MXR Noise Gate (tonepad.com) "sirisee"

Home Foorumit Kitaraefektien rakentelu ja muu tee-se-itse Kitaraefektit MXR Noise Gate (tonepad.com) "sirisee"

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 23)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67076
  delic
  Jäsen

  Väkästelin tonepad.com:ista löytyvien skemojen ja leiskojen pohjalta MXR Noise Gaten ja tuntuisi toimivan ihan mukavasti muuten, mutta kun signaali päästetään läpi, kuulostaisi siihen tulevan korkeita harmonisia (?) mukaan, ts. ääni ikäänkuin sirisee. Sirinän korkeus on riippuvainen sisääntulevasta signaalista. Vinkkejä/ajatuksia, mistä vikaa kannattaisi etsiä tai miten sen voisi korjata kaivataan 🙂

  Oparina 4558, FETttinä 2N5485 ja trankkuina 2N5088:t.

  #72356
  Tubeman
  Jäsen

  Käytätkö sitä paristolla vai verkkolaitteella?

  #72357
  delic
  Jäsen

  Verkkolaitteella. Ko. laite ei ole aiheuttanut mitään ongelmia tähän asti (käytössä viritysmittarissa, wahissa ja Full Drive 2:ssa), mutta kai senkin voisi periaatteessa käydä skoopittamassa ja katsoa, mitä sieltä ulos tulee. Tuntuu kyllä hassulta, että verkkolaitteen aiheuttama häiriö vaihtaisi taajuutta sisääntulon mukaan… Sirinä ilmenee myös silloin kun verkkolaitteessa tai signaaliketjussa ei ole muita laitteita.

  #72358
  Tubeman
  Jäsen

  Ilmeisesti tuossa kytkennässä on skema-tasolla jo jotain kummaa,kannattaa lukea muiden rakentajien vuodatukset TonePadin sivulta,näkyi olleen ongelmia muillakin.

  #72359
  delic
  Jäsen

  Tonepadin rakentajakokemuksista ei löytynyt ainakaan vastaavaa ongelmaa keltään. Nopsasti haettuna löysin internetin ihmemaasta toisenkin skeman (http://www.freeinfosociety.com/electronics/schemview.php?id=569), mutta ihan samanlainen näytti olevan lukuunottamatta Q3:n (tai T3:n riippuen skemasta) gaten paikkaa. Sen verran vähän on tullut puljailtua vielä mokomien vehkeiden kanssa, että pakko kysyä (ei se ole tyhmä, joka ei tiedä, se on tyhmä, joka ei kysy, vai miten se meni :-), että saattaisiko tuo jollain lailla vaikuttaa asiaan vaikka laite muuten tuntuisi toimivan ihan oikein?

  Tuossa tonepadin ohjeessa mainitaan, että alkuperäisessä on 2N5952-FET ja sitä käytettäessä osasijoittelukaaviossa se pitäisi kääntää 180 ympäri verrattuna 2N5485:een, mutta se lienee syystä, että ko. FETtien pinoutit ovat peilikuvat toisistaan, mites tuo gaten kytkentä sitten…

  #72360
  Tubeman
  Jäsen

  Nuo FETit on aika lailla samanlaiset,pin-out vai peilikuva,gaten suhteen tuskin tulee ongelmia.
  Kuinkahan vanha tuo kytkentä on alkuaan,koska siinä käytetään vanhaa 741 oparia jotka ehkä toimii tässä kytkennässä
  minimi vaatimusten rajoilla,tuo piiri kunnolla toimiakseen vaatii kahdennetun +/- 15 V ,ekan kerran mä olen näitä käpälöinyt 1975 ,
  ja taitaa olla teollisuus elektroniikan peräti toinen markkinoille tullut opari,eka oli 709 tyypiltään.

  741 on ikänsä puolesta jonkunverran kohiseva opari,kun vertaa nykyisiin.Eipä tuo silti vähennä sen käyttöarvoa ,taitaa loodastani löytyä metallikuorisia 741:siä 70-luvulta ,pitänee kokeilla niillä jotain ..

  #72361
  delic
  Jäsen

  Nyt alkaa oikeasti vähän ihmetyttää. Testasin ensin paristolla, josko verkkolaitteessa olisi vikaa. Ei vaikutusta. Olisinkohan rikkonut FETin juottaessa tai olisiko opari susi jo syntyessään? No, FET irti, kanta tilalle ja pakastarevitty FET ajoon. Ei vaikutusta. 4558 irti ja uusi tilalle. Ei vaikutusta. Mistä ihmeestä tuo voi oikein tulla…

  #72362
  Tubeman
  Jäsen

  Tuleepa mieleen ettei maadoitus ulotu inputista outputtiin,tai potikoiden kuoret ei ole mukana maa-linjassa?

  Saatkos muutaman kuvan (hyvälaatuisen. 😀 ) kokonaisuudesta ,komponenttipuolelta ,foliopuolelta ?

  Juotokset myös syyniin.

  #72363
  delic
  Jäsen

  Maalinja on ehjä, input-liittimen maakorva “keskipisteenä”, josta piuhat levylle, output-liittimeen ja potikan runkoon. Tinasiltoja on etsitty silmillä ja mittarilla. Nappaan parit kuvat iltasella ja pistän webin varrelle.

  #72364
  okabass
  Osallistuja

  Maalinja on ehjä, input-liittimen maakorva “keskipisteenä”, josta piuhat levylle, output-liittimeen ja potikan runkoon. Tinasiltoja on etsitty silmillä ja mittarilla. Nappaan parit kuvat iltasella ja pistän webin varrelle.

  MOI
  Sellainen on joskus auttanut, että on kaapinut kupariliuskojen välit jollain ruuvimeisselillä tai puukon kärjellä. Suurennuslasi tms. on hyvä apu: olen jo  vuosia käytttänyt Bilteman halpisvisiiriä.
  http://www.biltema.fi/osteri/data/Kuvat/19_712iso.jpg

  #72365
  delic
  Jäsen

  Sain viimein pistettyä pari kuvaa webin varrelle, ääninäytteitäkin voin tarjoilla heti kunhan uusi äänikortti saapuu, koneen oma ADC on “hieman” suhahtava. Kuvia: http://delic.iki.fi/gallery/v/efektit/mxr_noise_gate/
  Valittelemme suuresti piirilevyn kiiltelevyyttä salaman kanssa, mutta tuolla kameralla ei ilman salamaa saa oikein minkäänlaisia kuvia.

  Ängin kytköksen aluvalukoteloon häiriöäänien pienentämisen toivossa, ei auttanut. Päinvastoin, toiminta heikkeni. Nyt efektin läpipääsevän signaalin taso on merkitsevästi bypass-tilan signaalia vaimeampi. Ja sirinä on ja pysyy :-I

  #72366
  Tubeman
  Jäsen

  Potikan kuoreen maadoitus,vois jopa sirinät lähteä.

  #72367
  delic
  Jäsen

  Potikka on maissa kotelon kautta, pitäisikö vielä piuhakin lisätä? Raaputtelin tuossa joutessani puukonkärjellä juotosten välejäkin puhtaiksi, mutta eipä auttanut… Tuo useamman depan vaimennuskin hämää hieman.

  #72368
  Sissi A3
  Jäsen

  Jospa pistäisin lusikkani soppaan mukaan. Sinänsä mitään asiasta tietämättömänä muutama huomio.

  Laitteen sisääntulossa transistori T1 on emitteriseuraajana. Nillä on taipumus värähdellä. Joku 100 ohmin vastus kollektorilla rauhoittaa sen yleensä. Operaatiovahvistin 741 toimii paljon alle spesifioidun minimijännitteen, jolloin se ei luultavastikaan ole lineaarisella alueella ja voi tehdä mitä tahansa. Kohinakanavan ulostulossa olevien transistorien kytkentä ihmetyttää. Mielestäni sieltä ei pitäisi tulla mitään läpi (korkeintaan sirinää). Lähdössä oleva operaatiovahvistin on jänniteseuraaja ja jos se toimii edes osan aikaa epälineaarisella alueella, seurauksena on varmasti ylimääräisiä häiriöitä. Myöskään piirilevyn layout ei näytä kovin hyvältä. Maana on hyvin kapea folio ja käyttöjännitteen suodot näyttäisivät olevan huonosti suunnitellut.

  Taisi tulla aika pessimistinen vastaus

  #72369
  Nimetön
  Vieras

  Taisi tulla aika pessimistinen vastaus

  Nääh… Kitaraefektihän tuo on. Kaikki ne on jostain kohdin vinoon suunniteltuja. ;D

  Hmm… Itse lähtisin ensin mittaamaan jännitteet oparilta ja trankuilta. Se monesti paljastaa tinasillat tai huonot juotokset. Kuvien perusteella jotkut juotokset näyttivät vähän epäilyttäviltä (tai sitten se salama hämää). Eli tarkistelisin nekin huolella, ja tinaa vaikka uudelleen (tinaimunauhalla vahat pois, ja uutta tinaa tilalle).

  Mikäli homma ei ratkea, yksi vähän nöyryyttävä vaihtoehto on myöntää tappio ja purkaa koko homma… ja tehdä uusiksi. Tuo kun ei ole mikään valtaisa projekti, niin en itse näkisi mieltä käyttää vian etsintään enempää aikaa kun tuommoisen rakentamiseen kokonaan uudelleen menee. Tuossa kun ei taida edes mitään special osia olla, niin ei kustannuksetkaan paisu.

  Ja viimeisenä vielä, onhan virtalähde ja piuhat kunnossa? Sekä ulkoiset häiriötekijät suljettu pois? Esim. tietokoneen kuvaputkinäyttö?

  EDIT: Ainiin. 741 oparia on kyllä käytetty muissakin efekteissä ihan menestyksellä +9V jännitteellä. Mm. muutamissa säröpedaaleissa. Mutta tosiaan… kyseessähän on kitaralaitteet.

  Verkkolaitteella. Ko. laite ei ole aiheuttanut mitään ongelmia tähän asti (käytössä viritysmittarissa, wahissa ja Full Drive 2:ssa), mutta kai senkin voisi periaatteessa käydä skoopittamassa ja katsoa, mitä sieltä ulos tulee.

  Noista ei muuten mikään ole kovinkaan nirso tuolle verkkolaitteen laadulle.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 23)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.