Mastervolalle ohituskonkat

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Mastervolalle ohituskonkat

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67123
  Niskanen
  Jäsen

  Monessa vahvistimessa on etuasteen volapotikan sisään menevän ja ulos lähtevän signaalin nastojen välille laitettu esim 100 pF konkka kompensoimaan korkeiden äänten hävikkiä silloin, kun vola on käännetty hiljaiselle asetukselle. Eikös tuota samaa menetelmää voi soveltaa vaiheenkääntäjän jälkeiseen mastervolumeen? Tein yhden koneen tuossa vaiheenkääntäjän jälkeisellä masterilla (kaksoispotikka) ja se leikkaa sen verran ronskisti diskanttia, että tilannetta voisi mahdollisuuksien mukaan yrittää hieman korjata.

  #72814
  tvahala
  Osallistuja

  Onko siinä pentodit päätteessä? Niiillä on niin alhainen miller-kapasitanssi, ettei tuon potikan pitäisi vaikuttaa äänitaajuuksilla. Eihän tuolta potikalta lähde suojatut johdot, niissä voi olla sen verran kapasitanssia että käy noin. Vastakytkentä on myös joskus tehnyt tuolla rakenteella outoja temppuja.

  #72815
  Niskanen
  Jäsen

  EL84:set on päätteessä. Mutta huomasinpas nyt ajatella yhtä seikkaa. Idean tuohon Mastervolaa keksin O'Connorin kirjasta. Siinä oli laitettu  potikan lähtevän signaalin nastan perään 0.1uF konkka, joka estää negatiivista hilajännitettä pääsemästä suoraan maihin. No, tämäpä kone onkin katodibiasoitu, eli hilat ovat kuitenkin maissa 220 kOhmin vastuksien kautta, eikä näin ollen pitäisi siis haitata yhtään vaikka tuo konkat olisi jättänyt pois siitä välistä? Eli piilisiköhän syy nyt kuitenkin noissa ylimääräisissä komponenteissa. Lisäksi olen kyllä käyttänyt suojattua piuhaakin, mutta niiden kapasitanssi lienee merkityksetön tässä ylimääräisten konkkien rinnalla.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.