Mystisesti modattu Carlsbro 50 TOP, apua kaivataan
Home › Foorumit › Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse › Putkivahvistimet › Mystisesti modattu Carlsbro 50 TOP, apua kaivataan
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
12.5.2015, 22:07 #68637JarkkoJäsen
Moi!
Laittelin tulemaan Carlsbron 50 TOP-vahvarin, jota on joku joskus modaillut, ja jälki on kauniisti sanottuna hieman rujon näköistä. Myyjä muisteli, että tuossa oli tehty jotain EQ-säätimille ja asennettu master volume. Mulla ei vielä ole vahvistinta hyppysissä, mutta yritän sisuskuvan perusteella etukäteen vähän miettiä, mitä mä tuolle lähtisin tekemään.
Tässä ensinnä kuva sisuksista:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1809705/carlsbro/sisukset.jpgSitten alkuperäinen kytkis:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1809705/carlsbro/kytkis.jpgTähän olen yrittänyt tihrustamalla merkata osan modauksista (tonestackin sätöksistä en saanut mitään selvää):
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1809705/carlsbro/modit.jpgJa tässä Uraltonen sivuilta vielä kuva muokkaamattoman sisuksista:
http://uraltone.com/info/wp-content/uploads/2012/04/IMG_4694.jpgLienee selvää, että vähintään noi muutokset joutunee juottamaan irti, laittamaan kutistesukat päälle ja juottamaan vähän turvallisemmin kiinni. Kuvan perusteella olen tulkinnut, että tohon on laitettu master volume ennen phase inverteriä ja tonestackille on tehty jotain, mutta en ole varma, mitä. Nyt herää kuitenkin muutama kysymys:
1) Mikä funktio on noilla lisätyillä ja rinnakkain juotetuilla vastuksilla ja konkilla?
2) Onko master volume fiksusti toteutettu?
3) Miksi alkuperäinen 68K vastus, joka sijaitsee levyllä ennen impedanssikytkimelle kulkevaa johtoa, on korvattu ilmeisesti sarjaan kytketyillä 10K ja 22K vastuksilla?
4) Kannattaakohan tässä tapauksessa suojata nämä modaukset kunnolla ja jättää noin vai ruveta palauttamaan tota alkuperäiseen kytkentään ja miettiä sen jälkeen master volume kokonaan uusiksi?Iso kiitos, jos tähän jotain apua ja ajatuksia löytyy!
14.5.2015, 15:11 #85332RGOsallistujaHei!
“….yritän sisuskuvan perusteella etukäteen vähän miettiä, mitä mä tuolle lähtisin tekemään.
[…]Mikä funktio on noilla lisätyillä ja rinnakkain juotetuilla vastuksilla ja konkilla?”Aina kun tällaisia tulee eteen, niin yritän ensin selvittää, mistä syystä modaus on tehty ja löytyykö sille vastaava esikuva, esim. saman valmistajan myöhempi versio, johon laitetta on haluttu “päivittää” tai löytyykö toisen valmistajan laitteesta sellaisia piirteittä, joita on haluttu jäljitellä. Parhaiten asia selviäisi, jos entisiä omistajia pääsisi haastattelemaan, mutta toinen (huomattavasti työläämpi) lähestymistapa on koluta läpi muiden laitteiden kaavioita tai erilaisia modaustarinoita, joita on netti väärällään.
Jos asiaa lähestyy analyyttisesti, niin jokaista virtapiiriä tai lohkoa on tarkasteltava erikseen. Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että osa muutoksista vaikuttavat toisiinsa ja osa toimivat “itsenäisesti”.
Sen lisäksi, että on lisätty “master volume”, on näköjään kajottu ainakin kolmeen muuhun asiaan:
1. Vastakytkentä: Päätemuuntajan toisiopuolelta tuleva vastus 68k -> 32k (10+22) lisää vastakytkennän määrää, mikä puolestaan (kohtuuden rajoissa) tasoittaa taajuusvastetta, vähentää säröä sekä alentaa lähtöimpedanssia pienillä voimakkuuksilla.
Kannattaa pysähtyä hetken ja miettiä jokaisen modin kohdalla, mitä sillä on haettu. Pienempää voimakkuutta?, puhtaampaa ääntä?, tasaisempaa taajuusvastetta?
2. Pääteasteen bias: Virtalähteessä olevan yksittäisdiodin (BY238) ja siihen liittyvien osien (vastukset 4k7, 47k ja lyytti 47µ) tarkoitus on asettaa negatiivinen hilaetujännite pääteputkille. Jos 4k7 vastuksen rinnalle lisää toisen vastuksen, negatiivinen jännite kasvaa ja putkien lepovirta pienenee ja putki käy “viileämpänä”.
Onkohan siinä kokeiltu muita pääteputkityyppejä kuin EL34, vai onko biasointia muutettu toisesta syystä? (esim. haitallisen punahehkun välttäminen tai “ainoastaan” haettu eri soundia)
3. Etuasteputken V1b katodilohko: Lisätty katodivastuksen rinnalle toinen (lähes saman arvoinen) vastus, jolloin resistanssi puolittuu (teoriassa n. 450 Ohm +/- 20%) ja kaveriksi lyytti. Katodivastuksen pienentäminen nostaa asteen lepovirtaa (putki käy “kuumempana”. Kondensaattorin lisääminen puolestaan vähentää paikallista vastakytkentää, eli vahvistus kasvaa hieman. Kondensaattorin arvo tosin vaikuttaa siten, että liian pieni arvo rokottaa matalia taajuuksia.
Menee arvailuksi, eli onkohan tällä haettu saturaatiota kyseiselle asteelle, eli normaali volapotikka täysille, että saadaan V1b särölle ja sitten lisätty “master volume”, että saadaan äänenvoimakkuus pienemmäksi?
4. “Master volumen” lisäysi: Potikan kytkentä on kai periaatteessa ok, vaikka sen jälkeinen tasavirtatietä ei ole konkalla katkaistu. Todennäköisesti jotakin on ollut pielessä/mennyt pieleen, kun on lähdetty lisäämään/muuttamaan passiivikomponentteja. On saattanut lähteä värähtelemään tai ei olla oltu tyytyväisiä äänen väriin. Alkuperäisen volumepotikan jälkeinen vastus on ilmeisesti lisätty, jotta sen liu'un huono kontakti ei aiheuttaisi rahinaa. Syitä voi toki olla muitakin
5. Hilapiirien vastukset (V1b ja V2a): Hilan sarjavastus (grid stopper) on omiaan vähentämään esim. radiotaajuuksien pääsyä vahvistimeen. Yleensä tärkein grid stopper on etuasteen ensimmäisessä putkessa, eikä jälkimmäisessä. Alkuperäisessä kytkentäkaaviossa ei tällaisia ole, vaan ne on ilmeisesti lisätty kompensoimaan “master volumen” asennuksesta aiheutuvia ongelmia…
Summa summarum: On siis melko mahdotonta arvailla tarkalleen mitä vaikutuksia modauksella on haluttu saada aikaan.
On tietysti aina oma asiansa, mitä laitteen kulloinenkin omistaja tekee, mutta periaatteessahan modifioitua laitetta ei pitäisi myydä eteenpäin, jollei muutoksista tai niiden vaikutuksista ole antaa luotettavaa selontekoa.
Laitteen entisöinti/palauttaminen alkuperäisen mukaiseksi ei ainakaan liene väärin, mutta jos kerran toimii ja soi riittävän hyvin, niin ei tuo vahvistin kuvien perusteella niin pahalta näytä. On tullut eteen huomattavasti ronskimpia modauksia.
t. /Robert
14.5.2015, 16:10 #85333JarkkoJäsenTodella iso kiitos, tämä oli älyttömän avulias ja hyödyllinen vastaus! Joitakin näitä hommia pohdittiinkin jo eräällä ulkomaankielisellä foorumilla, mutta tämä selvensi entisestään.
1 & 3: Näin justiinsa. Lienee siis ollut tarkoitus pitää pääteastetta puhtaampana ja kaivaa täältä enemmän saturaatiota mastervolume-lisäyksen kanssa? Nyt kun vahvistimen sain käsiini, niin toinen noista rinnan kytketyistä V1b:n katodin vastuksista olikin 1,5kohm, eli kokonaisvastus on n. 530ohm. Toisaalla mietittiin, että onko tämä jo liian matala 12AX7:lle.
2. Tämäkin käy järkeen. Edellisellä omistajalla oli ollut EL34:t kiinni, mutta jostain osui silmään, että nämä käyvät nykyputkille oletuksena todella kuumana, joten kenties tässä on pyritty pidentämään pääteputkien ikää?
4. Tämä jäänee mysteeriksi alkuperäisen modaajan ollessa tuntematon. Katsotaan, miten toi käyttäytyy kitaran ja kaapin välissä!
5. Tämä vahvari taitaa luonnostaankin olla aika perso näille ongelmille, joten asiahan kuulostaa loogiselta.
Muita huomioita:
– Alkuperäinen 0.1uF konkka, joka on 4.7k vastuksen kanssa rinnan maissa, on ilmeisesti ensin korvattu ja sitten napsaistu kokonaan pois piiristä: https://dl.dropboxusercontent.com/u/1809705/bypassed_cap.jpg
– Virtalähteen 330 ohmin vastus näyttää ottaneen kuumuutta: https://dl.dropboxusercontent.com/u/1809705/burned_res.jpg
– Myyjä oli laittanut putkilaatikkoon mukaan pari varasulaketta, mikä ei enteile erityisen hyvää.
– Pääteputkien kannat eivät ole kunnolla kiinni, uusiksi menee.
– Potikat on sitä luokkaa, että ne menevät joka tapauksessa jossain vaiheessa uusiksi, joten eiköhän se ole sama palauttaa tämä osio siinä vaiheessa alkuperäiseksi.
Kaiken kaikkiaan eiköhän tuon kuitenkin uskalla pistää seinään ja katsoa mitä tapahtuu. Työn laatu on huomattavasti parempaa, kuin mitä alun perin kuvasta olisi voinut päätellä.
-
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.