Hifivahvistimet
Home › Foorumit › Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse › Putkivahvistimet › Hifivahvistimet
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
29.1.2007, 17:42 #66831NiskanenJäsen
Iltaa vaan,
Onkos porukalla kokemusta putkivahvistimista hifin osalta, eli oletteko rakennelleet musiikin kuunteluun laitteita? Ajattelin meinaan, että tässä parin vuoden sisään voisi ehkä ajatella mielenkiinnosta rakentavansa jonkin hyväksi havaitun kytkennän pohjalta vaikka 15-30 wattisen stereovahvarin. Kajareillahan on tietty älytön vaikutus äänenlaatuun, mutta silti löytyisi kokeilunhalua tuon vahvistimen suhteen.
Tarkoitus ei ole alkaa sitten väittelemään trankku vs. putki asian tiimoilta mitenkään pahantahtoisesti, niitä keskusteluja jo luin joskus Hifilehden palstalta.:) Mutta kertokaahan, mikäli olette itse rakentaneet jotain,tai löytyy perusteltuja vastauksia putkikoneen rakentamisen puolesta, siis muitakin kuin että putken loimu olohuoneen nurkassa on nautinnolista katsottavaa. Soundierot transistorikoneisiin yms kiinnostavat.
Oma suhteeni hifiin on hyvin tavanomainen, eli hyvän kuuloiset laitteet olisi mukava hankkia, mutta mitään kalliiden kaapeleiden kanssa kikkailua ei todellakaan ole tarkoitus harrastaa. Voisin ajatella tulevien kaiuttimien ehdottomaksi hintarajaksi noin 1000-1200e, sekä vahvistimen hinnaksi alle 1000e. Eli ei mitään $$$-luokan vermeitä!
30.1.2007, 21:40 #69880rampeJäsentämä aihe kiinnostaa myös minua, mielenkiinnolla odotellaan hyväksi havaittua kytkentää ;D
1.2.2007, 16:03 #69881uraltoneOsallistujaMielestäni ensin kannattaa katsoa sopivat kaiuttimet ja sitten miettiä kaiuttimille sopiva vahvistin. Maassiiviset talon korkuinen kymmentie kaiutin kun vaatii hieman erilaisen ohjauksen kun erittäin herkkä fullrange kaiutin.
Hyviä kytkentöjä on varmasti pilvin pimein. Näillä pääsee alkuun:
http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/audioel.htmJos kaiuttimet ovat herkät on hyvä valinta 6550 tai KT88 putkella toteutettu Single Ended vahvistin. Osia on vähän ja eurot uppoaa lähinnä päätemuuntajaan. Harrastekäyttöön riittänee Hammond 125ESE mutta vakavampi hifisti käyttää esim. Hammond 1627SE (reilu 200€).
Push-pull päätemuuntajat ovat halvempia mutta itse vahvistimen rakenne hieman monimutkaisempi. Kahdella EL34:lla tai 6L6GC:llä tehty pääte jaksanee ajaa kaikkia tavanomaisia kaiuttimia. Hammondilta löytyy sopivia muuntajia iso läjä. Kahdelle EL34:lle kävisi esim. 1650K tai 1650N. 6L6GC:lle 1650K tai 1650P. “Etuasteesta” kannattaa mielestäni tehdä aika simppeli jos on tekemässä ensimmäistä hi-fi vahvistinta.
Ainakin RIAA korjain kannattaa tehdä omaan lootaansa häiriösuojauksen takia. Periaatteessa voi olla hyvä idea tehdä koko etuaste omaan laatikkoonsa (esim. muuten passiivinen lukuunottamatta aktiivi RIAA:ta).
rec.audio.tubes newsseistä löytynee suosituksia jos jaksaa selailla vanhoja viestejä ajan kanssa (google löysi 86278!!) :
http://groups.google.fi/group/rec.audio.tubes/topics?hl=fiMelko varma valinta on kopioida suoraan joku klassikko kuten Dynaco, Quad, McIntosh tms. Osaan on tosin erittäin hankala löytää korvaavia päätemuuntajia.
Yst. terv,
Mikko1.2.2007, 16:42 #69882okabassOsallistujaMOI
VOIMA on legendaarinen T.M. Köykän kehittämä vastavaihevahvistin. Sen tyyppisiä High end-koneita myydään tuhansien eurojen hintaan. Tuossa aika perusteellinen ohje. Kerran rakensin ison VOIMA-vahvarin (200W), ja se soi kyllä tosi hyvin (CD suoraan vahvistimeen, Radiotehnikan S-90D kaapit). Suosittelen.
http://www.geocities.com/mattinisula/koykka/1.2.2007, 17:17 #69883uraltoneOsallistujaVoimat on hienoja! Mutta tuossakin on päätemuuntajan kanssa pienoinen saatavuusongelma.
Melkein mieluummin ostaisin toimivan voiman kuin rakentaisin uuden sillä niitä pyörii alkaen muutaman satasen tienoilla. Tietysti sama pätee moniin muihinkin vahvistimiin. Ebay on täynnä kaikenkuntoista putkihifiä…
Mikko
2.2.2007, 09:16 #69884okabassOsallistujaVoimat on hienoja! Mutta tuossakin on päätemuuntajan kanssa pienoinen saatavuusongelma.
Melkein mieluummin ostaisin toimivan voiman kuin rakentaisin uuden sillä niitä pyörii alkaen muutaman satasen tienoilla. Tietysti sama pätee moniin muihinkin vahvistimiin. Ebay on täynnä kaikenkuntoista putkihifiä…
Mikko
MOI
Hyvä idea. Ostaa vaikka kaksi samanlaista vahvistinta ja kunnostaa ne.
Tuolta on ainakin ennen saanut infoa, varaosia mm. muuntajia.
http://www.pornaistenyrittajat.fi/java/pornaistenyrittajat/homepages/29_kinoaani.html26.6.2007, 00:01 #69885Cowboy SamJäsenEico HF-86 hifivahvistimen kytkentä on yksi esimerkki perushyvästä vahvistinkytkennästä, jota voi modifioida mielihalujensa mukaan.
Jos sinulle ja kaiuttimillesi riittää pienenpi teho, voit käyttää EL84 putkia, peruskytkentää ja päätemuuntajana esim. Hammondin mallia 1608 (pääteaste muutettuna ultralineaarikytkentään).
Jos haluat tehoa enemmän, voit käyttää vaikkapa EL34 putkia, Hammond 1650H päätemuuntajaa, korkeanpaa anodijännitettä ja modifioida kytkennän em. putkille sopivaksi.
Samaa kytkentää pienin muutoksin on käytetty myös Eicon HF-14 ja legendaariseen maineeseen nousseissa HF-81 vahvistimissa, joissa etuaste-/vaiheenkääntäjäputken virkaa hoitaa 12DW7 (sama kuin JJ-electronic ECC832).
Eico HF-86 modifiointivinkkejä löytyy tuolta –> http://www.triodeel.com/eeghkh.htm.16.7.2007, 20:34 #69886Sissi A3JäsenTämän threadin alkuperäinen kysymys oli miksi rakentaa putkivahvistin. Olen rakentanut sekä putki- että transistorivahvistimia mutta nykyään vain putkivahvistimia. Mielestäni molemmilla tekniikoilla voidaan saavuttaa hyvä äänenlaatu kuin myös pilata ääni. Uusien fettilähdöllä varustettujen vahvistimien äänenlaatu vaikuttaa hyvältä, joskaan en ole niitä kovin systemaattisesti kuunnellut. Putkivahvistimista on selvästi pidempi kokemus. Järjestelmässäni on tällä hetkellä 60-luvulta peräisin oleva Fisherin putivahvistin, joka soi mielestäni todella hyvin. Jossakin välissä tuli hankittua Audeksen putkivahvistin (Priboi), kun Fisher sanoi yhteistyösopimuksen irti. Se oli äänenlaadullisesti pettymys ja varsin pian kunnostin Fisherin jälleen. Jäin myös soittelemaan kerran koko illaksi levyjä kokeillessani rakentamaani yksinkertaista yhdellä ECL86-putkella tehtyä vahvistinta. Päälimmäinen muistikuva on erittäin hyvästä äänestä. Mielestäni merkittävin ero putki- ja transistorivahvistimien välillä on se, että putkivahvistimet eivät aiheuta kuunteluväsymystä samassa määrin kuin transistorivahvistimet.
Hyvä äänenlaatu on mielestäni aika kummallinen asia. Mitä enemmän ikää tulee sen epävarmemmaksi tulen hyvästä äänestä. Onko putkivahvistimissa todella hyvä ääni vaiko korvaa hyväilevät virheet.
Hehkujen merkitystä ääneen ei kannata aliarvioida. Yksinkertaistaen korva kuulee mitä silmä näkee. Mielestäni hyvä ääni voidaan jakaa kolmeen osatekijään, jotka ovat tekninen äänenlaatu, psykologinen äänenlaatu ja laatumaine. Tekniseen äänenlaatuun kuuluu kaikki se mitä voidaan mitata ja myös sokkotestit.
Psykologiseen äänenlaatuun kuuluu se miltä laitteet näyttävät ja tässä tulee kuvaan putkivahvistimien hehku. Koin tässä suhteessa aikanaan herätyksen tarkastellessani kerran todella hyvännäköisiä kaiutinjohtoja. Eivät ne teknisesti sen paremmin toimi kuin lamppujohtokaan. Ero on siinä, että lamppujohto piilotetaan mutta näitä designjohtoja ei. Toinen esimerkki laulun maailmasta josssa järjestetään lukematon määrä erilaisia kilpailuja. Havaintojeni mukaan palkintosijat menevät usein laulajien ulkonäköjen mukaan ja tuomariston tehtävänä on selittää musiikillisesti saatu järjestys. Näitä ulkoisia musiikillisia avuja kutsutaan usein lavakarismaksi. Laatumaineesta lienee jokaisella kokemuksia. Joidenkin valmistajien laitteet eivät voi olla hyviä (tai jotkut autovalmistajat eivät osa tehdä autoja). Näin määriteltynä hyvässä äänessä on ainakin puolet psykologiaa.
Rakennusprojekteissa on varmasti avuksi tunnetusti hyvä-äänisen vahvistimen kytkentäkaavio. Ensimmäiseksi projektiksi lienee turvallisinta valita valmis rakennussarja. Löyhästi yhteinen projekti helpottanee myös joidenkin asioiden toteuttamista. Tällaisia voivat olla esimerkiksi vahvistimen grafiikka, piirilevyt tai tietyt rakenneratkaisut.
-
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.