Kajarin- vs. vahvistimen teho ?

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Kajarin- vs. vahvistimen teho ?

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67854

  Moi !

  Vaikuttako soundiin, herkkyyteen, tms. jos pistää 50W kajarin 5W putkistyrkkariin ? Sellaiset olisivat käytettävissä ja impedanssit ovat ok. Entä mitä tapahtuu, kun pistää impedanssiltaan puolet pinemmän kajarin putkivahvistimeen paitsi, että äänenpaine lisääntyy 3db.

  Kiitollisena pikaisesta vastauksesta !

  Terveisin, jarkko

  #79307
  jusmu
  Osallistuja

  Entä mitä tapahtuu, kun pistää impedanssiltaan puolet pinemmän kajarin putkivahvistimeen paitsi, että äänenpaine lisääntyy 3db.

  Vai lisääntyykö?

  Miten äänenpaineen käy, kun ajetaan esim. 1W vahvistimella lootaa X, jonka herkkyys on 100dB/W, 8 ohmiin tai ajetaan samalla vahvistimella kahta samanlaista lootaa linkissä? Eli vahvistin näkee kokonaisuudessaan 4ohmin kuorman.

  jusmu

  #79308

  Kiitti !

  Meni hiukkasen yli hilseen !

  Lähinnä mua kiinnostaa se, voiko po. virityksellä aikaansaada jonkun ikävän kämmin. Ei viittis ruveta tyhmän pään takia rankaiseen koko ruumista elikkä korjailemaan mokiaan.

  jarkko

  #79309
  JiiPee
  Jäsen

  Todennäköisin kämmi lienee se, että kaiutinta kiinnittäessäsi “meisseli lipeää” ja teet kartioon ylimääräisen reiän. Mutta eikös se Link Wraykin aikoinaan tehnyt tuolla tavoin ensimmäisen säröefektinsä?

  50w kajari 5w putkistyrkkarin perässä ei ehkä ole “optimaalinen”. Itse tuollaiseen AC4 -klooniin etsin kaiuttimen, joka olisi a) mahdollisimman iso = paljon painetta, b) mahdollisimman herkkä = paljon ääntä ja c) mahdollisimman halpa = hyvä mieli.

  Ei se kaiuttimen teholuku sinänsä niin merkityksellinen ole (kunhan se on riittävä, ettei puhekela sula). Herkkyys ja kaiutinpinta-ala kun on suuret, saa 5 wattisestakin ison äänen.

  Eikös putkivahvarilla ajettaessa “liian pieneen” kuormaan vaarana ole lähinnä kaiutinmuuntajan lämpeneminen? Tätä lie paljonkin harrastettu, mutta vaurioita en muista tulleen..?

  #79310

  Kiitos selkeästä ja maanläheisestä selityksestä. Ostin pari vanhaa Fanen 12″, 50W,8Ohm kajaria. Toista kokeilen 5W Peavey:hin ja toista Fender Champ 12:een, josta ortsukajarilla tulee hiljaisella volymillä jääpuikkoja lämpimän soundin sijasta.

  #79311
  Tami
  Jäsen

  Kiitos selkeästä ja maanläheisestä selityksestä. Ostin pari vanhaa Fanen 12″, 50W,8Ohm kajaria. Toista kokeilen 5W Peavey:hin ja toista Fender Champ 12:een, josta ortsukajarilla tulee hiljaisella volymillä jääpuikkoja lämpimän soundin sijasta.

  Hep!

  Minulla on tuossa champ 12:ssa eminencen private Jack ja nyt se on hyvä. Kokeilussa kävi greenbackki, v30 ja blue-celestion, mutta jotensakin tuo tuntuu omaan korvaan toimivan parhaiten tuolla privaatilla..

  #79312

  12″ Fane ei kuulostanut Paveyssa paljoa paremmalta kuin ortsukajarikaan. Täytyy tsekata vielä joku 15″. Sama juttu Champissakin.

  #79313

  Kuulin juuri, että skittapiuha nupin ja kaapin välissä poltti päätemuuntajan Marsusta. Käykös näin myös muissa putkistyrkkareissa, jos vahvistimen ulostulossa ei ole kajaria.  Toisaalta kuulin, että Marsu kytkeytyisi oikosulkuun kun kajariplugin vetää pois jakista. Tämä taas puolestaan kuulemma käräyttää sulakkeen.

  Näinkös se menee ?

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.