Ehdotuksia: putkiraadon tulevaisuus

Home Foorumit HI-FI tee-se-itse Hi-Fi-vahvistimet Ehdotuksia: putkiraadon tulevaisuus

  • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #67634
    jyrki_i
    Osallistuja

    Kohde on aikansa huippua Philips B7X44A: http://www.radiocollection.net/philips/b7x44a.html

    Valitettavasti/onneksi se löytyi kaatopaikalle menevän tien varresta. Toinen pää on kärsinyt mekaanisia vaurioita. Sisuskalut näyttävät silmämääräistesti ehjiltä toista kaiutinta ja puuttuvaa toista ECL86-putkea lukuunottamatta.  En ole saanut aikaiseksi kytkeä sitä valtakunnan verkkoon, mutta olettaisin, että se voisi jopa toimia sellaisenaan, jos laittaisi puuttuvan putken ja kytkisi toimivat kaiuttimet. Kotelon vauriot ovat sitä luokkaa, että museokappaleeksi tästä ei ole.

    Eli, harkinnassa on SE-stereovahvistin tai osien käytäminen kitaravahvistimiin. Verkkomuuntaja (2x276V/140mA ja 2x 6.3V/3A) kävisi varmaan hyvin moneen ellei kaikkiin tarkoituksiin. Entä päätemuuntajat? Miten noista päätemuuntajista voi tietää, mihin ne käy?

    Ehdottakaa, mitä kannattaisi kohteelle tehdä.

    EDIT:

    Nyt täytyy heti lisätä, että kun tässä radiossa on ECL86 putket, niin PCL86 ovat ilmeisesti 3x halvempia nykyään, joten miten olisi stereovahvistin PCL86-putkilla?

    #77637
    Tubeman
    Jäsen

    Tuo on tosiaan ollut kalliimman sarjan masina,tuo tyyppimerkinnän 7 juoruaa tämän.Ilmeisesti ollut jollain mökkiradiona?
    Kotelon korjaus ei varmaan ole pahin ongelma,ja tuota koteloa on markkinoilla jonkin verran näkynyt sellaisina että tekniikka on paukkunut
    mutta kotelo on hyvä.Etupaneelinhan saa tuosta vanhasta siirrettyä uuteen.

    #77638
    jyrki_i
    Osallistuja

    Jäi mainitsematta, että “virityslasi” on rikki ja ei ole edes kaikkia osia tallella siitä. Käyttöähän se ei sinänsä estä.

    Kytkin virrat ulkoisten kaiuttimien kanssa, vaihtelin sitä yhtä ECL86 putkea kavanasta toiseen sekä kuulostelin ja mittailin jännitteitä.

    FM-viritin toimii. Stereovastaanotosta ei oikein yhden kanavan kanssa saanut varmuutta. M-alueeltakin kuului joku kanava. Vasen kanava soi epänormaalin hiljaa ja myös ulkoisen äänilähteen kanssa, joten vika on vahvistinosassa. Monokytkin alaspainettuna molemmat kanavat soivat voimakkaammin.

    Yhdessä kanavassa on  EC(C)83 -> tone ctrl -> EC(L)86  -> E(C)L86 -> ulostulomuuntaja. ECC83:n osalta molemmissa kanavissa on samat jännitteet. Vasemmassa kanavassa EC86:n triodin hilan jännite on negatiivinen ja pentodin hilan jännite monta kertaa pienempi kuin oikeassa kanavassa, mistä varmaankin on seurauksena olematon vahvistus.

    Tässä mittaamani jännitteet, jos vaikka joku osaavampi näkee niistä heti, missä vika. Ilmeisesti vasemman kanavan ns. bias eli toimintapiste on pielessä. Triodin hilan negatiivinen jännite kasvaa ajan kuluessa. Tiettävästi sen pitäisi olla positiivinen. Suoraan sanoen teoria ei nyt ole meikäläisen vahvinta aluetta  🙂

    ECC83

    kanava pin jännite
    vasen 1 a 137 V
    2 g 1 mV
    3 k 1,42 V
    oikea 6 a 135 V
    2 g 1 mV
    3 k 1,46 V

    EC(L)86

    kanava pin jännite
    vasen 9 a 125 V
    2 g -14 mV … -87 mV
    2 k 150 mV
    oikea 9 a 123 V
    2 g 115 mV … 128 mV
    3 k 152 mV

    E(C)L86

    kanava pin jännite
    vasen 6 a 272 V
    3 s 252 V
    8 g 12 mV
    7 k 6 V
    oikea 6 a 275 V
    3 s 253 V
    8 g 74 mV
    7 k 6 V

    Monokytkin alaspainettuna anodijännitteet laskee pari volttia ja katodijännitteet pysyy samoina.

    Kokeilin kaikutoimintoa. Ääni alkaa kiertämään, jos säätää kaikua yli puolen välin. Kaikutankki on edelleen tehtaan jäljiltä ruuvattuna runkoon kiinni, joten se ei pääse vapaasti riippumaan jousiensa varassa niin kuin pitäisi.

    Tämä radio ei taida olla vahvistimena kovin HIFI, vaikka se olisi juuri tehtaan paketista otettu vai mitä? Mahtaako noilla ulostulomuuntajilla saada HIFIä aikaiseksi, vaikka rakentaisi uuden vahvistimen?

    Mitä muuten kytkentäkaavion perusteella voi ulostulomuuntajasta päätellä?
    b7x44aotmq4.jpg
    Onko ensiöpuolella kaksi käämiä (kuten piirrosmerkki antaisi ymmärtää) vai yksi? Sulake ei voine suojaa käämiä, jos se olisi kytketty yhden käämin väliulosottojen väliin? Mitattuna +1 jännite on 300 V ja +2 jännite 232 V. Miksi +2 jännite menee muuntajalle ja mikä on S56:n tarkoitus? Muuntajassa on S55:n kohdalla kytkemätön väliulosotto, jossa on 288 V jännite.

    Toisiopuolelta ymmärrän, että S57 on takaisinkytkentää varten ja yhdistämällä S58 ja S59 saisi varmaan sovitettua kaiuttimen impendassia toiseksi. Jättämällä takaisinkytkennän pois voisi kai S75:n käyttää myös kaiuttimen impedanssin “määräämiseen”.

    Ei ole oikein radiovastaanottimelle käyttöä. On ennestään jo toinen suurempitehoinen Philipsin stereoradio B5SF02A, eikä sitäkään ole tullut kuunneltua.

    Alustavasti on ajatellut, että voisin rakentaa ECC83/EL84-pohjalta stereovahvistimen. Ne kun on edullisempia putkia ja niitä on jo kotona valmiina. EL84:n lähtöimpedanssi on 5200 ohmia ja ECL86:n 5900 ohmia. Ero ei liene merkittävä ulostulomuuntajan sopivuuden kannalta? Voisi rakentaa modulaarisesti virtalähteen, päätevahvistimen ja etuvahvistimen omiin koteloihinsa. Käyttöjännitteet voisi ketjuttaa kotelosta toiseen ja virtalähdettä voisi sitten käyttää muissakin projekteissa.

    Rakennuskokemusta ei ole putkivehkeiden osalta kovin paljoa ja teorian ymmärtäminenkin on vielä osittain hakusessa. Yhdestä putkiraadosta tein kaksikanavaisen kitaravahvistimen (2x ECC83 ja 1x EL84) ja sitten olen tehnyt erillisen kitaraetuvahvistimen, jossa on yksi ECC83.

    #77639
    Tubeman
    Jäsen

    Sen hilajännitteen vaeltelun pääteputken pentodiosiossa voi aiheuttaa sen katodikonkka (C104) .
    Kaikutankki? Tuohan on ..kele “Reverbeo” malli.. ei ihan yleinen malli Suomessa !! Onneksi olkoon löydöstä!!  🙂

    #77640
    Hallen
    Jäsen

    Voisiko olla että 1:een tuodaan  jännite ja se jatkaa matkaa kelan läpi  R90 vastukselle  ja siitä suojahilalle?
    Eli päätemuuntajaa olisi käytetty kuristimena.

    #77641
    hellhound
    Jäsen

    Voisiko olla että 1:een tuodaan  jännite ja se jatkaa matkaa kelan läpi  R90 vastukselle  ja siitä suojahilalle?
    Eli päätemuuntajaa olisi käytetty kuristimena.

    Voi olla. Noin tapahtuu kitarapuolella ainakin Creamsoundissa. Vaikuttaisiko myös tasavirtasaturaatiota vähentäen vai olenko ymmärtänyt väärin?

    #77642
    Tubeman
    Jäsen

    Joo,päätemuuntajaa tosiaan käytettiin ensiöpuolelta kuristimenakin.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.