EF86:n suojahilan käyttäminen anodina
Home › Foorumit › HI-FI tee-se-itse › Hi-Fi-vahvistimet › EF86:n suojahilan käyttäminen anodina
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
4.2.2013, 04:06 #69071moonshineJäsen
Luulisin, että tähän ei ihan jokainen osaa vastata, mutta foorumilla on muutamia melkoisia guruja jotka saattaisivat osata auttaa. Olen siis miettinyt vinyylietuasteen tekemistä ja Wiion kirjassa on vanha kytkentä, missä ensimmäisen vahvistusasteen EF86 on kytketty siten, että suojahilaa käytetään anodina ja varsinainen anodi on maadoitettu. Tämän kehutaan parantavan kytkentää huomattavasti. Ennen kuin lähden tuota kokeilemaan, haluaisin mielipiteen siitä olisiko kuitenkin ECC83:lla tms. korkeagainisella triodilla kuitenkin paremmat ominaisuudet tuossa kohtaa käytettynä. Sinänsä olisin laittamassa kytkentään ainakin nykyaikaisemman RIAA-korjaimen, jonkun yleisesti hyvänä pidetyn. Korjain tuossa siis on passiivinen. Kytkentä kiinnostaisi eksoottisuutensa takia, mutta jos sen suorituskykyä on kirjassa kovasti liioiteltu niin tietysti haluaisin kokeilla jotakin muuta kytkentää.
4.2.2013, 09:53 #87957artosaloJäsenAjatuksena tässä kytkennässä on käyttää pentodin anodia lieriömäisenä suojana hurinalle herkimmällä vahvistimen osalla ja käyttää suojahilaa anodina.
Putki on tällöin triodikytkennässä.
Tätä kytkentää esitellään – tosin eri putkella – myös Radiotron Designer Handbookissa. Siellä sitä sovellettiin mikrofonivahvistimessa.Olen kokeillut EF86:sta triodikytkettynä ja myös em. tavalla kytkettynä.
Kummallakin kytkennällä vahvistus ja säröarvot eri lähtötasoilla olivat yllättäen ihan samat.
Vahvistus 100 k anodivastuksella oli 28 dB, kun se ECC83:lla on n. 36 dB.Olen rakentanut phonovahvistimia hi-mu triodilla 6N2P-EV, joka vastaa sähköisesti ECC83:sta.
Käytin putken päällä alumiinista suojahattua, ja tämä teki vahvistimesta hyvin epäherkän millekään ulkoipuoliselle häiriölle.
Ilman suojaa esim. loisteputkien aiheuttama häiriö kuului selkeästi. Samoin käden vieminen putken lähelle lisäsi brummitasoa huomattavasti.
Suojahatun kanssa mitää häiriöongelmia ei esiinny.ECC83:lla ja käyttämällä passiivista RIAA-suodatusta saadaan kahdella triodilla kokonaisvahvistukseksi varsin sopiva 42…45 dB.
Jos sen sijaan käyttettäisiin ensimmäisenä asteena em. tavalla kytkettyä EF86:sta, niin silloin etuasteen vahvistus on n. 8…10 dB alhaisempi, ja tämä pitäisi kompensoida seuraavissa asteissa.
Sinänsä tällainen kokeilu EF86:lla voisi olla mielenkiintoinen, mutta yhtä hyvään tulokseen pääsee muillakin ratkaisuilla.4.2.2013, 13:26 #87958moonshineJäsenTaidan sitten valita ECC83:n, jolloin etuseen riittää kaksi putkea. Aktiivista korjainta pidän vähän epäilyttävänä ja kun gainia riittää niin en ala sellaista käyttämään. Ajattelin kesällä (kun on aikaa paremmin) tilata Uraltonen rakennussarjan ja käyttää aluksi nykyisen transistorivahvistimen etusta, sitten tehdä täysin alusta asti putkietusen ja siirtyä siihen. Ostin viimeksi uusia vinyyleitä perjantaina (Swamp Musicista Tampereella) ja niitä on muutenkin kertynyt melkoinen läjä, joten ajattelin panostaa laitteistooni siltä osin.
4.2.2013, 13:43 #87959artosaloJäsenKun phonoaste tulee erilliseksi laitteeksi, josta signaali tuodaan suojatuilla kaapeleilla tehovahvistimelle, niin kumpaankin kanavaan pitää, tai ainakin kannattaa rakentaa katodiseuraaja. Näin taajusvaste, phonoasteen vahvistus ja särö pysyvät kaapelien pituudesta ja kuormasta riippumattomina.
Tällaisia on rakeneltu muutama:
Ja siinä on printillä kaikki muu paitsi lähdon katodiseuraaja:5.2.2013, 00:58 #87960moonshineJäsenNo, sitten ilmeisesti 2xECC83 vahvistukseen ja ECC82 katodiseuraajaksi tulee tuohon etuseen, en jaksa kokeilla mitään eksoottisia vaihtoehtoja. Rakennan nyt tuon Uraltonen sarjan kuitenkin ensin ja suunnittelen vaikka sen rakentamisen tauoilla tätä projektia tarkemmin 🙂
-
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.