Erikoinen ongelma, 8 Ohm –> 6 Ohm, AUTTAKAA!

Home Foorumit Kaikki muut Yleinen Erikoinen ongelma, 8 Ohm –> 6 Ohm, AUTTAKAA!

  • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #69282
    telefuusio
    Jäsen

    Tervehdys!
    Olen pulassa omien kajareiden ja jakosuotimen kanssa(en ole alan ihmisiä). Haluaisin vaihtaa diskantit Raali Ribbon 140-15D elementteihin(nykyiset antiikkia, särisee). Re miksi juuri kyseinen malli johtuu siitä että on riittävän hyvä ja kooko lähellä elkuperäistä.
    Nykyisten diskantti elementin arvo on: resistanssi 3,91 Ohm, impedanssi 6 Ohm.
    Ne joita olisin sovittamassa tilalle ovat: resistanssi 6,2 Ohm, impedanssa 8 Ohm.

    Miten saan tästä 8 Ohm elementistä 6 Ohm elementin??? Tinaanko jonkun vastuksen elementin + ja – napojen välille? Vai miten tämä tehdään? Vai haittaako se mitenkään jos vaihdan sellaisen vaan uuden tilalle ilman muita muutoksia?

    nm. EPÄTOIVOINEN!

    #89359
    RG
    Osallistuja

    Hei,

    Ei kannata vaipua epätoivoon, mutta vähän tässä joutuu funtsimaan.

    Jos elementin impedanssi muuttuu oleellisesti, kuten omassa tapauksessasi, siirtyy myös kajarin jakotaajuus pois alkuperäisestä, jolloin taajuuskäyrään tulee notkoa. Ehdottamasi rinnakkaisvastus voisi korjata impedanssin takaisin haluttuun, mutta koska kyseessä on vastus, se syö myös osan elementille tarkoitetusta tehosta. Äkkiseltään laskettuna, 24 Ohmin vastus rinnakkain kytkettynä, palauttaa impedanssin lähelle haluttua arvoa, mutta syö n. 25% tehosta eli kyseisen elementin äänessä menetetään jokunen desibeli.

    Miten tämä viime kädessä vaikuttaa lopputulokseen, riippuu mm. siitä, mikä oli alkuperäisen elementin herkkyys?
    Googlasin tällaiset arvot tuolle uudelle elementille, mutta kannattaisi verrata alkuperäisen tyypin spekseihin, jos niistä on tietoa.

    – Sensitivity: 95 dB / 1 m / 2.83 V
    – Impedance: 8 Ohm

    http://www.madisoundspeakerstore.com/ribbon-tweeters/raal-original-140-15d-ribbon-tweeter-with-optional-amorphous-core/

    Ja jos lyhyestä tarinasta halutaan tehdä pidempi, todettakoon vielä, ettei elementin impedanssi ole puhtaasti resistiivinen, mutta jostakin pitää aloittaa. Eli, jos elementit on jo hankittu, niin voisit kokeilla esim. tuollaisen 24 Ohmisen vastuksen rinnankytkentää ja miten se vaikuttaa subjektiiviseen kuunteluelämykseen. (Vastuksen tehonkeston tulisi olla n. 25-50 W riippuen siitä, miten kovaa sillä on tarkoitus luukuttaa.)

    Jos asiaa haluaa lähestyä analyyttisemmin ja piirustuspöydän kautta, voisi toki perata tuon jakosuodattimen kytkentä ja siihen sisältyvät komponentit.

    Lykkyä tykö!

    t. /Robert

    #89360
    telefuusio
    Jäsen

    Kiitoksi Robert jo nyt tiedoista! Ribbonit on laitettu tilaukseen jo 3kuukautta sitten(valmistetaan tilauksesta) ja saan nämä viikon kuluttua. Koska nämä ovat suhteellisen arvokkaat, en uskalla ihan kaikkea kokeilla summassa. Niinpä kysyn voisitko tarkentaa mihin tämä vastus laitetaan, napojen väliin vai(+ -)?

    Tässä lisätietoja alkuperäisestä elementistä: Power: 80 watts RMS, 120 watts max, Response: 1.8 kHz – 20 kHz, Sensitivity: 89 dB

    Jakosuotimessa on myös valitsin (high frequency control) jossa kolme asentoa (normal, decresed, high), ilmeisesti tälläkin saa jotain säädettyä?

    #89361
    telefuusio
    Jäsen

    Löysin tällaisen: http://www.dvdplaza.fi/forums/archive/index.php/t-73999.html
    Voiko DVB-G:n vastausta soveltaa tässä tapauksessa?

    #89362
    RG
    Osallistuja

    Voiko DVB-G:n vastausta soveltaa tässä tapauksessa?

    Varmasti voi, mutta ei kannata tehdä asioista liian monimutkaisia.
    Nyt, kun sekä alkuperäisen että korvaavan elementin impedanssi ja herkkyys ovat tiedossa,
    voi laskea tarvittavat kiinteät komponenttiarvot, niin ettei tarvitse asentaa säätövastuksia, eikä hakea oikeata asentoa kokeellisesti.

    Koska nämä ovat suhteellisen arvokkaat, en uskalla ihan kaikkea kokeilla summassa.

    Todettakoon ensin, ettei mainittujen vastusten lisääminen (sähköisesti) ole omiaan vahingoittamaan kalliita elementtejä.
    Suurempi riski liittyy käsittelyyn ja tietysti siihen, ettei kuumalla juotoskolvin kärjellä vahingossa sohaise herkkiä osia.

    Pitää siis lisätä kaksi vastusta kaavion mukaisesti:

    kajari8_6.png

    Kuvassa R1 tulee rinnakkain jakosuodattimelta tuleviin johtoihin ja R2 tulee elementin kanssa sarjaan.
    On tietysti makuasia tai käytännön kysymys, haluaako vastukset sijoittaa jakosuodattimen yhteyteen vai juottaa kiinni suoraan elementin korvakkeisiin.

    Ehdotetuilla vastusarvoilla, sekä impedanssin että herkkyyden pitäisi säilyä muuttumattomana.
    Tilanne on siinä mielessä onnekas, että korvaavan elementin herkkyys on 6 dB suurempi, mikä tarkoittaa että on lisättävä tuo sarjavastus ettei soi liikaa. Kun vastus on yhtä suuri kuin elementin impedanssi, putoaa herkkyys juuri nuo halutut 6 dB.
    Rinnakkaisvastus, jota jo aikaisemmin ehdotin, kun ei alkuperäisen elementin herkkyys ollut tiedossa, on tarpeen jotta jakosuodin edelleen “näkisi” asennuksen 6 Ohmin kokonaisuutena. Tarkka arvo on 9,6 Ohmia, mutta toki 10 Ohmin vastus tekee tehtävänsä.

    Toivottavasti tästä on sinulle apua.

    t. /Robert

    #89363
    telefuusio
    Jäsen

    Suunnattoman iso kiitos sinulle! Tällaiseen pulmaan tuskin olisin löytänyt mistään valmista ratkaisua. Viikon kuluttua tiedetään mitä äänelle tapahtui, uskon että olen tyytyväinen. Kun projekti valmis, yritän heittää tänne muutamia kuvia lopputuloksesta 🙂

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.