Leslien moottorit

Home Foorumit Kaikki muut Yleinen Leslien moottorit

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67742
  okabass
  Osallistuja

  MOI

  Sattuuko joku tietämään, mistä saisi ko. moottorit? Hain jonkun aikaa netistä, mutta ei ainakaan vielä oikein hyvää vaihtoehtoa tullut vastaan. Käytetyt, toimivat moottorit toki kelpaavat myös. Onko kellään nurkissa noita murkuloita? Kiitos.

  #78517
  Jallu
  Jäsen

  Siis hiljaisella käyntiäänellä pyörivä induktiomoottori? Sellaisia olivat ainakin kelanauhureiden ja levysoittimen moottorit aikanaan.
  Minulla on vähän sellainen tunne, että tavallisista pöytä- ja lattiatuulettimista ja tuuletinvalaisimista löytyy sellainen, usein vielä useampinopeuksinen. En ole avannut yhtään tuuletinta, mutta niin äänettömästi ne pyörivät että induktiomoottori sieltä varmaan löytyy.
  Olipa hyvä kun otit puheeksi, itse olen pähkäillyt samaa asiaa mutta eipä ole tuulettimet tulleet aikaisemmin mieleen.
  Taitaa olla kriittinen massa nyt täyttynyt meikäläisenkin  leslie-projektinkin suhteen, joten voin aloittaa senkin sitten kun aika antaa myöten.

  #78518
  leka
  Jäsen

  Leslieen saa ebaysta osia vaikka millä mitoin.
  Pistä ebayhyn haku leslie motor ja hämmästy. 🙂
  Tuolta löytyy muuten esimerkiksi Hammond B3 vahvistinosiakin aika halvalla…
  Voihan noita toki jostain suomestakin saada jollain voi olla jossain nurkassa.

  EDIT: Perskeles taitavat olla 110V vehkeitä enimmäkseen tuolla…
  EDIT2: Belgiassa joku friikki myy osia:
  http://cgi.ebay.com/HAMMOND-B3-LESLIE-RESTORATIONS-JUKE-BOX-AMPLIFIER_W0QQitemZ300269623871QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?_trksid=p3286.m20.l1116

  #78519
  Tubeman
  Jäsen

  Ne moottorit lienevät tyyppiä asynkronimoottori,niissä on etuna esim hiiliharjaiseen ettei se aiheuta kipinähäiriöitä signaalitielle.

  #78520
  Jallu
  Jäsen

  Ne moottorit lienevät tyyppiä asynkronimoottori

  Tuo kuulostaa tutulta, varmaan ne sitten on asynkronimoottoreita. Ei tässä enää vanhana muista mitä on tullut poikasena luettua. Sen muistan että melkein äänetön käynti niissä oli, eihän niitä muuten olisi levysoittimissa käyttääkkään. Off-topiccia, mutta tulipa mieleen kuriositeettina,  että omistin joskus sellaisen grundig-kelanauhurin jonka moottori toimi myös verkkomuuntajana. Neljä käämiä siinä oli moottorin rungossa, ensiö, hehkukäämi ja anodijännitekäämi, ja neljäs jonka käyttötarkoitusta en muista. Saattaa vielä olla tallessakin se moottori jossain.

  #78521
  Tubeman
  Jäsen

  Ainoa rasite näissä asynkronimoottoreissa on niiden pronssilaakerit,vanhemmiten ne hyydyttää koko roskan.
  Katselin himassa liesituuletinta joka täydellä teholla jo nostaa isonkin pahvilaatikon ulospuhallus aukoltaan,on kunnon oikosulkukone
  jossa ohjataan nopeutta idioottivarmalla kytkinmekanismilla,siinä oli isoonkin lepattimeen moottori.

  Leslien rakentajien kannattaa käydä kodinkonehuoltoliikkeissä ihmettemässä mitä heillä on varaosina tyrkyllä.Löytyy nääs hihnapyöriäkin..  😉

  #78522
  Jallu
  Jäsen

  Ainoa rasite näissä asynkronimoottoreissa on niiden pronssilaakerit,vanhemmiten ne hyydyttää koko roskan.

  Joo.. liukulaakerit kannattaa tietysti huoltaa aika ajoin. HHS2000 -spray vaikuttaa aika hyältä aineelta, olen voidellut esim. autojen lämmityslaitten puhaltimen laakereita hyvällä menestyksellä. Tasan neljä vuotta sitten suihkautin ainetta siskolikan auton jumittavaan puhaltimeen, eikä se ole sen koommin vieläkään alkanut oireilla. Tuntuu imeytyvän hyvin laakerimetalliin ja ilmeisesti voitelee myös. Kannattaa kokeilla jos moottori on hankala purkaa tai laakeriholkkeja on hankala saada.

  #78523
  Tubeman
  Jäsen

  Kuullostaa tuo HHS2000 tutulta,aerosolivaseliini joka tunkeumakyky on hyvä.Yksi voiteluainetyyppi jonka nimeä en nyt muista on samantyyppinen kuin HHS2000,mutta siinä on grafiittia.Tosin tämä sottaa enemmän..

  Nämä ko. laakerit on yleensä olleet prässättyjä niin ettei niitä saa vaihdettua,ja koko motti menee uusiksi.

  #78524
  maza
  Osallistuja

  Oletko korjaamassa vanhaa Lepaa vai rakentamassa uutta?

  Putkilepoissa on myös Eurooppa-malleissa käytännössä kaikissa 117V moottorit. Käyttöjännite otetaan säästömuuntajatyyliin verkkomuuntajan ensiön väliulosotosta. 760 ym. trankkukoneissa sitte 234V koneita.

  Jos tekisin tyhjästä, laittaisin ehdottomasti DC-moottorit helpomman säädettävyyden takia.

  Anyway, mulla on niitä moottoreita jokunen. Mailaa maza@maza.fi, niin katotaan, kykenenkö jeesaamaan.

  Vielä lisäjuttuja. Noi orggismoottorit on tosi helppoja huoltaa. Meikäläisenkin Leslie 22H:ssa vuodelta 1958 pyörii edelleen orggismoottorit. Toimii kuin junan vessa. Siinä nyt on alunperin vain seis ja nopea -nopeudet, ja hidas nopeus saadaan aikaiseksi jälkiasentamani konversiokitin avulla (Caribbean Controls). Musta tuntuu, että käyttäisin tällaista kikkaa myös uudempien Lepojen kanssa – vähemmän hajoamisherkkää mekaniikkaa. Se nopeudenvaihtosysteemi noissa nimittäin lähes aina on se, jossa säätämistä on, jos jossain ylipäätään.

  Ja tässä huolto-ohjetta räjäytyskuvineen: http://hammondb3organ.net/leslie.php

  #78525
  okabass
  Osallistuja

  MOi

  Kiitos paljon tiedoista. Kyseessä olisi lepa, josta puutuu moottorit. En ole itse edes nähnyt konetta: kaveri soitti ja haluaisi saada siitä toimivan pelin. Ei ole tosin nyt pariin viikkoon soitellut. Otan yhteyttä maililla kun/jos asia etenee täältä päin.

  Joskus vuonna 2000 muutin trankkupuulepan putkikoneeksi (tein 45 W vahvarin sekä releillä ohjaussysteemin). Muistelen, että puhdistin myös moottorit.

  #78526
  Murgo
  Jäsen

  Yksi mikä tulee heti mieleen tuosta moottorin kuvasta on muuten pesukoneen tyhjennyspumpun moottori. Niissä(kään) ei vain ole kuin yhdet käämit, joten nopeudensäätö on tehtävä jollain muulla konstilla. Sikäli ne pöytä/liesi jne. tuulettimet lienevät helpompi vaihtoehto. Taajuusmuuttaja olisi yksi mahdollisuus, häiriösuojauksen vain olisi oltava kunnossa.

  Tietysti jos haluaa oikein tehokkaan moottorin, niin pesukoneen (perinteisessä oikosulku-) päämoottorissahan on yleensä kaksi nopeutta, pesu ja linkous. Siinä pyörii jo vähän isommatkin torvet. Voisi muuten olla villi viritys rakentaa koko kaappi pyöriväksi  ;D

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.