Apua EL34 push/pull-päätteen triodikytkentään?

Home Foorumit Vahvistinrakentelu ja muu tee-se-itse Putkivahvistimet Apua EL34 push/pull-päätteen triodikytkentään?

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #67784
  Audio67
  Jäsen

  Terve!

  Ensiksi tervehdys forumin käyttäjille, liityin juuri. Sitten asiaan: Aloin fiksailla vanhaa jo puoliksi unohtamaani Carlsbro Top 50- comboa. Recap- ym. remontin jälkeen sainkin sen tulille ja saundi oli aivan hanurista. Pelkkää keskiääntä, josta sai muokattua typerästi suunnitellulla tone stackillä kaikkea huonon ja helvetin huonon väliltä 😀 Koska ko. vahvistin ei nauti puoleltani mitään vintage-statusta, modailin tonepaketin (ja vähän muutakin) uuteen uskoon ja nyt kuulostaa erittäin lupaavalta.

  Halusin olla nokkela ja lisätä soppaan vielä triodi/pentodivaihtoehdon pääteasteeseen. Carlsbro on tiettävästi tehnyt samoin Top 50 Evolution- koneessaan, joka lienee jonkinlainen reissue tästä. Koska olen kaikkea muuta kuin putkiguru, odotin jopa savua kytkennän jälkeen. Hämmästys olikin suuri, kun testikäytössä kytkimen käännöllä EI OLLUT MITÄÄN VAIKUTUSTA ääneen. Teho pysyy täsmälleen samana molemmilla kytkennöillä sekä kitaralla korvin kuultuna että myös mitattu plate dissipation tyhjäkäynnillä. Eikös triodikytkennän pitäisi pudottaa anodivirtaa jyrkästi?

  Koska tämä oli eka kerta, kun moista kokeilen, kertokaa nyt joku viisas olenko unohtanut jonkun tärkeän muuttujan tuossa? Pääteaste on oheisen  http://www.chambonino.com/carlsbro/carl50top.html    kytkennän mukainen (johon siis lisätty kytkin, joka kytkee anodit suojahilojen etuvastuksille). Ainoa ero paperiin on, että suojahilojen etuvastukset ovat nykyään 100- ohmiset. Just testing…

  Kaikki vastaukset otetaan kiitollisuudella vastaan, myös mutupohdiskelut. Saa nauraa, jos tässä on joku ihan basic- homma… Älli nyt kuitenkin loppui.Kiitän vastaamaan vaivautuvia!

  Simonsays

  #78799
  leka
  Jäsen

  Tarkista kytkentä, kyllä triodikytkentä muuttaa soundia / on hiljaisempi.

  #78800
  artosalo
  Jäsen

  Pääteasteen (EL34) vahvistus pienenee selvästi jos kytkentä muutetaan pentodista triodiksi. Äänenvoimakkuuden tulee siis selvästi laskea kun käännät kytkimestä. Jos ei laske, on kytkennässä jotakin vikaa.

  Kokonaan toinen asia on sitten se, tuleeko ääni yhtään paremmaksi. Muutettaessa kytkentä pentodista triodiksi, pitää pääteaste tunata uudestaan. Biasit vaikuttavat erittäin selvästi mm. särön määrään.  Jos särömittaria ei ole, menee homma täysin henkimaailman ja uskon puolelle. Oskilloskoopilla optimia ei pysty hakemaan. Kytkennässä ei näyttänyt olevan säädettäviä bias-jännitteitä, vain kiinteät.
  Kannattaa ehdottomasti muuttaa säädettäväksi.

  Skemassa, josta laitoit linkin, on aivan asiallinen tone-paketti Baxandall-kytkennällä. Olikohan siinä jokin/jotkut komponentit viallisia, jos soundi ei asettunut sopivaksi ?

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.