Apua Laneyn biasin mittaukseen (ja säätöön)

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Apua Laneyn biasin mittaukseen (ja säätöön)

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67110
  McInen
  Jäsen

  Hei!

  Minulla on Laney aor pro-tube lead 50 nuppi (ecc83x4 + el34x2) ja odottelen siihen parhaillaan uusia pääteputkia. Sillä välin innostuin mittailemaan vanhojen putkien bias säätöjä ihan harjoitusmielessä (näiden sivujen mainioiden ohjeiden mukaan http://www.uraltone.com/bias.html) mutta nyt olisi pari kysymystä, lähinnä että olenko löytänyt oikean mittauskohdan.

  Liitteenä kuva josta selviää käyttämäni mittauspaikat. 

  mittauskohdatfg1.th.jpg
  http://img329.imageshack.us/my.php?image=mittauskohdatfg1.jpg

  1. kohta antaa n.62ohmin vastuksen ja voltit -1.2V ja -1.8V.
  2. kohta antaa n.212ohmin vastuksen ja voltit 1.1V ja 0.4V
  3. kohta antaa n.62ohmin vastuksen ja voltit -1.2V ja -1.8V.

  Kohta 2. vaikuttaisi oikealta volttien mukaan mutta vastus näyttäisi järkevämmiltä kohdissa 1 ja 3.
  Voiko el34:n 3. pinnin ja ensiön keskiulosoton välillä yleensäkään vallita negatiivinen jännite?

  Anodijännite on 405V.

  Pääteputket ovat noin 6-7 vuotta vanhat, esiasteen varmaan tuplasti sen.

  #72703
  McInen
  Jäsen

  No sain kuin sainkin biasin mitattua ja uudet pääteputketkin paikkaansa ja säädettyä.

  Ongelmana kuitenkin on edelleen sama vika jonka ajattelin korjautuvan pääteputkien vaihdolla: äänentaso poukkoilee satunnaisesti alas ja taas ylös normaaliksi. Kun vaimentuminen ilmenee saundi menee latteaksi, säröt häviävät ja alkaa myös kuulumaan pientä sihinää/särinää. Kun äänentaso taas palaa, se kuulostaa todella hyvältä.

  Tuntuisi siis, että myös pre-amp putket ovat tiensä päässä, vai mitä mieltä olette? Tietääkseni niitä ei ole vaihdettu ainakaan 7-8 vuoteen.

  #72704
  palani
  Osallistuja

  Voihan olla että etuasteputket ovat tiensä päässä mutta jos sinulla on elektroniikan puhdistus ainetta (ei rasvaista) niin sitä kannattaa suihkuttaa potikoihin , liittimiin ja putkenkantoihin ennen etusputkien vaihtoa. Toi särön häviäminen kumminkin viittaisi etuputkien gainin vähenemiseen.

  #72705
  McInen
  Jäsen

  Tuli käytyä kaupoilla ja ostin samalla uudet esivahvistinputket (JJ ECC83 S) kun halvalla sai 🙂

  Noh, näiden vaihdon jälkeen tätä äänen poukkoilua ilmeni edelleen!! Tosin selvästi harvemmin… soittelin pitkän aikaa ilman että tuota ilmeni.

  Kävin sitten kaikki putkikannat, kitaraplugit ja potikat läpi huolellisesti kontaktin puhdistussprayllä ja putkia edestakaisin liikuttelemalla.

  Sen jälkeen soittelin noin tunnin ja ongelmaa ei ilmennyt kuin vain kerran lyhyesti.

  Nyt kun putkien kunto on poissuljettu vaihtoehto niin mistä sitten vikaa etsimään? Voisikohan olla, että tässä on jossain konkassa vikaa? En silmämääräisesti nähnyt mitään merkkejä tästä mutta mistäs sen tietää… nuppi on 80-luvun lopulta joten kai sekin teoriassa on mahdollista.

  Toinen mikä tuli mieleen on se, että tämä peli oli monta vuotta täysin soittamattomana. Mahtaako vain ottaa aikansa, ennenkuin konkat jne. ovat täysin pelikunnossa? Eli käytön myötä tilanne helpottuisi? Lueskelin, että joissain vanhoissa värkeissä ovat konkat joskus päässeet “kuiviksi” ja käyttö on parantanut ne.

  #72706
  palani
  Osallistuja

  Toinen mikä tuli mieleen on se, että tämä peli oli monta vuotta täysin soittamattomana. Mahtaako vain ottaa aikansa, ennenkuin konkat jne. ovat täysin pelikunnossa? Eli käytön myötä tilanne helpottuisi? Lueskelin, että joissain vanhoissa värkeissä ovat konkat joskus päässeet “kuiviksi” ja käyttö on parantanut ne.

  Totta puhut. Elkojen oksidikerros häviää pikkuhiljaa käytön puutteessa ja palautuu kun niihin kytketään jännite. Nyt vaan on niin että tuo elvytys olisi hyvä tehdä pienemmällä jännitteellä. Elko saattaa tuhotua tai tuhota kytkentää liika suurien vuotovirtojen vuoksi ennen elpymistään. Sinun tapauksessa näyttää elvytys onnistuvan.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.