Marshallin kytkentä, hehkuvastus?

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Marshallin kytkentä, hehkuvastus?

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 20)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67741
  JiiPee
  Jäsen

  Jou!
  Kyseessä JMP 50W lead nuppi vuodelta 1976 (eli malli 1987?). Skemoja on netti tulvillaan, mutta en ole löytänyt niistä komponenttia, joka on (palanut) vastus (?) printillä. Printillä komponentin alla lukee 10 (=10 ohmia?). Ko komponentti ei ole kytkennässä muuten mukana, kuin että muuntajalta tulee ja maihin menee. Mistä on kysymys? Hehkujännitteen väliulosoton “hurinanpoistovastus”… vai mikä? Skemoista ei löydy, mutta printillä vaan on…?

  #78498
  Nimetön
  Vieras

  Onko komponentti niin pahasti palanut, että siitä ei erota onko se vastus vai sulake? Toisinaan muuntajan center tapiin laitellaan vastuksia kun pyritään eroon laitteen sisäisten maapotentiaalien aiheuttamista häiriöistä. Silloin vastuksen resistanssi on yleensä pieni. Toinen tapa olisi vaan etsiä center tap-piuhalle parempi liitospaikka layoutissa..

  #78499
  JiiPee
  Jäsen

  Kyllä kaikki (ulkomuoto, vaikka palanutkin ja printin merkintä) viittaa vastukseen. Ihmettelen vaan sen funktiota, kun skemastakaan löydy. Eikö marshallin tuntijoita löydy?

  #78500
  Nimetön
  Vieras

  Näissä vanhoissa vekottimissa on se paha puoli, että tuommoinen nippeli on voitu lisätä sinne marshalliin jossain taka-ypäjän tv-huollossa vuonna 1981 eikä kukaan siten enää nyt muista miksi niin on tehty.

  Tuo tietenkin sillä varauksella, että vahvistin ei ole ollut koko elinikäänsä sinun omistuksessa.

  Mutta toisaalta noissa marshalleissa on paljon poikkeavuuksia, ja ihan tehdasperäisinäkin. Kuka niissäkään kärryillä pysyy.

  #78501
  JiiPee
  Jäsen

  No laitehan ei oo edes mun, vaan kaverilta korjattavana, joten tokikin kaikki on mahdollista. Olen silti varma, että tuollaisena se on tehtaalta lähtenyt. Piuhat menee printistä “kahdesti läpi” ja komponentti on tosiaan piirilevyllekin maalattu kuten muutkin ja alle maalattu tuo 10. muissa esim 100k tai 10k jne.

  Mutta kun ei sitä mistään marsun skemoista löydy, niin liekö muissa vehkeissä tuollaista ratkaisua; muuntajan (ilmeisesti) hehkuväliulosotosta 10 ohmia maihin?

  Btw, puukotelon sisällä näyttäisi olevan isohko Jim Marshallin nimikirjoitus lyijärillä vetäistynä. Onko “normaalia”, vai jonkun vitsi? Chassiksen labelissa lukee käsin kirjoitettuna LEAD 50W FINLAND…???  Ja vuosimalli siis 1976 (vai 78?).

  #78502
  Nimetön
  Vieras

  Mikä vika vahvarissa on?

  Jos Hehkujen center tap on irti maista, pitäisi laitteen toimia ihan tavallisesti lukuunottamatta lisääntyneitä häirijöitä. Jos hehkujen centertapissä oleva 10 ohmin vastus käryää, jompikumpi hehkujohdoista on oikosulussa laitteen runkoon.

  Jos ja jos.. Nyt voin vaan arvella että kyseessä oikeasti on hehkujännitteen ulostulot muuntajasta ja niiden center tap. Center tap on yleensä kytketty suoraan maihin. Joskus suoraan maihin kytkeminen ei kuitenkaan poista hehkun aiheuttamaa häirijötä. Silloin yhtenä vaihtoehtona on muuttaa koko hehkun potentiaalia maihin. Tästä yhtenä esimerkkinä on laittaa vaikkapa 10 ohmin vastus Hehkun center tapin ja maan väliin.

  Ota ihmeessä aparaatista kuva.

  #78503
  JiiPee
  Jäsen

  Joo… kuvan vois ottaa ihan silläkin, että printtikuvia ei netistäkään löydy.. ai mikä vika? No, niin kuin kaveri asian ilmaisi, että “se ei toimi…”

  Aikani sitä ihan silmällä zuumailin ja panin merkille, että toinen speakerliitin on rikki, ohmivalinta -palikka puuttuu, tämä “mystinen” vastus on ihan karrella ja poikki, toisen pääteputken kannalla on “savu riehunut”, toisen pääteputken kannalla on maadoitus poikki.

  Nää nyt toistasex on kondattu. Täytyy illalla koeponnistaa speakerin kanssa. Pelkään, että pääteputki saattaa olla kypsä, mutta sithän sen näkee (tai kuulee (tai nimenomaan ei kuule)). Kaikki sulakkeet oli kyl ok.

  #78504
  ceesami
  Jäsen

  Tuo komponentin paikka näkyy kyllä olevan monessakin kuvassa näkyvissä, mutta mitään komponenttia en ole ikinä nähnyt ladottuna. Samoin näkyy paikka 10A sulakkeelle, jota en myöskään ole ikinä nähnyt…

  http://www.marstran.com/76%207309H.htm

  #78505
  JiiPee
  Jäsen

  ^
  Heiii , hyvä linkki onko lisää kuvia? Toi kuva rajaantuu juuri niin, ettei kyseinen osa (tai sen tyhjä paikka) näy. Eli se on heti heaterin sulakkeen alla. Muuten on ihan saman olonen piirilevy.

  Muoks) Ei kun en vaan tajunnu skrollata.. just tämä, mut vastus oli paikallaan. Ja nyt on uus (vähän enempi tehoa kestävä). 

  Muoks)  Ja nythän mä vasta hokasin, että se muuntaja mistä mä puhuin, on siinä printin vieressä ja sitähän noissa kuvissa ei ole. Eli ei mikään “hehkuvastus” vaan 220 -110 muuntaja / potentiaalierovastus tjms?

  Suuri kiitos tästä!! 🙂 😉 😀 ;D

  #78506
  ceesami
  Jäsen

  Heiii , hyvä linkki onko lisää kuvia? Toi kuva rajaantuu juuri niin, ettei kyseinen osa (tai sen tyhjä paikka) näy. Eli se on heti heaterin sulakkeen alla. Muuten on ihan saman olonen piirilevy.

  Juu onhan tuolla muutama:
  http://www.marstran.com/Marshall%20Pictorial%20Page.htm
  Etusivun kautta löytyy vähän muutakin tietoa:
  http://www.marstran.com/
  🙂

  #78507
  JiiPee
  Jäsen

  Noh, kerran vielä tästä aiheesta…

  En eilen viimeksi kirjoittaessani enää nähnyt laitteen sisälle, oli vain muistikuva, mutta ei siellä siis mitään ylimääräistä muuntajaa ollutkaan. Se vaan se iso muuntaja tuli siitä chassiksesta läpi printin viereen toisin kuin linkin kuvissa…
  Joka tapauksessa se 10 ohmin vastus siellä oli ollut ja nyt on uusi stydimpi. Illalla testasin ja laite pelittää nätisti. Jotta sen pituinen se. Kiitokset kaikille!

  #78508
  Nimetön
  Vieras

  Löysitkö vastuksen palamiselle syyn??

  “aina vaan pumppaan renkaaseen lisää ilmaa kun huomaan että se on taas tyhjä”

  #78509
  JiiPee
  Jäsen

  Niin… toiselta pääteputkelta oli maa poikki ja toisen kannalla kosolti nokea. Kaiutinliitin oli viallinen ja speaker -valintakytkin tiessään. Ehkä joku näistä?

  #78510
  JiiPee
  Jäsen

  Joopa joo… onkelmat jatkuvat…

  Po. marsu pelitti testissä ihan nätisti. Sitten tuli keikka. Oli tunnin päällä, minkä jälkeen sillä soitettiinkin tunti. Tauolla laite oli yhä päällä (eli n. pari tuntia yhtäjaksoisesti), sitten tuli haju. Pistävä katku, jota ei ehkä otettu ihan tosissaan, kun laite oli seissyt käyttämättömänäkin kymmenisen vuotta. Mutta sitten tuli jo savuakin ja 2A T sulake meni. Eli verkkomuuntaja kiehui. Mitään muuta ei ole palanut… olisko hyviä vinkkejä..?

  #78511
  Nimetön
  Vieras

  muistaakseni siinä oli joku ongelma hehkujen kanssa kun viimeksi oli vikaa.. Centervastuksen käryämiselle ei mielestäni löytynyt kunnon selitystä. mittasitko / tarkistitko, oliko hehkupiirissä mahdollisuutta oikosulkuun? Muuntajan saa kivasti kiehumaan ylikuormittamalla esim 6.3v ulostuloa..

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 20)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.