ECL82 pääte ja vaiheenkääntoputkena JTM 45?
Home › Foorumit › Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse › Putkivahvistimet › ECL82 pääte ja vaiheenkääntoputkena JTM 45?
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
27.8.2008, 18:08 #67057NimetönVieras
Kulkeutui Philipsin B4SF13A putkiradio. Josta ei kannata korjata radiota?(asteikko lasi rikki, toinen suuri ohminen kajari puuttuu, muutenkin kytkis hiukka kärsinyt). Mutta osia olisi esim poweri ja muuta putkikantaa. Tulikin mieleen tehdä JTM 45 Marshall kytkis käyttäen ECL82 putkea vaiheenkääntäjänä/powerina (triodi/pentodi).
Tasajännite tulisi olla 200dc hujakoilla ECL82lle.
Mitäkä etuasteen 12AX7 putket tykkää hiukan yli sadan DC voltin anodijännitteistä?. Meinaan että tulisiko toimimaan niinkin pienillä jännitteillä.
Ja yleensäkkin mitähän ongelmia voisi tulla kyseisestä yhdistelmästä.
Esim kelpaisiko Fender Deluxen päätemuuntaja?.
Ja voisiko niitä anodijännitteen tiputus vastuksia pienentää. Jottei etuasteen DCjännite laske liian alas?. Minkähänlainen kela tulisi ollaa arvoiltaan?.
Biasille taitaa saada 14voltin jännitteen powerilta.
Kyselee…27.8.2008, 18:31 #72262harrykJäsenKyllä 12AX7:sta voi ajaa anodeilla vaikka 30 voltilla ja jotain tulee ulos vielä silloinkin, mutta saundit voivat olla silloin mielenkiintoiset. Tein VVR:n (Variable Voltage Control) pariin peliin jolloin pääteputkien anodijännite on alimmillaan tuo 30-40 volttia. Onko tuo radion poweri se anodijännitettä rajoittava komponentti? ECL82 voi ajaa jollain 300 voltin anodijännitteellä pentodin osalta ilman ongelmaa. Olen tehnyt ECL86:lla pari vahvaria, joissa triodiosia käytetään vaiheenkääntäjänä ja sillä joku 200-230 V anodeilla sekä pentodit pushpullina jotain 300V anodeilla. Jos haluat tehdä minimarsun voit hankkia myös enmmän jännitettä antavan verkkomuuntajan ja käyttää muut osat radiosta. t. Harry Bluetone
27.8.2008, 18:58 #72263NimetönVierasMoi kiitti tiedosta.
Verkkomuuntaja antaa jotain 210 voltin tietämillä. Kenties voisikin käyttää diodeja tasasuuntaukseen EZ80sen sijasta. Lähinnä ajattelin tässä ECL82 kysymyksessä hyödyntää mahdollisimman paljon radiosta. Ja tarkoitus saada Marshallmainen gaini ulos pienillä tehoilla. Mutta tosiaan ongelmaksi taitaa tullakkin juuri tuo verkkomuuntaja. Lisäksi itselläni on hiukan vihreät aatteet vanhoja putkiradioita kohtaan. Ja niitä ei tulisi rikkoa/muutella, muuten kuin viritystaajuuden muutoksia ULalle. Jota harmikseni en osaa tehdä. Olisi eräs toinen putkiradio Helvar587 [Korjaus 27.9.08 Asa587 eikä Helvar587] mukava Ulalle saada. Joten sittenkin paras saattaa olla jättää köykkää mukaileva pääteaste Philips radioon toimimaan?. Ja hankkia uudet muuntajat ja komponentit lowpower Marshaliin. Mutta tutkitaan…27.8.2008, 19:06 #72264harrykJäsenOlen jossain vaiheessa aikeissa tehdä yhden pelin noilla ECL82-putkilla pushpullina. Parin pitäisi antaa 7-10 W anodijännitteestä ym. seikoista riippuen. Noita putkia on sattumalta laatikossa juuri yksi pari odottamassa rakentelua kun löytyisi vaan aikaa ja energiaa. Jos haluaa tehdä marsun pienitehoisen kopion, kannattaa ensin päättää hakeeko esim. JCM800/2203 soundia, jossa iso osa särösaundeista syntyy etuvahvistimessa (2xECC83), vai hakeeko vanhan pleximarsun saundia jossa se legendaarinen särösaundi pitäisi syntyä lähinnä päätevahvistimessa (2xEL34) ja infernaalisen möykän avulla. Nuo ECL82 ja ECL86-putket eivät ole saundillisesti yksi yhteen EL34-putken kanssa, mutta itse pidän niistä kovasti varsinkin leadien soitteluun järkevällä volyymitasolla. t. Harry Bluetone
27.8.2008, 19:17 #72265NimetönVierasEL43world palstan jäsen da Geezer on kehitellyt “mini bassman” vahvistimen noilla putkilla. Siitä tuskin on pitkämatka marshall meininkiin. Kovasti kehuttu kone niiden keskuudessa jotka sen ovat rakentaneet. Itsellänikin se on (jatkuvasti kasvavalla) projektilistalla.
http://www.el34world.com/forum/index.php (hae: “little wing”)
28.8.2008, 07:14 #72266harrykJäsenTein itse Marshall JCM800-pohjaisen etuasteeseen ja 2xECL86 pääteasteeseen perustuvan vahvistimen jolla on len soitellut mm. leadeja bändini kanssa. Vahvari kulkee nimellä Bluetone Lead Baby. Sen skema löytyy kotisivuiltani http://www.bluetone.fi kohdasta “Schematics” jos jotakuta kiinnostaa. Sen topologia on aika lähellä tuota EL34Worldin DaGeezerin Little Wingin vastaavaa. Tietysti Bassmanin etupää poikkeaa Marsun JCM800:n etuasteesta, mutta noita etuaste- ja pääteastepalikoita voi yhdistellä aika surutta omien mieltymysten mukaan. Uusin juuri valmistunut oma Bluetone-projektini on Bluetone Express Baby, joka taas perustuu Twreck Expressin etupäähän ja pääteaste tuohon Lead Babyn vastaavaan. Aikomus on päästä testaamaan sitä käytännössä ensi sunnuntaina bändin treeneissä. Yritän tuupata siitä kuvia ja skeman viimeistään ensi viikolla kotisivuilleni. t. Harry Bluetone
28.8.2008, 13:19 #72267NimetönVierasHyvät linkit. Vaikka en sanut auki da Geezerin little wingiä! Ei löytyny ohjelmaa avaamaan kuvia?.
Tutkasin Harryn Lead Babyä ja se vaikutti sangen mielenkiintoiselta.
Muutama kysymys Bluetone Lead Babyn kytkiksestä.
Pääteaste puolelle menevät couplin capsit eli jännitteen katkasisu kondensaattorit ovat 10nfdisia. Kun JTM45 käyttää 22nfdisia tai 100nfdisia. Kokeilitko “Alkuperäisen kokoisilla” Oliko soundi mielestäsi liian paksu taikka jopa laittoi tukkoon ECL86 parat?.28.8.2008, 14:04 #72268NimetönVierasHyvät linkit. Vaikka en sanut auki da Geezerin little wingiä! Ei löytyny ohjelmaa avaamaan kuvia?.
http://dhost.info/jschem/ Tuosta ohjelmasta on tulossa myös suomenkielinen versio.
28.8.2008, 16:46 #72269harrykJäsenHyvät linkit. Vaikka en sanut auki da Geezerin little wingiä! Ei löytyny ohjelmaa avaamaan kuvia?.
Tutkasin Harryn Lead Babyä ja se vaikutti sangen mielenkiintoiselta.
Muutama kysymys Bluetone Lead Babyn kytkiksestä.
Pääteaste pulelle menevät couplin capsit eli jännitteen katkasisu kondensaattorit ovat 10nfdisia. Kun JTM45 käyttää 22nfdisia tai 100nfdisia. Kokeilitko “Alkuperäisen kokoisilla” Oliko soundi mielestäsi liian paksu taikka jopa laittoi tukkoon ECL86 parat?.Enpä kokeillut noita isompia erotuskonkkia tuossa kohtaa. Perusideahan on kait yleensä se, että alkupäässä käytetään pienempiä arvoja 2-22 nF ja suuurennetaan arvoja pitkin matkaa pääteasteellepäin mentäessä. Tässä nähdään kuinka mielenkiintoista tämä rakentelu on kun noita vaihtoehtoja on niin paljon, ettei millään ehdi kaikkia kokeilemaan. Nuo jälkipään suuremmat konkat voivat osaltaan aiheuttaa kuulemma sitä “crossover distrortionia” ja jotain vaihesiirtymää jonka joku teoriaa paremmin tunteva voi selittää. Oma tavoite oli tehdä hyvä lead-vahvistin jossa tukeva alapää ei ole se tavoiteltavin asia vaan hyvä keskialueen särösaundi. t. Harry Bluetone
29.8.2008, 06:05 #72270NimetönVierasNo niin avautuihan se jscem sovellus. Kiitti linkeistä saattaa olla jatkossa suurestikkin hyötyä.
da Geezerin lead baby näyttää käyttävän etuputken (A1) triodit rinnakkain.
Lisäksi etuasteen katodi vastuksia on hiukan säädelty Marshalin ja Fenderin välimaastoihin.
Basso säätimen kondensaattorikin leikkaa aika korkealta .0047uf.
Päätemuuntajana Fenderin deluxen ut-muuntaja.
Varsin mielenkiintoinen Lead Babykin.
Ilmeisesti vaatii hiukan kokeilua/sovittelua singnaalitien kondensaattoreiden ja katodi kondensaattoreiden/vastusten osalta. Johtuen pieni kapasiteettisesta pääteasteesta. Jostain luin että voi helposti sutata ja turista soundin väärillä kyseisillä komponenteilla?.
No itselle avautu näkymä tulevaan ensimmäiseen projektiin. Muttei kiirettä… -
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.