poimittua:

    Code:
    Telewellin adsl laitteet tuntuu menevän jo siitä rikki, että iltauutisten sääennusteessa on pari salamaa…

      ;D

    Lueskelun perusteella ongelmana lienee käytännössä sähkö- ja puhelinpuolen välille kertyvä korkea potentiaaliero, joka sitten purkautuu tuollaisen ADSL-boksin kautta. Tähän samaan tulokseen olin jo päätynyt aiemmissa pähkäilyissäni. En aio kuitenkaan kytkeä verkkovirtaa puhelinyhtiön linjaan potentiaalin tasaamiseksi  ;D vaan tässä on todellakin paneuduttava muilla keinoin. Pitänee kaivaa esiin pari sytytystulppaa kipinäväleiksi, ja jostain tuollaisia muutaman kymmenen voltin purkausputkia ym sälää. Himphamppukaupoissa myytäviin parin kympin ihmelaitteisiin en menisi luottamaan, samoin halpis-UPS on kalliimpi kuin ADSL-boksi, ja kuulemma herkkä hajoamaan. Kunnon iso online-UPS on kallis peli. Pitänee myös kysellä puhelinyhtiöstä, onko heillä tarjota päteviä ratkaisuja. Puhelinjohto (2 parinen) taitaa tulla sisään suorana. Ennen sentään viimeiselle tolpalle talon nurkalle laitettiin se musta muovipönttö, jossa oli pari jalokaasupurkausputkea, ja kuparilanka maihin. Pitäneekin vaatia tuokin.

    #87681
    F-Jag
    Osallistuja

    Asian tiimoilta vielä.

    Puhelinyhtiön kaverin kanssa keskusteltiin tuosta puhelinlinjan ukkosongelmasta. Nykyään ei kuulemma laiteta talopäätettä siihen viimeiselle tolpalle ja purkausputkia sinne. Teettivät kuulemma ongelmia ja töitä ikääntyessään, nettiyhteyden suhteen nimenomaan. Suojaus on jätetty käyttäjän päässä siis käyttäjän harteille. Kokemuksesta suositteli APC:n pistorasiaan laitettavaa ukkossuojaa, jonka kautta kiertää myös puhelinlinja. Kertoi itse nähneensä jossain mökillä, salaman tulleen sisään niin voimalla, että ko. suojapurkki mennyt mekaanisestikin päreiksi, mutta purkin takana olleet laitteet säästyivät kaikki. Offline-upsia ei myöskään suositeltu, kuten itsekin arvelin. Ilmeisesti otan moisen härpäkkeen käyttöön. APC lupaa takuun, ja suojamaadoitettuun rasiaan kytkettynä korvaa myös, jos jokin purkin takana oleva laite ukkosesta hajoaa. Uskotaan siis ammattimiestä ainakin alkuun. APC:sta huolimatta nettiboksilla tulee nyt pysymään muuntajallinen virtalähde, ja kenties akkukin siinä välissä. Halpishakkurit saavat jäädä.

    #87682
    F-Jag
    Osallistuja

    Jatkan ukkossuojauksen tarinaa.

    Linjassa oli nyt sitten kaupallinen ukkossuojain, jossa oli pistokkeet sähkön lisäksi myös puhelinlinjalle, eli nettiboksille menevä puhelinpiuha kiersi suojaimen kautta. Ukkonen kun kävi tässä helteillä hiukan kurkistamassa, niin se puhelinlinjan suojaus meni heti vialle. Lähin salama oli noin kilometrin päässä oleva pilvisalama (3 sekuntia välähdyksestä jyrähdyksen alkuun). Ilmakaapelia on noin pari sataa metriä, joten aika helposti käry kävi. Nettiboksi tosin säästyi. Uusi ukkossuojalaite tuli takuulla.

    Innostuin kuitenkin vilkaisemaan härvelin sisälle, vaikka siinä olikin 3 vain kiinni päin kiertyvää ruuvia kuudesta. Noudatin valmistajan toivomusta  ;D , ja kiersin noita kolmea kiinni päin edelleen, kunnes niiden kannat läpäisivät laitekotelon yläosan muovin, jolloin saatoin avata kotelon. Puhelinjan suojaus ei ollut ihmeellinen. Molempien linjapiuhojen kanssa sarjassa 250 mA sulakkeet, ja niiden perästä sitten 14D511K varistorit maihin. Lisäksi yksi pienempi varistori linjassa poikittain. Molemmat piirilevylle juotetut lasiputkisulakkeet olivat palaneet, joka selitti, miksei signaali enää laitteen kautta kiertänyt.

    Koska uusikaan boksi ei tule kestämään puhelinpuoleltaan, tilasin jo osat itse rakennettavaan “etuseen”, jonne tulee kipinävälit, 1 megaohmin purkuvastukset, 20mm 320V järeät varistorit, 90 voltin purkausputket ja perään vielä 1500W 36V kaksisuuntaiset transienttisuojat. Eiköhän ala ylijännitteet pysyä aisoissa 🙂

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.