Fostexit ja muut laajakaistat

Home Foorumit HI-FI tee-se-itse Hi-Fi-vahvistimet Fostexit ja muut laajakaistat

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67474
  uraltone
  Osallistuja

  Morjens,

  Olisikohan täällä kiinnostusta jos uraltone ottaisi myyntiin Fostex -laajakaistaelementtejä? Itse olen ihastellut FE-207E kaiutimien soundia (nyt uudessa transmission line -kotelossa) jo pitkään. Mielestäni nämä ovat erittäin päteviä tee-se-itse projekteja, koska kustannukset pysyvät kohtuullisina ja (yleensä) designit ovat helppoja rakentaa. Ja toisaalta kaupalliset laajakaistakaiuttimet ovat usein todella kalliita. Internetin syövereistä löytyy lisäksi runsaasti infoa ja projekteja laajakaistoihin liittyen. Ja tietysti korkean herkkyyden vuoksi nämä toimivat erinomaisesti pikkuisten putkivahvistimien kanssa ;D

  Lisätietoa:
  http://www.fostexinternational.com/speaker_home.shtml

  terv,
  Mikko
  UralTone

  #76411
  hellhound
  Jäsen

  Hyvä ajatus! Itse ainakin tilaisin jossain vaiheessa kunhan rahaa siunaantuu…

  #76412
  vasu
  Jäsen

  On ollut kovasti mielessä laajakaista elementillä toteutetun torvikajarin rakentaminen. Erityisesti Fostex FE103E elementillä Buschhorn mark II on ollut suunnitelmissa. Myöskin Jordan JX-92S on ollut mielessä (aika kova hinta tosin).
  Siis, kiinnostusta löytyy erityisesti pienistä laajakaista elementeistä.

  #76413
  Sissi A3
  Jäsen

  Käytin aikanaan varsin suuret määrät Fosterin kaiuttimia. Ne olivat erittäin hyviä hintalaatusuhteeltaan ja tasalaatuisia kaiuttimia (en äkkiseltään muista yhtään laatuongelmaa kyseisillä kaiuttimilla). Foster on maailman suurin ns. OEM kaiutintoimittaja. Yrityksellä on myyntiä myös omalla Fostex merkillä. Olettaisin näidenkin kaiuttimien olevan kohtuuhintaisia sekä hyvä- ja tasalaatuisia.

  lisäys
  Foster käytti kaiuttimiensa kartioissa suomalaista kartonkia.

  #76414
  uraltone
  Osallistuja

  Hienoa että kiinnostusta on muillakin kuin minulla! Koska kaikkia malleja tuskin pystyy ottamaan varastoon (kalleimmat maksaa yli 3000€ / kpl!!) vinkkejä kiinnostavista malleista otetaan vastaan 😉

  Tällä hetkellä mietinnässä on ainakin (sulkeissa maahantuojan suositus jälleenmyyntihinasta):

  Laajakaistat:
  FE207E (125,80€)
  FE83E (41,20€)
  FX120 (143,20€)
  FE103E (51.9€)

  Super tweeter:
  FT17H (50.70€)

  Hinnat ovat tosiaan suosituksia ja lopulliset hinnat voi olla ihan jotain muuta.

  Lisäksi jotain keloja yms oheistarviketta pitäisi varmaan saada varastoon.

  terv,
  Mikko
  UralTone

  #76415
  hellhound
  Jäsen
  #76416
  uraltone
  Osallistuja

  FE207E on (melkein) sama kuin FE206E mutta FE207E on magneettisuojattu. Eli käyvät ristiin ja kun hinta on melkein sama niin itse pidän 207:aa parempana vaihtoehtona.

  terv,
  Mikko

  #76417
  Tomsku
  Jäsen

  Saako Hämeen poika vähän kysellä tyhmiä, ja saada valaistusta sille, mitä oikeastaan on laajakaistaelementti? ??? En ole moiseen termiin koskaan ennen törmännyt!

  #76418
  Tohtori R
  Jäsen

  Saako Hämeen poika vähän kysellä tyhmiä, ja saada valaistusta sille, mitä oikeastaan on laajakaistaelementti? ??? En ole moiseen termiin koskaan ennen törmännyt!

  näin tyhmänä mitään tietämättömänä sanoisin että kyseessä on elementti joka toistaa koko taajuusalueen eli kaijuttimen voi suunnitella/rakentaa 1-tie periaatteella vain yhden elementin varaan 😮

  #76419
  jusmu
  Osallistuja

  Kun ajetaan koko taajuuskaista yhdestä elementistä ulos, niin kärsiikö vasteen tasaisuus? Miten käy dynamiikan? Entä elementin suuntaavuus eri taajuuksilla? Tällaisia asioita tuli mieleen…

  jusmu

  #76420
  Tomsku
  Jäsen

  Aijoo, se on siis semmonen, missä on varsinaisen bassoelementin kartion keskellä diskanttielementti? Näin kärjistäen.

  #76421
  Sissi A3
  Jäsen

  Aijoo, se on siis semmonen, missä on varsinaisen bassoelementin kartion keskellä diskanttielementti? Näin kärjistäen.

  Kaiuttimet, joissa on erillinen diskantielementti keskellä, on kaksitiekaiutin. Yksitiekaiuttimissa ei ole erillistä diskanttia, korkeintaan kartioon kiinnitetty erillinen pieni torvi. Tuo koaksiaalinen kaiutinrakenne on periaatteessa ideaalinen. Silloin ei tapahdu jakotaajuudella suuntakuvion heilahduksia.

  Kun ajetaan koko taajuuskaista yhdestä elementistä ulos, niin kärsiikö vasteen tasaisuus? Miten käy dynamiikan? Entä elementin suuntaavuus eri taajuuksilla? Tällaisia asioita tuli mieleen…

  Yhdellä elementillä on käytännössä mahdoton kattaa koko kuuloaluetta. Vaste jää yleensä vajaaksi sekä ala- että yläpäässä. Pienellä kartiolla vaadittaisiin alabassoilla niin suuri kartiopoikkeama, että se ei ole yleensä mahdollista yksinkertaisilla rakenteilla. Ratkaisevaa on tulo kartion tehollinen pinta-ala kertaa poikkeama. Kun 10 tuuman elementillä poikkeama on 5 mm niin saman bassotoiston saamiseksi 3 tuuman elementillä vaaditaan 55 mm:n poikkeama. Toisaalta kokoalueen kaiuttimissa ei voida käyttää kovin suuria kartion pinta-aloja, sillä silloin vaste korkeilla taajuuksilla tulee hyvin suuntaavaksi ja yleensä liuskottuu. Suoraan edestä mitattuun vapaakenttävasteeseen sillä ei ole välttämättä vaikutusta mutta sivuilta mitattuihin kylläkin. Tehovaste kärsii joka tapauksessa.

  Yleisesti monitiekaiuttimissa vierekkäisiä taajuualueita toistavien kaiuttimien kokoero ei saisi olla kovin suuri. Jakotaajuudella tapahtuu joka tapauksessa suuntaavuudessa muutoksia ja usein myös pääkeilan suuntaa muuttuu pystysuunnassa. Koaksiaalisella rakenteella tätä pystysuuntaista heilahdusta ei tapahdu. Siihen voidaan vaikuttaa jonkin verran myös jakosuotimella. Suuntaavuuden muutos näkyy tehovasteessa. Kaiuttimet pitäisi asentää alekkain, jolloin suurempi suuntaavuuden muutos tapahtuu pystysuunnassa ja vaakasuunnassa muutos on pienempi.

  Olen sitä mieltä, että ilman mittalaitteita oikein toimivan kaiuttimen rakentaminen on mahdotonta. Kaiutinelementit, kotelot ja jakosuotimet ovat yksilöitä. Kaiutinsuunnitteluohjelmat antavat oikeansuuntaisen tuloksen. Sen jälkeen mittaamalla ja trimmaamalla haetaan lopullinen hyvin toimiva kaiutin. Vähiten virheitä tulee varmasti kokoalueen kaiuttimilla.

  #76422
  lammaspaimen
  Jäsen

  ->Onko tämä asia enää vireillä? Itseäni kiinnostaisi joko FE206E tai FE207E. Ehkä edellinen, sillä se on paljon käytetty ja kehuttu torviprojekteissa. Jälkimmäinen toimii sitten paremmin refleksiviritteisissä koteloissa, joihin 206 ei sovi ollenkaan.

  Ja valikoimiin sen verran, että FE166E on myös suosittu elementti nykyisin muodikkaissa torvikoteloissa.

  #76423
  Goose
  Osallistuja

  Miltä noiden kaiuttimien laita vaikuttaa! Itse olen mielenkiinnolla aloittamassa rakentamaan Sissin El84 vahvistinta ja pitäisi sivussa saada tehtyä myös kaiuttimet! Nämä olis aika mielenkiintoiset… Niin ja ne halvat hifi-muuntajat!  ;D

  Eli Mikolle, että kiinnostusta löytyisi!

  #76424
  Mursuviiksi
  Jäsen

  Ilmoittaudun mukaan laajakaistaelementeistä kiinnostuneiden joukkoon! _o/

  Parille FE207E:lle olisi varmaan käyttöä tovin päästä…

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.