Hammond muuntajien speksit

Home Foorumit HI-FI tee-se-itse Hi-Fi-vahvistimet Hammond muuntajien speksit

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #69216
  oh2nlt
  Osallistuja

  Tyhmä kysymys mihin en heti löytänyt vastausta. Hammond muuntajien luettelossa Primary Impedance speksi annetaan esimerkiksi 1620A muuntajalle 6,600 C.T. Mitä tuo C.T. lyhenne tarkoittaa? Onko impedanssi keskitapista anodille vai anodilta anodille?
  Löytyykö jostain 1620A muuntajan käämeille induktanssi arvot? Spice mallia varten olen mitannut muuntajan, mutta olisi kiva verrata omia tuloksia spekseihin jos sellaiset löytyvät.

  Juha

  #88683
  uusiipe
  Osallistuja

  Impedanssi ilmoitetaan aina anodilta anodille eli ensiön päästä päähän. CT tarkoittaa center tapped eli kertoo, että muuntaja on tarkoitettu vastavaihekytkentään.

  #88684
  oh2nlt
  Osallistuja

  Kiitos tiedosta. Mittasin 1620A muuntajan käämien induktanssit, hajainduktanssit ja vastukset. Näillä arvoilla tehty  Microcap malli antaa anodilta-anodille impedanssiksi 5943 ohmia kun toisiossa 8-ohmin käämissä on 8R kuorma, Aletaan olemaan jo hehtaarilla kun speksattu arvo on 6600 ohmia. Pitää vielä tutkia/opiskella mistä pieni ero johtuu.

  #88685
  oh2nlt
  Osallistuja

  Vielä spice mallista. Malli on tehty siten, että muuntajan kaikkien käämien induktanssit mitattu 1kHz taajuudella. Näistä tehty muuntaja minkä K=1. K-kytkennän ulkopuolelle lisätty mitatut hajainduktanssit ja käämien vastukset. Tällä siis tulee 5943 ohmia. Käsittääkseni kytkennän K voi pitää ykkösenä jos hajasuureet lisätään systeemiin erikseen.

  Tein kuitenkin kokeen. Jos kytkentää heikentää K=0.98 niin impedanssiksi tulee 6663 ohmia eli suunnilleen speksattu. Pitääkö hajasuureiden lisäksi antaa kytkennälle jokin käytännön arvo. Tuo 0.98 näyttää lisäksi aika “huonolta”. Tosin taajuusvaste analyysi näillä arvoilla rimmaa muuntajan speksien kanssa. AC analyysi antaa 10Hz-30kHz käyttökelpoisen vasteen. Vahinko, että en pysty paittamaan tähän liitteeksi simulointi kuvia (pdf ei ainakaan onnistu).

  #88686
  artosalo
  Jäsen

  Kertoisitko mittaustuloksesi ?
  PDF:n voi muuttaa esim. gif:ksi, jolloin sen voi liittää tänne ?
  Mikä oli induktanssin mittausmenetelmäsi ?
  Laskitko impedanssisuhteen jännitemuuntosuhteen perusteella vai mitattujen induktanssien suhteena ?

  #88687
  oh2nlt
  Osallistuja

  Tänne uraltone sivuille en saa ladattua mitään liitteitä. Näyttää olevan kielleyyt minun käyttäjä tunnukselta. No ei se mitään kuva löytyy omilta sivuilta
  http://www.kolumbus.fi/~ks9292/kuvia/Hammond1620A.pdf

  Induktanssit mitattu käämi kerrallaan siten, että mittauksen aikana kaikki muut käämit ovat avoimia. Ensiö puolen haja induktanssi mitattu anodilta anodille siten, että toision 16R käämi on oikosulussa. Toision hajainduktanssi mitattu 16R käämistä siten, että ensiö puolella anodit oikosulussa keskenään. Mittari Agilent U1733C 1kHz taajuudella. Käämien vastukset Fluke 187.

  Mallissa ensiön hajainduktanssi on jaettu kahteen osaan  L8 ja L9 ja sijoitettu anodikäämien perään. Toision hajainduktanssi oli 86uH. Sitä ei ole lisätty malliin koska käsittääkseni K arvolla 1 muuntaja on ideaalinen ja ei ole väliä kummalle puolelle hajasuureet sijoittaa. Käämien R häviöt ovat tietenkin käämikohtaisia. Essiössä toistaiseksi jaettu vain anodeille.

  Muuntajan rautahäviöitä en osaa (vielä) mallintaa mitenkään. Simulaatiosa näkyvä impedanssi on laskettu pisteessä A1 vallitseva jännite/virta. Esimerkiksi 1kHz taajuudella tulos on 5.8k. Toisiossa muuntajan 8R outputissa on 8 ohmin kuorma.

  Taajuusvaste käppyrässä muoto on merkitsevä. Tulos on R1:n yli, mutta referenssiksi jäi generaattorin jännite eli laskennallinen vaimennus on suuri eikä mitään tekemistä muuntajan ominaisuuksien kanssa.

  #88688
  artosalo
  Jäsen

  Kokemukseni on, että lisäämällä ensiön hajainduktanssin ja resistanssin muuntajan K:n ulkopuolelle, kuten olet tehnyt, ei johda samaan taajuusvasteeseen, kuin todellisessa muuntajassa.
  Olen tosin lisännyt vain ensiön hajainduktanssin, en toision. Todellisen muuntajan ylätaajuuksien vaste on siis huonompi.
  En osaa sanoa onko kysymys siitä, etten ole osannut ottaa huomioon käämien kierrosten välistä kapasitanssia.

  ps. laitoin yv:n

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.