EL84 -80 -86

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #69197
  vut
  Jäsen

  Noita YLE:n “perintöputkia” laatikon pohjalla, niin katselin, että käviskö EL84:n paikalle EL80, jos yhdistää pinnit 1. ja 9.? Entä EL86 jos panee 8 ohmin kajarin 16 ohmin lähtöön. Voisko joku viisaampi varmentaa onnistuuko ongelmitta.

  #88610
  artosalo
  Jäsen

  EL86 on vahvistinputkena tämän joukon ylivoimaisesti paras ja monipuolisin edellyttäen, että vahvistin vartavasten suunnitellaan näillä putkilla.
  Mutta suoraan EL84 tilalle se ei käy, koska anodivirta samoilla biasasetuksilla on huomattavasti suurempi, ja näin maksimi häviöteho tulisi ylitettyä reilusti ja putki tuhoutuisi aika nopeasti.
  EL86 on suurivirtainen putki, jonka pohjaamisjännite on alhainen ja sen optimi anodikuorma on oleellisesti alhaisempi kuin EL84:n.
  Tästä syystä sillä saa helposti yli 20 W tehon vuorovaihekytkennässä.

  EL80 taas on Noval-kantaan pakattu EL41. Tämä näyttäisi käyrien perusteella toimivan suhteellisen hyvin EL84:n paikalla, kunhan tekee tuon mainitsemasi 1 ja 9 pinnin yhdistämisen. Biasjännite asettuu sopivasti vastaamaan EL80:n pienempää häiviötehoa. Lähtötehoakin on odotettavissa hiukan EL84:sta vähemmän.

  #88611
  vut
  Jäsen

  Kiitokset Salolle. Noita -86:a on kolme Philipsin putkea, joten ne riittäis pieneen SE-stereoon, jos löytyy sopiva skema. Täytyy katsella netistä, vai olisko jollain valmista tarjolla. Kitaravahvistinta niistä tuskin kannattaa tehdä.?

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.