JEN Cry Baby hurisee ulkoista virtalähdettä käytettäessä
Home › Foorumit › Kitaraefektien rakentelu ja muu tee-se-itse › Kitaraefektit › JEN Cry Baby hurisee ulkoista virtalähdettä käytettäessä
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
30.1.2013, 18:14 #69069kaapulaJäsen
Löysin kaapista vanhan 70-luvun JEN Cry Baby wahin. Tuohan on täysin patterivehje eikä DC-jakkia ole, joten lisäsin siihen sellaisen kylmän viileästi katkaisemalla paristolle menevät piuhat ja juottamalla ne jakkiin. Wahi kuitenkin hurisee todella voimakkaasti ulkoista virtalähdettä käytettäessä. Virtalähde on tuollainen 9V 500mA halpahallimuuntaja, joka kyllä muilla pedaaleilla toimii ongelmitta. Onko wahit erityisen virtalähdepihejä?
31.1.2013, 06:17 #87941JukkisJäsenPikaisen googlailun perusteella vaikuttaisi ettei kytkennässä ole + ja – napojen välillä jännitteen vaihtelujen tasaamiseksi kytketty kondensaattoria. Kokeile laittaa DC-jakin napojen väliin 100uF:n elko. Usein pedaaleissa näin on, ihan patterikäytössäkin
31.1.2013, 14:30 #87942kaapulaJäsen100uF konkkaa ei ollut joten kokeilin 220uF konkkaa minkä löysin ja hurinat eivät ainakaan tällä mitenkään erityisemmin vaimentuneet. Huomasin että hurinan ääni muuttuu hieman kun laitan sormen tuon red fasel induktorin lähelle. Voisiko siinä olla jokin vika?
Kuva wahista. Osa johdoista on alkuperäisiä ja osa nopeasti tehtyjä true-bypass viritelmiä uudella kytkimellä (vanha oli jumittunut “off”-asentoon.)
4.2.2013, 06:20 #87943moonshineJäsenHalvoissa virtalähteissä on yleensä muuntaja, diodisilta ja pienehkö kondensaattori, ja ne on tarkoitettu laitteisiin jossa varsinainen jännitteen tasaus tehdään laitteen sisällä. Suosittelen siis hankkimaan virtalähteen, missä on sisäänrakennettu regulaattori. 220uF konkka on aivan liian pieni, 22000uF olisi parempi vaihtoehto jollet halua virtalähdettä vaihtaa. 7809-regulaattorilla saa silti vielä paljon puhtaampaa DC:tä, kunhan tulojännite on vähintään n. 12 volttia.
4.2.2013, 06:45 #87944JukkisJäsenmoonshinen ehdottamaa tapaa suosittelen itsekin kun pelkkä kondensaattori ei riitä. Itselläni myös vastaavanlaisia kokemuksia halpis muuntajista, joidenkin pedaalien kanssa toimii ok ja joidenkin kanssa tuo hurina astuu kuvaan. Tuo induktorin käyttäytyminen on ihan normaalia.
4.2.2013, 10:35 #87945kaapulaJäsenJoo eipä tuonne kannata alkaa mitään jännitteentasauspiiriä rakentamaan, vaan hankkii sen laadukkaan virtalähteen mielummin. Jos tämän kanssa on ongelmia, niin varmasti tulee vielä vastaan muitakin virtalähdepihejä polkimia. Onko ehdotusta laadukkaasta virtalähteestä? Mielellään kokoluokkaa “ei-labravirtalähde”, eli pedalboard ystävällinen…
5.2.2013, 01:54 #87946moonshineJäsenEn osaa neuvoa valmista laitetta, mutta 12 voltin muuntaja, 3A diodisilta, 10000uF elko, 7809-regulaattori ja 100nF polkot regun 1- ja 3-nastoista maihin riittää jos haluat tehdä itse. Ei ole monta komponenttia. 7809 antaa maksimissaan 1A virran, kun siihen laittaa jäähdytysriman.
Edit: operaatiovahvistimia käyttävät särkijät ym. efektit eivät varmaankaan kauheasti kärsi hurinasta, kun niissä tehdään laitteen sisällä kaksipuolinen käyttöjännite operaatiovahvistimille ja vastakkaisvaiheiset hurinat kumoavat toisensa. Tältä tuntuu ainakin näin aamuneljältä kirjoitettuna. Wahit yleensä käyttävät yksipuolista käyttöjännitettä, kuten myös erillistransistoreilla tehdyt säröt kuten Big Muff Pi, ja ne ovat siksi krantumpia virtalähteen laadun suhteen.
5.2.2013, 09:58 #87947JukkisJäsenMyöskään minä en osaa valmista laitetta neuvoa mutta moonshinen esittämän ratkaisu riittää kyllä monellekin pedaalille.
Hmm, rupesin pohtimaan tuota moonshinen toteamusta operaatiovahvistimia käyttävien pedaalien vaiheiden kumoutumisesta.
Sehän tehdään yleensä vastusksilla jakamalla eli eihän siellä ole vastakkaisia vaiheita? Ainakin näin ruokatunnilla ykskaks mietittynä 🙂6.2.2013, 09:22 #87948moonshineJäsen^Tuota vähän meinasin sanomalla, että kello neljältä en välttämättä pysty ajattelemaan selkeästi. Joku syy tuohon pitäisi kuitenkin löytyä, ehkä joku fiksumpi osaa kommentoida asiaa. Sen ainakin tiedän kymmenien efektien kytkentäkaaviot lukemalla, ettei niissä itsessään ole jänniteregulaattoria kuin mahdollisesti jossain poikkeuksessa, jonka kytkistä ei ole tullut vastaan. Joku suodatuksen kannalta merkityksettömän pieni konkka joistain löytyy.
6.2.2013, 10:59 #87949JukkisJäsenJuu, ymmärsin kyllä huumorin 🙂
Pientä aivojumppaa… Mietitääns vähän. Kytketään kaksi saman suuruista vastusta sarjaan, kuvitellaan ne pysty asentoon. Kytketään virtalähteen + yläoäähän ja – alapäähän. Virtalähteestä tulee sykkivää tasavirtaa jonka jännite vaihtelee 5:n ja 6:n voltin välillä. Vastuksien keskikohdassa vaikuttaa silloin 2.5-3:n voltin jännite. Kuvitellaan tämä vastusten keskikohta “virtuaalimaaksi”. Mitataan jännite virtuaalimaan ja vastuksien yläpäästä vaikkapa skoopilla ja huomataan että jännite on 2.5-3 volttia.Selvää tähän mennessä? Se mikä on huomion arvoista on se että virtuaalimaa ei todellisuudessa ole “tasainen” vaan “sykkii” + navan kanssa samassa vaiheessa. Sama tietysti pätee virtalähteen – navan ja virtuaalimaan suhteen. Nyt voidaankin sitten pohtia mitä tapahtuu jossakin esim. efektipedaalikytkennöissä… No eipä pohdita kuitenkaan 🙂 riittää kun on kunnollinen virtalähde ruokkimassa pedaaleja. Ja nyt syömään 😉8.2.2013, 06:53 #87950moonshineJäsenToisaalta kumoutuuko operaatiovahvistimen symmetrisessä jännitteensyötössä nimenomaan yhteismuotoinen häiriöjännite? Olen keskittynyt putkitekniikkaan ja siksi olen vähän pihalla tästä asiasta, mutta efektipedaalitkin kiinnostavat jossain määrin.
8.2.2013, 09:34 #87951JukkisJäsenKäsittääkseni ei kumoudu. Tuossa edellisessä kirjoituksessani toin esille että virtuaalimaan sekä + jänniteen vaihtelut ovat samassa vaiheessa. Käsittääkseni myös – jännite vaihtelee samassa vaiheessa. Toki tilanne muuttuu jos vännitteen jaon jälkeen on esim vastus+kondensaattori sarjassa + ja virtuaalimaan välillä jne eli ihan yleispätevää vastausta ei ole. Lähestyin asiaan ihan “sähköverkko-opin” pohjalta.
Hmm, vähän huumorilla vois todeta että joskus yksinkertaisen tuntuiset asiat ovatkin niitä vaikeimpia 🙂
Hyvä kuitenkin että tälläisetkin asiat tulevat esiin ja saavat keskustelua aikaan. Itselleni ei aikaisemmin ole mieleen juolahtanut pohtia sen ihmeemmin asiaa 🙂10.2.2013, 12:17 #87952moonshineJäsenJoo ei mullakaan, tuo on vaan ollut aina se kikkakolmonen millä saa oparin toimimaan ilman kahta paristoa ja en ole pohtinut sitä sen kummemmin, kuin ymmärtänyt että keskiulosotossa jännite on puolet korkeampi kuin nollassa, loput menee sen piikkiin että jännitteet ovat jännite-eroja. Mulla muuten on ollut sen verran ongelmia maadoitushurinoiden kanssa virtalähteiden yhteydessä, että käytän paristoja. Tosin mulla ei ole koskaan pedaalilautaa (tai multiefektiä tai muutakaan vastaavaa) lavalla, joten se ei ole kovin tuskallista. Lähinnä pitää muistaa paljonko on paristoa käyttänyt ja vaihtaa se ennen kuin se sippaa kesken keikan.
14.2.2013, 12:57 #87953kaapulaJäsenPalataanpas tähän aiheeseen vielä. Löysin netistä tällaisen ohjeen reguloituun virtalähteeseen. Mielipiteitä? http://www.guitars-of-love.com/9V_regulated_PS.html
Pitäisi 230-12V muuntaja löytää jostain edullisesti. Muut osat löytyykin jo.
-
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.