Autobias putkivahvistimissa
Home › Foorumit › Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse › Putkivahvistimet › Autobias putkivahvistimissa
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
18.3.2008, 17:16 #67420harrykJäsen
:)Juttelin tänään erään muusikkoystäväni kanssa joka sanoi, että Victorialla on kuulemma uusi vahvistinmalli jossa ei tarvitse säätää biasta erikseen pääteputkille niiden vaihdon yhteydessä ja putkiksi käy melkein mikä vaan octal-kantainen. Styrkkari kuulemma toimii myös yhdellä pääteputkella ns. single ended periaatteella, jolloin ajatus on, että käytetään vaan push-pull-päätemuuntajan toista puolta. Kysymys kuuluu onko näissä peleissä ns. oikea auto bias-piiri mikropiireillä ym. ohjattuna vai onko kyseessä ns. kompromissi eri putkien välillä jollloin mikään putkilaji ei ole oikein täydessä balanssissa. Mesat ym. ovat hehkuttaneet näitä ominaisuuksia iät ja ajat joten kyseessä ei ole mikään täysin uusi asia. Lupasin kuitenkin selvittää asiaa viisaampien kanssa joten tässä kysymys. t. Harry Bluetone
18.3.2008, 17:41 #76015okabassOsallistujaMOI
Mikäköhän malli on kyseessä?
http://www.victoriaamp.com/visitor/whatsinside
Varsin puritaanisen perinteiseltä ainakin linkin kuvan kone näyttää. Ei näy ainuttakaan Saatanan itsensä keksimiä IC-piirejä tai transistoreita. Onkohan tuttavasi ja/tai myyjä käsittänyt jotain väärin.
Lainaus sivulta: “- All wiring is solid core, like the original (as opposed to stranded wire) – essential for the characteristic, woody tone.”
Aina oppii uutta. ::)
18.3.2008, 17:51 #76016harrykJäsen;)Ystävä on Putkisen Ykä jonka kanssa kävin lyhyen keskustelun tänään tästä aiheesta. Hän on kuitenkin huippumuusikko eikä mekaanikko tai putkivahvariguru, mutta pisti meitsin miettimään mitä tämän asian takana piilee. Moni muu valmistaja on hypettänyt tällä samalla aiheella jo pitkään (Mesa ym.) joten asia on ratkaistu jollain tapaa. Nieleehän Uraltone Juniorikin kuulemma vaikka mitä pääteputkia sisuksiinsa ilman katodivastusten ym.vaihtoa ja biasten säätöä. Ehkä palstanpitäjämme Mikko Uraltone aukaisee sanaisen arkkunsa ja latelee meille totuuden tähän asiaan. Itse lähestyn tätä asiaa puritaanisesti, eli jokainen Bluetone putkipeli rakennetaan sille soveltuville optimiputkille jotka biasoidaan sitten timmiin viimeisen päälle. t. Harry Bluetone
18.3.2008, 18:02 #76017ceesamiJäsenTuosta laitteesta lienee kysymys: http://www.victoriaamp.com/visitor/show_model/14
Itse epäilisin, että kyseessä on vain normaali katodibiasointi, joka on mitoitettu kompromissiksi eri putkityyppien välille, juurikin samaan tyyliin kuin Ural Jr. Victoria on sen verran vintage-henkinen firma, etten usko noista mitään mikropiirejä löytyvän.
Jollakin firmalla oli ihan oikeasti autobias jossain mallissa, mutta enpä saa nyt päähäni mikä se oli… Jos biasvirta halutaan aina samaksi, niin ehkä helpoin tapa on käyttää biasointiin CCS diodia, kuten esim. Melissan etuasteessa.
Edit: Ja Mesoissa automaattinen bias tarkoittaa sitä, että sitä ei voi säätää. Mutta kun ostat Mesan leimaamat putket, niin bias on kohdillaan…18.3.2008, 18:15 #76018harrykJäsen;)Eri pääteputket saundaavat erilaiselta myös eri anodijännitteillä. EL34 vaatii enemmän jännitettä kuin 6V6 saundatakseen hyvältä. Jokaisella pääteputkella on oma sweet spottinsa biaksen ja jännitteiden suhteen, näin ainakin viisaammat ovat kertoneet. Tuossa Victoriassa on uutta kait lähinnä kahden erillisen päätemuuntajan käyttö. Itse väännän parhaillaan tuota Bluetone Heartbreakeria jossa kummallakin erilaisella pääteputkiparilla on omat bias-piirinsä ja omat mastervolume-säätönsä jota en ole vielä tavannut vielä missään push-pull-putkipäätevahvistimessa. En tiedä johtaako tämä innovaatio mihinkään saundinirvanaan mutta luovana hulluna on hyvä kokeilla kaikkea ennenkuin Monosen veljekset kutsuvat. ;D t. Harry Bluetone
18.3.2008, 18:28 #76019ceesamiJäsenNo joo, lähinnä tulisi mieleen käyttää automaattia yhdelle putkityypille sovitettuna. Näin ei tarvitsisi huolehtia sovituksesta. Siis lepovirran suhteen, muihin ominaisuuksiinhan se ei vaikuta.
Itse väännän parhaillaan tuota Bluetone Heartbreakeria jossa kummallakin erilaisella pääteputkiparilla on omat bias-piirinsä ja omat mastervolume-säätönsä jota en ole vielä tavannut vielä missään push-pull-putkipäätevahvistimessa. En tiedä johtaako tämä innovaatio mihinkään saundinirvanaan mutta luovana hulluna on hyvä kokeilla kaikkea ennenkuin Monosen veljekset kutsuvat. ;D t. Harry Bluetone
Erillisillä mastereilla saa periaatteessa single-ended- ja push-pull-soundeja, sekä kaikkea siltä väliltä. Voi olla toimivakin idea. London Powerin vehkeissä on 'Body'-säätö, joka tekee muistaakseni jotain tuontyyppistä.
18.3.2008, 19:00 #76020okabassOsallistujaErillisillä mastereilla saa periaatteessa single-ended- ja push-pull-soundeja, sekä kaikkea siltä väliltä. Voi olla toimivakin idea. London Powerin vehkeissä on 'Body'-säätö, joka tekee muistaakseni jotain tuontyyppistä.
MOI
Rakentelin muutama vuosi sitten TUT IV olevan “Soma” (2x EL84) mukaelman. Laitoin siihen tuon “Body”-potikan. Eli sehän säätää vaiheenkääntäjän jälkeen toisen puolen signaalin määrää. Minusta ok säätö. Sillä saa mukavasti muutettua vahvarin sävyä push-pullin tiukasta kliiniydestä SE:n pehmeyteen ja pyöreyteen.
Traynoreissa (uusissa bassokoneissa) on trankuilla toteutettuna automaattisesti säätyvä bias. Säädön tarkkudesta en tiedä. Ampeg SVT CL on ledi-indikaattoreilla varustettu säätö. Se on kuulemma vähän sellainen hehtaari-säätö.
18.3.2008, 19:08 #76021HallenJäsen:)Juttelin tänään erään muusikkoystäväni kanssa joka sanoi, että Victorialla on kuulemma uusi vahvistinmalli jossa ei tarvitse säätää biasta erikseen pääteputkille niiden vaihdon yhteydessä ja putkiksi käy melkein mikä vaan octal-kantainen. Styrkkari kuulemma toimii myös yhdellä pääteputkella ns. single ended periaatteella, jolloin ajatus on, että käytetään vaan push-pull-päätemuuntajan toista puolta. Kysymys kuuluu onko näissä peleissä ns. oikea auto bias-piiri mikropiireillä ym. ohjattuna vai onko kyseessä ns. kompromissi eri putkien välillä jollloin mikään putkilaji ei ole oikein täydessä balanssissa. Mesat ym. ovat hehkuttaneet näitä ominaisuuksia iät ja ajat joten kyseessä ei ole mikään täysin uusi asia. Lupasin kuitenkin selvittää asiaa viisaampien kanssa joten tässä kysymys. t. Harry Bluetone
Linkin alla jotain autobiasista class AB kytkennässä.
http://www.tubecad.com/2005/April/blog0044.htm18.3.2008, 19:14 #76022harrykJäsen::)Kysymys kuuluu mikä on se automaattisesti säätyvän biaksen tehdastaso?? 70 % vai 40 % jne. Vaikuttaa saundeihin ihan varmaan mutta on helppo nakki ymmärtää markkinointiteknisenä jippona teknistä puolta tuntemattomille asiakkaille kuten muusikoille; ja vielä vähän lisää; mikä on se paras saundi??? Putket täpöillä red platingilla ja putket vuodessa kanttulavei vai bias 60-70 % ja kaikki säädöt turvallisella alueella mutta saundit ei niin nirvanaa. Paras säätötapa on mielestäni se kun pääsee ns. kohtuullisen helposti ruuvaamaan biaksia ja kuuntelemaan omin korvin onko saundit kohdallaan vai onkohan siellä sitä crossover distortionia jossain pilaamassa sitä saundinirvanaa. t. Harry bluetone
20.3.2008, 08:51 #76023uraltoneOsallistujaKuten tuossa jo tulikin ilmi auto biaksella tarkoitetaan yleensä katodibiasoitua vahvistinta. Todellisia auto bias piirejäkin on, mutta harvemmin kitaravahvistimissa.
Biasointi ei mielestäni ole niin tarkkaa, kuin mitä monesti netin syövereissä annetaan ymmärtää. 60-70% on yleensä ok kitarakoneissa. Liian kylmäksi biasointi huonontaa soundia varmasti kaikkien mielestä, mutta mikä sitten on raja. Aika matalatkin arvot toimii kohtuu hyvin. Yleensä kuitenkin ne parhaat kitaravahvistimet on säädetty melkoisen kuumiksi.
Pääsiäisterveisin,
Mikko -
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.