Kuumaliima ja putkivahvistin

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Kuumaliima ja putkivahvistin

  • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #67547
    Nimetön
    Vieras

    Tervehdys.

    Kaikkea sitä näkee kun tarpeeksi vahvistimia availee. Asiakas valitti ettei saa laneyn LC15 vahvistimesta (http://www.thomann.de/fi/laney_lc15110.htm) yhtä etuasteputkea irti, joten kone päätyi minun käsiin. No, minäkään en saanut sitä putkea pois ihan noin vain. Enkä myöskään uskaltanut käyttää voimaa mitenkään määrättömästi, koska putkenkannat on tietenkin kiinni piirilevyssä. Alkoi siinä jo ihan tosissaan rassata että mikä stna siellä on, kun ei lamppu irtoa. Joten ei muutakuin konehuone auki ja ihmettelemään missä vika.

    Tyrmistys oli melkoinen, kun syy selvisi. Koko piirilevy (jossa siis myös putkenkannat kiinni) on valettu kuumaliimaan. Käytännössä jokainen osa on liimattu kiinni levyyn. Kyseisessä vahvistimessa putket on alaspäin, joten lämpö niistä nousee suoraan piirilevylle… Ja tietäähän sen, se hemmetin liimahan siinä sulaa ja päätyy paikkoihin joihin se ei kuulu. Se liima on nyt valunut siitä piirilevyltä chassiksen “pohjalle” isoiksi paakuiksi, ja päätynyt siis myös putken kantoihin ja mm. pääteputkien pidikkeisiin ja ihan jokapaikkaan.

    Toimintasuunnitelmani oli tässä vaiheessa lämmittää liimaa kuuma-ilmapuhaltimella tai jollain vastaavalla tavalla (vanhalla juotoskolvilla tms.) mutta hylkäsin ajatuksen, koska kantojen ympärillä olevat komponentit (mm. isohkoja elkoja ja levyn toisella puolen pintaliitos-osia. Ainiin, unohdin mainita, tuossa on toki kaksipuolinen piirilevy, jossa on toisellapuolen pintaliitos-osia, ja toisella läpivietyjä.) saattaisivat moisesta kärsiä, koska kuumuutta olisi vaikea kohdistaa riittävän tarkasti. En myöskään uskonut että itse putken kanta kestäisi kovin suuria lämmityksiä. Entä sitten vahvistimen pitäminen päällä? Ei onnistu, koska kantaansa jumiutunut putki on murtunut pinnien juuresta, ilmeisesti (ei minun) repimisen seurauksena. Huoh…

    Mutta jos olet jaksanut lukea tähän asti, se on kannattanut. Sillä nyt tulee paras osuus.

    Päätin sitten toimia niin, että puran koko koneen ihan alkutekijöihinsä ja “manuaalisesti” poistan ne liimat vaikka ikä ja terveys menisi (tämä siis ylimääräisenä työnä “samaan rahaan”. Alunperin puhe oli vain simppelistä putkienvaihdosta). Tuumasta toimeen ja ruuveja auki. Arvatkaas tulos? Piirilevyä ei saa kokonaan pois chassiksesta, mikäli putkia ei irroita ensin. Eli mikään ulkoinen lämmitys (paitsi ehkä joku uuni) ei tule tavoittamaan sitä kirottua liimaa ja putkenkantaa. Luovutin. Kone kasaan ja no can do. Tehköön tuntiveloituksena joku joka viitsii. ;D

    Laney ansaitsee “vuoden paskin idea” palkinnon kategoriassa “kuumaliimalla vahvistin kasaan”.

    #76930
    harryk
    Jäsen

    ;)Bändimme toinen kitaristi toi varavahvarinsa eli Peavey Classic 30 combon minulle kun se kuulemma on alkanut temppuilla. Kaveri soittaa pääosin Bluetone Dusty Roadilla mutta on ostanut tämän pelin joskus ennen Bluetone aikaa. Koneelle pitäisi tehdä jotain, mutta se on maannut jo kuukauden kämppäni lattialla odottamassa inspiraatiota jota ei varmaan koskaan tule, sillä modasin aikanaan toisen kaverin vastaavan pelin vaihtamalla kaikki signaalitien konkat hänen pyynnöstään parempiin (Malloryt tai Orange dropsit muistaakseni). Koko peli meinasi hajota piirilevyineen käsiin sillä piirilevyt joita on muistaakseni kolme, ovat täysin rimpulaosastoa ja jollain helkutin hyppylangoilla yhteydessä toisiinsa. Sain koneen nippa nappa takaisin ehjänä koteloonsa. Jos nyt joku Laney on kehittänyt vielä surkeamman tavan rakentaa putkivahvistin, uskon, että käsitehdyille kunnon putkipeleille löytyy aina vaan lisää ja lisää kysyntää. t. Harry Bluetone 

    #76931
    Tubeman
    Jäsen

    Ikävä kyllä tuota komponenttien liimailuun käytettyä “heppijuustoa” käytetään suht paljon hakkurivirtalähteissä,ja tärinälle altistuvissa laitteissa.Tökötti estää monesti mittaamisen kun sitä on valutettu joka paikkaan,ja mikä pahinta puolijohde laitteissa,se estää jäähdytyksen joka lyhentää komponenttien ikää.

    #76932
    okabass
    Osallistuja

    MOI

    Joopa. Tuosta nykylaitteiden rimpularakenteesta tuli joskus ajatus, että minkälaisen slaagin tai naurukohtauksen saisi joku entinen Telefunkenin tai Siemens & Halsken insinööri, jos hänet siirrettäisiin aikakoneella  1950-luvulta tutustumaan tuollaisiin Laney,Pivli tyyppisiin putkilaitekonstruktioihin. ;D

    #76933
    Dingleberry
    Jäsen

    Classic 30 ansaitisisi kyllä myös mitalin aiheesta: “Kuinka aiheuttaa vahvistinkorjaajalle korkeaa verenpainetta, sietämätöntä stressiä ja ennenaikaista hiustenlähtöä”.
    Näin kerran yhden koneen joka oli käynyt niin kuumana, että piirilevy jolla putket on kiinni oli lämmön ansiosta vääntyillyt ja se h****tin ohut kuparointi oli katkeillut useasta kohtaa, sieltä sun täältä ja ihan mistä sattuu.
    Piip


    hyppylanka


    piip


    hyppylanka jne…

    Onhan tuo jo ollut jo jonkun aikaa selvää, ettei näitä tällaisia vahvistimia ole tehty korjattaviksi.
    Nyt alkaa vaan vahvasti jo näyttää siltä, että iso osa näistä vahvistimista on jo suunnittelu/rakennusvaiheessa kustu ihan totaalisesti.
    Muistelisin, että Classic 30:n manuaalissa suositellaan, ettei laitetta pidetä päällä yhtäjaksoisesti kahta tuntia pidempään.
    Ikävä huomata, että tämä kertakäyttökulttuuri on leviämässä tällekin alalle, aloista jaloimmalle.

    -T

    #76934
    ceesami
    Jäsen

    Heh, joo. Classic 30 on kyllä todellakin “klassikko”… 😉

    Meillä töissä käytetään hapotonta silikonia osien liimaukseen. Pitää osat paikoillaan, mutta sen saa tarvittaessa poiskin.

    #76935
    Nimetön
    Vieras

    Ikävä huomata, että tämä kertakäyttökulttuuri on leviämässä tällekin alalle, aloista jaloimmalle.

    Älä muuta sano. Classic kolmekymppisten kanssa on tullut itsekin tapeltua muutamaan otteeseen. Hermoja se vaatii. Yhteen yksilöön vaihdoin kaikki putkien kannat, kun olivat niin löystyneet ettei kontaktia putken pinneihin enää tullut. Silläkään koneella ei ikää montaa vuotta ollut. Nuo Harryn mainitsemat piirilevyjä yhdistävät hyppylangat kestävät tasan kaksi taivutusta, sitten alkavat katkeilla. Arvaatte miten tämä on minulle selvinnyt… Kantapäät tulee kipeäksi pelkästä muistamisesta.  

    *delete bad memory files*

    Mutta tuo c30 on jo oma lukunsa: kolme kertaa repputtanut tukesin pistokokeen, viimeisellä kerralla pari vuotta myyntikiellossa hengenvaarallisen verkkomuuntajan takia (maahantuojan tiedote: http://www.tg-music.com/images/classic.jpg)… Ensimmäisestä myyntikiellosta luikertelivat vaihtamalla mallinimen (c30 -> c30/112) ja maahantuojakin peaveyllä vaihtui silloin. Huhheijaa.

    #76936
    Niskanen
    Jäsen

    Hirveetä skeidaa ne työntää tehtailta.

    Mullahan oli tässä joku aika sitten ties kuinka monetta kertaa parin vuoden sisään aktiivisessa keikkakäytössä ollut Ampeg V4-B Reissue. Pari pääteputkea oli siinä sipannut, ei tullut edes hehkuun väriä startin jälkeen. Hommapa ei ollutkaan putken vaihdolla selvä sillä uusiinkaan putkiin ei tullut valoa. Ei kun mittailemaan ja mittaustulokset olivat jokseenkin erikoiset. Hehkujännite tuli kyllä pimentyneen puoliskon putkille, mutta se oli ihan hivenen alempi kuin toimivassa puoliskossa. Hirviössähän on pari päällekkäistä piirilevyä, joten pienen mietintätuokion jälkeen päättelin vian olevan alemman ja päälemmän levyn välisessä riviliittimessä tai sen juotoksissa. Juotin kaikki pääteasteputkien piirilevyn juotokset uusikisi ja avot, lähti toimimaan.

    Homma ei kuitenkaan ollut tällä selvä vaan laite pimeni vielä uudestaan. Pääteputkien kortille virta näytti tulevan alemmasta levystä sellaisen tietokoneista tutun liittimen kautta, jossa on siis useitia pinnejä yhdistämässä naaras- ja uroskappaletta. Ainut mitä tuli mieleen, oli että pinneissä olisi hapettumaa tai katkoksia. Laitteen rakenteesta johtuen en päässyt kurkkaaman liittimen sisään joten tyydyin purkamaan osan juotoksista että saisi edes hieman nytkyteltyä pinnejä liittimen sisällä. Tämä tuntui tepsivän, joten palautin laitteen kaverille toimivana ja kehotin laittamaan kiertoon. En enää koske siihen, tai mihinkään muuhunkaan saman aikakauden laitteeseen. :-X

    #76937
    harryk
    Jäsen

    😉 ;)Ja edellämainittu juttu jatkuu näin. Minuun ottaa aina silloin tällöin yhteyttä joku epeli ja kyselee tekisinkö Bluetonen hänelle. Kun kyselen millainen sen pitäisi olla, tulee pitkä lista toiveista. Kun nämä toiveet sitten muutetaan euroiksi, pästään laitteen hinnassa jonnekin tontun puolentoista tietämille. Silloin alkaa kakominen ja ihmettely kun Tompalta saa kuulemma täysputki “Piivin”, “Burgerin” tai jonkun muun idän ihmeen 500 eurolla. No homma loppuu Bluetonen osalta sihen ja asiakas ostaa em. idän ihmeen. Seuraavaksi tullaan puolen vuoden tai vuoden kuluttua kyselemään voisinko vähän katsoa sitä idän ihmettä kun siinä on jotain vikaa. Sanon, etten katso enkä tule katsomaan. Poikkeus on vain erittäin hyvä muutama kaveri joita voi autella ystävyysssuhteen vuoksi. Uskon, että kohtapuoleen potentiaalisia p-to-p-koneiden ostajia on nykyistä enemmän kun nuoret soittajat ovat tottuneet putkisaundiin, mutta haluavat toimivan ja hyvän vehkeen. t. Harry Bluetone

    #76938
    okabass
    Osallistuja

    Meillä töissä käytetään hapotonta silikonia osien liimaukseen. Pitää osat paikoillaan, mutta sen saa tarvittaessa poiskin.

    MOI

    Olisiko sulla ehdottaa jotain tuotemerkkiä?

    #76939
    ceesami
    Jäsen

    Meillä töissä käytetään hapotonta silikonia osien liimaukseen. Pitää osat paikoillaan, mutta sen saa tarvittaessa poiskin.

    MOI

    Olisiko sulla ehdottaa jotain tuotemerkkiä?

    No esim. ACC AS1800. Ei mitenkään halpaa lystiä ole kyllä, kun eihän nuo tahdo ikuisuuksia säilyä.
    https://www1.elfa.se/elfa~fi_fi/b2b/start.do?browsername=opera%2F9.50%2520%2528windows%2520nt%25205.1%253B%2520u%253B%2520en%2529&browsermajor=9&browserminor=9.5

    Würthilla on myös sellainen painepullossa oleva tuote. Ihan kätevä käyttää, mutta sairaan hidasta kuivumaan.

    #76940
    okabass
    Osallistuja

    Meillä töissä käytetään hapotonta silikonia osien liimaukseen. Pitää osat paikoillaan, mutta sen saa tarvittaessa poiskin.

    MOI

    Olisiko sulla ehdottaa jotain tuotemerkkiä?

    No esim. ACC AS1800. Ei mitenkään halpaa lystiä ole kyllä, kun eihän nuo tahdo ikuisuuksia säilyä.
    https://www1.elfa.se/elfa~fi_fi/b2b/start.do?browsername=opera%2F9.50%2520%2528windows%2520nt%25205.1%253B%2520u%253B%2520en%2529&browsermajor=9&browserminor=9.5

    Würthilla on myös sellainen painepullossa oleva tuote. Ihan kätevä käyttää, mutta sairaan hidasta kuivumaan.

    MOI

    Kiitos. Kauan se Würth-silikoni kuivaa? Toi linkki ei auennut,mutta etsin tuotteen nimellä.

    #76941
    ceesami
    Jäsen

    Kiitos. Kauan se Würth-silikoni kuivaa? Toi linkki ei auennut,mutta etsin tuotteen nimellä.

    Nuo Elfan nykyiset sivut on aika syvältä…

    En tiedä kauanko se Würthin eväs kestää kuivua huoneenlämmössä, mutta ei se ainakaan seuraavana päivänä ole vielä kuiva. Riippuu tietysti kerroksen paksuudesta. Se lienee tarkoitettu lähinnä tiivistykseen eikä liimaukseen, mikä taitaa kyllä pitää paikkansa useimpien silikonien kohdalla.

    Edit: Würthin tuotemerkki on Super RTV-Silikoni. Kovettumisaika n. 2mm/24h (23°C/50% rh)

    #76942
    villeristi
    Jäsen

    Tuo Würthin Super RTV on erittäin hyvää ainetta (niin kuin Würthin tuotteet yleensäkin…) Se on tarkoitettu autojen koneen osien tiivistykseen/liimaamiseen, mutta ajanee asiansa myös tässä tapauksessa.

    …Olipas erittäin hieno myyntipuhe, on siis oma lehmä ojassa  ;D

    #76943
    okabass
    Osallistuja

    Tuo Würthin Super RTV on erittäin hyvää ainetta (niin kuin Würthin tuotteet yleensäkin…) Se on tarkoitettu autojen koneen osien tiivistykseen/liimaamiseen, mutta ajanee asiansa myös tässä tapauksessa.

    …Olipas erittäin hieno myyntipuhe, on siis oma lehmä ojassa  ;D

    MOI

    Joo, ne on tosi hyviä aineita. Olen kyllä Würthin tiivisteliimaa (vai mitä t.massaa se nyt olikaan) käyttänyt sellaisessa silikoni ruutta-muodossa. Se on vallan erinomaista ainetta. Tahtoo vaan kovettua, kun sen kerran avaa. Sen saa/täytyy leikata irti. Sitä käyttäisin mielelläni enemmänkin, mutta edellä mainittu tuubin kuivuminen vaan rajoittaa. Sitä kun saisi sellaisissa pienissä kertakäyttötyynyissä (vrt. ketsuppi). Tai injektioruiskuissa.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.