Mietteitä ja neuvoja tweed-tyylisestä vahvistinprojektista
Home › Foorumit › Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse › Putkivahvistimet › Mietteitä ja neuvoja tweed-tyylisestä vahvistinprojektista
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
15.10.2012, 19:15 #69027mmyOsallistuja
Olen suunnitellut jonkun 5E3-, 5F4 tai 5E7-tyylisen combon rakentelua. Tehokkaammat mallit ja 2×10″ kaiutinkombinaatio houkuttelisivat syystä, jota en tiedä. Kaipaisinkin arvoisien foorumilaisten kokemuksia ja ehdotuksia ko. projekteista (muuntajavalinnat, kaiutintyypit, 2×10″ vs 1×12″, hyvät ja huonot kokemukset…). Tavoitteena on saada hyvä, kevyt ja yksinkertainen vahvistin rautalangasta heavyyn.
Täydellistä tavoitellen
MMy16.10.2012, 04:38 #87697WesguJäsenJos tarkoituksena on tehdä “all around” vahvistin… ei vanhat tweed Fenkut ole ehkä paras valinta projektin pohjaksi. Niissä on kuitenkin ihan oma vibansa… etenkin 5E3:ssa. 5F6 tai twin olisi ehkä monipuolisin, jos vanhoja tweedejä ajattelee. Blackface ja Silverface ajan Fenkut on sitten jo huomattavasti monipuolisempia, mutta hieman hankalampia myös rakentaa. Ei kannata pois sulkea myöskään esim. JTM45 pohjaa. Hyvin rakennettuna niissä on loistavat cleanit ja vielä paremmat särösoundit. Joskin toimii headina paremmin. 2×10 vs. 1×12 on sitten ikuisuus kysymys. Kummassakin on puolensa. Viimeisin projekti oli iselläni princeton pohjainen combo… pienillä muutoksilla siitä sai aika monipuolisen vahvistimen.
18.10.2012, 19:39 #87698mmyOsallistujaJos tarkoituksena on tehdä “all around” vahvistin… ei vanhat tweed Fenkut ole ehkä paras valinta projektin pohjaksi. Niissä on kuitenkin ihan oma vibansa… etenkin 5E3:ssa. 5F6 tai twin olisi ehkä monipuolisin, jos vanhoja tweedejä ajattelee. Blackface ja Silverface ajan Fenkut on sitten jo huomattavasti monipuolisempia, mutta hieman hankalampia myös rakentaa. Ei kannata pois sulkea myöskään esim. JTM45 pohjaa. Hyvin rakennettuna niissä on loistavat cleanit ja vielä paremmat särösoundit. Joskin toimii headina paremmin. 2×10 vs. 1×12 on sitten ikuisuus kysymys. Kummassakin on puolensa. Viimeisin projekti oli iselläni princeton pohjainen combo… pienillä muutoksilla siitä sai aika monipuolisen vahvistimen.
Kiitos ajatuksista. Minullakin on käyttöpelinä nyt joku aika sitten kokoamani Princeton Reverb 12″ Blue Alnicolla. Mielettömän hienosoundinen ja sivistynyt peli, mutta jäin kaipaamaan myös kaverin väkisin ostaman 5E3:n alkuvoimaa. Nyt soittelen myös rautalankatyyppisessä porukassa, jossa ehkä pieni lisäteho ja monipuolisemmat sävynsäädöt eivät olisi pahitteeksi. Toisaalta liki 10 vuotta Super Reverbiä raahanneena en enää halua raskasta styrkkaria.
Otan säröt ja kaiut efekteistä (paitsi Princetonin kaiku ja tremolo ovat ylittämättömät), joten vahvistin voi olla yksinkertainen.Mietintäni kulminoituu seuraaviin asioihin:
– Onko 5E3 kovastikin parempisoundinen 5F6:een verrattuna? Silmiini ei ole osunut sellaista hehkutusta 5F6:n suhteen kuin 5E3:n.
– 2×10″ vs 1×12″ vs 1×15″ luonne-erot. Mielikuvani on, että 2×10″ olisi jotenkin napakampi.
– Entä sitten 2×10″ Bassman? Ehkä tarpeettoman paljon tehoa (= raskas ja pykälää kookkaampi).Pitää miettiä myös JTM45:ttä, sekin voisi olla mielenkiintoinen tuttavuus. Toisaalta taas 5E3 Lil' Texasilla oli mukava, laadukasta ääntä lähti kiitettävästi ja painoa oli alle 10 kg. Ongelmana oli vaan se, että kotona sitä ei tahtonut saada riittävän hiljaiselle enkä halunnut alkaa modaamaan sen vuoksi 5E3:n hyvää “huonoa” alkuperäiskytkentää.
t. M
19.10.2012, 08:20 #87699WesguJäsen5E3 on parhaimmillaan kun volume on about puolessa välissä. Silloin mukaan tulee mukavasti 6V6 putkien maukasta säröä. Soundi puhdistuu melko nätisti kitaran volumella, mutta ei siitä rautalanka soundia saa oikein tekemälläkään. Lisäksi 5E3:n tasurina toimiva 5Y3 putki kompressoi soundia aika lailla ja kuulaassa rautsikka soundissa tarvittu napakkuus ja dynamiikka jää pois. 5E3:n ollessa nk. One trick Pony se ei oikein allaround vehkeeksi sovellu. 5E3 erkoisena koneena jakaa mielipiteitä ja tämän vuoksi puhuttaa netissä…
Kannattaa huomioida myös se, että voit helposti rakentaa bassmanin, deluxe reverbin ym. vastaavia ja karsia niistä itsellesi turhat toiminnot pois. Esim. DR on aika mukava peruskone kun siitä poistaa normal puolen ja esim tremolon, jota itse en juurikaan käytä… kevenee ja pienenee kummasti soundin kuitenkaan kärsimättä!!
2×10 on soundiltaan (kärjistettynä) napakampi, dynaamisempi ja jotenkin isompi kuin 1×12 kaapin… mutta tämäkin vain silloin kun 2×10 kaappi on suunniteltu ja mitoitettu oikein. 1×12 kaappi on se yleisin, eikä turhaan (itsekkin sitä yleisimmin käytän)… kaiutin valikoima 12″ kaiuttimissa on HUOMATTAVASTI suurempi kuin 10″ kaiuttimissa! Jos perus 10″ kaiuttimista ei löydy mieleistä, niin se on sitten siinä… 12″:ssa riittää valikoimaa vaikka loppu iäksi. 1×15 kaapeista ei oikein ole kokemusta…. joten en siitä mitään lausu.
Kuvailemaasi käyttöön tekisin esim. tuon DR johdannaisen 1×12 Combon….
19.10.2012, 16:31 #87700harrykJäsenOlen suunnitellut jonkun 5E3-, 5F4 tai 5E7-tyylisen combon rakentelua. Tehokkaammat mallit ja 2×10″ kaiutinkombinaatio houkuttelisivat syystä, jota en tiedä. Kaipaisinkin arvoisien foorumilaisten kokemuksia ja ehdotuksia ko. projekteista (muuntajavalinnat, kaiutintyypit, 2×10″ vs 1×12″, hyvät ja huonot kokemukset…). Tavoitteena on saada hyvä, kevyt ja yksinkertainen vahvistin rautalangasta heavyyn.
Täydellistä tavoitellen
MMyTaidat hakea kuuta taivaalta jos haluat saada nuo mainitsemasi saundit samasta vahvarista ilman monikanavakytkentää. Olen itse suunnitellut ja toteuttanut tällaisen vahvistimen, joka on aito 3-kanavainen Bluetone Crossroad. Siitä löytyy lähes kaikki nuo saundit mitä luettelit. 5E3:n kytkis on sen verran erikoinen, ettei sitä saundia saa aidosti monikanavavehkeistä suoraan millään. Tämä johtuu mm. niistä seikoista joita Vesgu sivusi omassa kommentissaan. Jos haluat isomman saundin kompaktissa koossa, suosittelen 2×10″ kaiutinratkaisua. Vaihtoehdot sillä puolella ovat niukemmat kuin 12″ elementeissä, mutta itse olen saanut hyviä tuloksia sekä clean-, että säröpuolella mm. Weberin 10″ Alnicoilla, Celestionin 10″ Goldeilla ja Taydenin 10″ Smooth Alnicoilla. Jälkimmäisten huono puoli on korkea hinta ja Weberillä taas saatavuus. Ne pitää tilata suoraan jenkeistä jos haluaa saada ne kohtuulliseen hintaan.
19.10.2012, 18:13 #87701mmyOsallistujaTaidat hakea kuuta taivaalta jos haluat saada nuo mainitsemasi saundit samasta vahvarista ilman monikanavakytkentää. Olen itse suunnitellut ja toteuttanut tällaisen vahvistimen, joka on aito 3-kanavainen Bluetone Crossroad. Siitä löytyy lähes kaikki nuo saundit mitä luettelit. 5E3:n kytkis on sen verran erikoinen, ettei sitä saundia saa aidosti monikanavavehkeistä suoraan millään. Tämä johtuu mm. niistä seikoista joita Vesgu sivusi omassa kommentissaan. Jos haluat isomman saundin kompaktissa koossa, suosittelen 2×10″ kaiutinratkaisua. Vaihtoehdot sillä puolella ovat niukemmat kuin 12″ elementeissä, mutta itse olen saanut hyviä tuloksia sekä clean-, että säröpuolella mm. Weberin 10″ Alnicoilla, Celestionin 10″ Goldeilla ja Taydenin 10″ Smooth Alnicoilla. Jälkimmäisten huono puoli on korkea hinta ja Weberillä taas saatavuus. Ne pitää tilata suoraan jenkeistä jos haluaa saada ne kohtuulliseen hintaan.
Kiitos hyvistä näkökohdista. Mitään Graalin maljaa en ole hakemassa, hyväsoundinen perusvahvistin on ok. Efektit tulevat noin aarin kokoisesta pedaalilaudasta. Nykyinen Princeton lienee aika lähellä Deluxe Reverbiä, varsinkin kun Princetonissani on 12″ elementti. En myöskään pyri imitoimaan orjallisesti kunkin tyylilajin soundeja vaan haluan hakea omaa persoonallista vivahdetta niihin kaikkiin. Onpa Niilokin pannut lusikkansa rautalankasoppaan oikeinkin persoonallisesti: http://www.youtube.com/watch?v=DNp2T0Dq-P8 .
Jotenkin Tweed-linjan tyyli houkuttaa tällä kertaa, ehkä pitäisikin tehdä Bassman-johdannainen nuppimallisena…
21.10.2012, 18:48 #87702SammyEJäsenKiero idea: AC15 5E3:n koteloon? Ainakin omalla kokemuksellani suosittelisin yleisvahvistimeksi ensimmäisenä Voxia: kaikkea on kokeiltu humpasta heviin eikä sellaista tyyliä ole vielä löytynyt mikä ei toimisi. Vaikka eihän tuolla loppujen lopuksi ole muuta eroa Fendereihin kuin pääteputket…
22.10.2012, 06:09 #87703JiiPeeJäsenSoundi on kiinni soittajasta. Se täydentyy sillä “fiiliksellä”, minkä vahvarista saa. Ja siihen fiilikseen vaikuttaa vahvarin näkö ja haju. Tweedit on roots/blues osastoa – voxit rautalankaa.
Edellisen kirjoitukseen “VOXin allround – hyvyydestä” en yhdy. Itsellä on mm. VOX, blues junnu ja tweedejä. Mieluiten käytän rautalankaan VOXia ja melkein kaikkiin muihin juttuihin Tweedejä (delta blues / champ). Mutta nimenomaan blues junnu käy kaikkeen, joskaan fiilispisteet ei nouse samalle tasolle.
Musta vahvarissa olennainen asia on nimenomaan se look, eikä soundi. Musiikin kuuntelussa sillä ei ole merkitystä, mutta keikalla / treeneissä tilanne on “audiovisuaalinen” = “vahvari kuullostaa siltä, miltä se näyttää”. Voxinkin “soundin säädettävyys” on melko surkea, mutta putkinauhakaiun inputtia rukkaamalla saa paaaaaaljon aikaiseksi.
En tiedä, menikö jo offroadiksi, mutta tee ihmeessä tweed-vahvari. 5E3 on varmaan hyvä lähtökohta ja omatekemää saat helposti aina muuteltua toivomaasi suuntaan.
22.10.2012, 08:15 #87704toyopetJäsen5E3 on parhaimmillaan kun volume on about puolessa välissä. Silloin mukaan tulee mukavasti 6V6 putkien maukasta säröä. Soundi puhdistuu melko nätisti kitaran volumella, mutta ei siitä rautalanka soundia saa oikein tekemälläkään. Lisäksi 5E3:n tasurina toimiva 5Y3 putki kompressoi soundia aika lailla ja kuulaassa rautsikka soundissa tarvittu napakkuus ja dynamiikka jää pois. 5E3:n ollessa nk. One trick Pony se ei oikein allaround vehkeeksi sovellu. 5E3 erkoisena koneena jakaa mielipiteitä ja tämän vuoksi puhuttaa netissä…
Nyt kuulostaa siltä, että tämä pitäisi päästä testaamaan. 😀
Mistäs löytyisi tähän hätään 5E3…
Mitä taas kaiuttimiin tulee, niin 2×10″ vs 12″, mielestäni 10″ reagoi herkemmin, on juurikin sellainen napakampi tuntuma ja ainakin omassa käytössä olleet elementit kaikki tuottavat sellaisen taajuusalueen, että se kuulostaa kovemmalta kuin vaikkapa 2×12″, ainakin alkuun. Soundi on selkeä.
12″ elementillä mukaan tulee pyöreyttä ja täyteläisyyttä.
En sanoisi, kumpiko on parempi vaan ne on vähän tilanteesta riippuen. -
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.