Mikseri putkilla
Home › Foorumit › Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse › Putkivahvistimet › Mikseri putkilla
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
10.3.2013, 08:17 #69100artosaloJäsen
Olen ajatellut tehdä erillisen esivahvistimen testaustarkoituksiini.
Ajattelin kuitenkin korvata perinteisen tulovalintakytkimen mikserityyppisellä ratkaisulla, jolloin jokaisella kanavalla on oma volumesäätönsä. Samalla tuli ajatus toteuttaa tässä vahvistimessa muitakin tyypillisesti miksereissä käytettyjä ratkaisuja.Kertokaapa mitä ominaisuuksia lähinnä linjatasoilla toimivassa mikserissä tulisi olla.
– maksimi gaini
– tone säätö/säädöt
– kanavien lukumäärä
– ym. ym.10.3.2013, 10:17 #88059flanaganOsallistujatämä onkin mielenkiintoinen säie….
oisko minimi kanava määrä 8, jos aikoo rumpujakin nauhotella?
ominaisuuksia:
– phantom
– solo-nappi
– mute-nappi-f
10.3.2013, 12:35 #88060artosaloJäsenPhantom viittaa siihen, että mikseriä pitäisi voida käyttää suoraan myös mikrofonivahvistimena.
Tässä tapauksessa vahvistusta tarvitaan aika paljon enemmän kuin linjatason vahvistimessa.
Olenko oikeassa ?Solo-napista minulla ei ole käsitystäkään ?
11.3.2013, 10:53 #88061F-JagOsallistujaNs. studiopuolen jutut ovatkin sitten maailma, joka on vielä HiFi-miestenkin maailmaa valovuosia edellä 😉 Varsinaista kultakorvien maailmaa. Gearslutz-foorumi voi auttaa lähentymään. Alla olevassa linkissä ei ole mikseriä, mutta sieltä selviää, millaisin suunnitteluperiaattein ainakin ammattitasoista studiokelpoista kamaa tehdään, jopa Suomessa. Tekijä tuskin vaivautuu näille foorumeille. Nostan hattua aika korkealle kumminkin…
11.3.2013, 11:00 #88062Sissi A3JäsenItselläkin on ollut jo pidemmän aikaa mielessä esivahvistimen teko. Ratkaisu on erilainen verrattuna mikseriin. Nämä viimeaikaiset kokeilut kuulokevahvistimilla liittyvät juuri tähän esivahvistimeen, sillä olen ajatellut sijoittaa sellaisen sen yhteyteen. Jotakin ajatusta löytyy tuolta
http://www.hovirinta.fi/audio/putkitekniikka/putket/E/ECC88/vasta/ECC88_vasta.htm
Tosin saatan vaihtaa viimeaikaisten kokemusten perusteella putkityypiksi DL92 ECC88 asemesta (hurinat on ongelma triodeissa). Toinen tähän liittyvä laite on kytkentäboksi, jolla saan vaihdettua muutaman kaiutin- ja kuulokelähdön sekä ohjelmalähteen. Tämä sisältäisi myös keinokuorman kaiuttimille sekä kohinalähteen, jolla saisi tasattua eri vahvistimien lähtötehot. Kummankaan toteutusajankohdasta ei ole tietoa. Jään mielenkiinnolla odottamaan miten esivahvistimesi etenee ja millaisia ratkaisuja käytät. Kai se tulee putkilla?
11.3.2013, 14:00 #88063artosaloJäsenNs. studiopuolen jutut ovatkin sitten maailma, joka on vielä HiFi-miestenkin maailmaa valovuosia edellä 😉 Varsinaista kultakorvien maailmaa……..
Ai meinaat, että nämä kultakorvat suunnittelevat studiolaitteita korvakuulolla ?
Vai mitä tarkoitat ?13.3.2013, 09:07 #88064flanaganOsallistujaaattelin heti mikseriä, jota voisi käyttää orkesterin nauhoituksissa. kun mikitetään kamat jne… vai minkä tyyppinen laite oli itsellä mielessä?
solo-nappilla saa yhden raidan kuulumaan. eli muut kanavat menee mute:lle.
kiva, mutta ei välttämätön ominaisuus…panorointi ominaisuus jäi maitnitsematta…
-f
13.3.2013, 12:52 #88065F-JagOsallistujaAi meinaat, että nämä kultakorvat suunnittelevat studiolaitteita korvakuulolla ?
Vai mitä tarkoitat ?Toki hyvät mittausarvotkin merkitsevät, mutta kyllä audiomuuntajien soundit kuunnellaan tarkkaan ;), ja vintage-tavaralla on huikeat markkinat. Vanhasta originaalista LA2A-kompurasta esim. maksetaan tuhansia dollareita jne.
13.3.2013, 18:24 #88066artosaloJäsenTällaisten laitteiden suunnittelu perustuu huolelliseen speksaukseen. Laitteelta vaadittavat ominaisuudet määritellään ja se luo suunnittelulle puitteet. Kyllä näitä laitteita suunnittelevat ihmiset ovat ammattilaisia jotka tekevät työnsä aivan varmasti muilla metodeilla kuin kuuntelemalla. Kuuntelu voi olla osa suunnitteluprosessia, mutta sillä lähinnä varmistetaan tai paremminkin todetaan lopuksi tunnettu fakta, eli vahvistin jonka mittaustulokset ovat moitteettomat myös soi hyvin.
Uskoisin, että tuo soundeilla fiilistely on enemminkin näiden laitteiden käyttäjien heiniä.
14.3.2013, 09:34 #88067Sissi A3JäsenKuuntelu voi olla osa suunnitteluprosessia, mutta sillä lähinnä varmistetaan tai paremminkin todetaan lopuksi tunnettu fakta, eli vahvistin jonka mittaustulokset ovat moitteettomat myös soi hyvin.
Hyvät mittaustulokset eivät takaa hyvää saundia. Tästäkin on esimerkkejä. Sen sijaan hyvät mittaustulokset ovat edellytys hyvälle saundille ja kääntäen huonot mittaustulokset takaavat huonon saundin.
Noiden studiopuolen kultakorvien työnäytteiden taso on ollut viimeaikoina sitä luokkaa ettei ole mitään syytä olettaa heidän osaavan asiansa. En enää luota heidän ammattitaitoonsa.
23.3.2013, 05:21 #88068kmaudioJäsenUskaltaakohan äänialan ammattilaiset täällä paljoakaan kommentoida? 😉
23.3.2013, 07:29 #88069artosaloJäsenToivottavasti.
Kaikki kommentit ovat tervetulleita.24.3.2013, 17:50 #88070Sissi A3JäsenUskaltaakohan äänialan ammattilaiset täällä paljoakaan kommentoida? 😉
Viitataan selvästi kommentteihini äänitteiden laadusta. Tavoitteeni on suunnitella ja rakentaa elämää suurempi vahvistin ja mikäli olen ymmärtänyt oikein myös muusikoiden, soittajien, tavoiteena on elämää suurempi saundi ja osaaminen. Valitettavasti tämä osaaminen ei vain välity minulle asti. Välissä on joku tai joitakin, joiden tavoite on toinen (saada tyhmiltä rahat pois). Omalta kohdalta ratkaisu on yksinkertainen, jätän uudet äänitteet ostamatta mutta miksi muusikot hyväksyvät heidän osaamisensa tuhoamiseen.
Äänialan ammattilaisten kommentit ja osaaminen kiinnostavat kun tavoitteena on hyvä laatu.
ex äänialan ammattilainen
26.3.2013, 10:59 #88071F-JagOsallistujaViitataan selvästi kommentteihini äänitteiden laadusta.
En ole seurannut kommenttejasi niistä, mutta oletko kokeillut BIS-yhtiön ( http://www.bis.se ) äänitteitä . Ainakin ENNEN olivat tarkkoja klassisten äänitteidensä laadusta.
27.3.2013, 09:22 #88072kmaudioJäsenVoisin itsekin viitata ylipäätään nykyäänitteiden laadusta. Mielestäni vallitseva desibelikilpailu ei tee äänitteen laadulle oikeestaan aina hyvää. Moni hyvä miksaus turboahdetaan niin, että kokonaisuus kärsii. Enkä nyt todellakaan tuomitse tuota dynamiikkakikkailua, sillä moni musiikki tyylinsä mukaan vaatii tällaista rutistusta. Musiikin taltiointi ja miksaaminen on nykylaitteistolla halpaa. Tämä halpuus ja tarpeiston helppo saatavuus on osittain johtanut tilanteeseen, missä ammattitaitoa ja “hiljaista tietoa” sekä hyvää akustiikkaa ignoorataan enemmän. Ammattitaito ja hyvät fasiliteetit maksaa yhä.
Äänitykseen, miksaukseen ja masterointiin käytettäviä laitteita ei aina voi verrata hifilaitteisiin. Hifilaitteistolle huonona koettuja ominaisuuksia (esim. tietynlainen yläsävelsarja tai poikkeuksellinen vaste tai vaikkapa tietyn lainen transientin toistokyky yms.) -saatetaan käyttää tallenteentekotyössä työkaluina. -
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.