Kela wahiin
Home › Foorumit › Kitaraefektien rakentelu ja muu tee-se-itse › Kitaraefektit › Kela wahiin
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
11.11.2007, 16:29 #67235lammaspaimenJäsen
Pakkohan se on tätäkin kokeilla. Faselit maksavat sen satakunta vanhaa rahaa ja se on mielestäni aika paljon kasasta kuparilankaa ja metallisydämestä. Ongelmana on vain se, että matematiikka luonnistuu heikosti, eikä tarvittavia mittalaitteitakaan ole käytössä. Yrityksen ja erehdyksen kautta on mentävä, mutta jos saisin teiltä vähän apua.
Osaako joku sanoa, että minkä paksuista on Fasel-kelojen lanka ja mikä on kelan vastus?
Toisekseen sitten näitä laskemiseen liittyviä asioita.
http://www.pronine.ca/multind.htm
Tässä on ensinnäkin laskuri ilmasydänkeloille, joka ainakin omien tutkimusteni mukaan on kohtuu luotettava. Ts. sain laskurilla oikeita tuloksia kun syötin sinne arvoja käsillä olevista keloista.
Ja sitten kaava, joka on joko oikea tai väärä:
“The standard unit of inductance is the henry. The equation for calculating the number of henries in an inductor is:
H = (4 * Pi * #Turns * #Turns * coil Area * mu) / (coil Length * 10,000,000)
The area and length of the coil are in meters. The term mu is the permeability of the core. Air has a permeability of 1, while steel might have a permeability of 2,000.” http://electronics.howstuffworks.com/inductor2.htm
Kysymyksiin: mitä tuossa kaavassa tarkoitetaan “coil Arealla”? Ymmärrän toki että kelan alasta puhutaan, mutta mistä alasta? Kelan tilavuuden voisin jopa osata laskea, mutta tuo ala ei aukea. Tarkoitetaanko siinä pinta-alaa esim kelaa sivusta ihmeteltäessä?
Laskeminen tökkää siis tuohon “coil Areaan”. Haluttu induktanssi on 500mH, kuten tiedämme. Sitten sekin on vähän meikäläisen matematiikan taitojen tavoittamattomissa, että jos halutaan tietää kierrosten määrä, niin kun niitä puuttuu tuosta yhtälöstä kaksin kappalein… 🙂
Jos joltain tuo matematiikka luonnistuu siinä määrin helposti, että viitsisi laskea, että millainen kela suurinpiirtein kannattaisi käämiä ensimmäiseksi, niin siitä olisin varsin kiitollinen. Eli langan paksuus, kierrosten määrä, montako kerrosta per kierros jne. Teräksen permeabiliteetti on wikin mukaan 700, pehmeän ferriitin 2500 tai 5000. Olen ymmärtänyt, että ns. paskarauta on näissä jutuissa helposti saatavista materiaaleista sitä parasta permeabiliteetiltaan. Oletetaan että sen permeabiliteetti on tuo 2500, jos kenelläkään ei ole parempaa tietoa.
Toisaalta näillä jutuilla ei ole mitään väliä, jos joku kertoo minulle yksinkertaisen tavan mitata valmiin kelan induktanssi.
Käytännön jutut on hanskassa, kun on laite mikkien käämimistä varten. Olen ymmärtänyt, että kitaramikkien induktanssit vaihtelevat tyypistä riippuen muutamasta henrystä jopa kymmeneen, joten paljon vähemmän näissä wahin keloissa on käämittävää. Luulen.
EDIT: laitetaan vielä parit asiaa käsittelevät wiki-artikkelit: http://en.wikipedia.org/wiki/Permeability_(electromagnetism)
http://en.wikibooks.org/wiki/Electronics/InductorsJa tässä vielä tällainen laskuri, jonka laskutoimitusten tulokset eivät minulle auenneet: http://www.ajdesigner.com/phpinductor/inductor_equation_a.php
-
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.